Κονσερβοποίηση στο Σπίτι 2.Γλύτωσε χρήματα με τη δημιουργία αποθήκης τροφίμων….

Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Go down

Κονσερβοποίηση στο Σπίτι

 

Enlarge this image Κονσερβοποίηση στο Σπίτι
Κονσερβοποίηση:
Η κονσερβοποίηση είναι ένας τρόπος συντήρησης των τροφίμων κατά τον οποίο ένα τρόφιμο τοποθετείται εντός δοχείου, σφραγίζεται και υφίσταται θερμική επεξεργασία για να καταστραφούν τα αίτια που προκαλούν αλλοίωση του τροφίμου. Τα αίτια αυτά είναι οι μικροοργανισμοί και τα ένζυμα κυρίως.
Η συντήρηση των τροφίμων με κονσερβοποίηση είναι αποτελεσματική αν αυτή έχει επιτελεσθεί σωστά. Η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων δεν είναι ΑΣΤΕΙΟ. Μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ή και ΘΑΝΑΤΟ. Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας, όπως τα λαχανικά, πρέπει να υφίστανται θερμική επεξεργασία στους 115°C ή ανώτερες, οι οποίες είναι μεγαλύτερες από το σημείο βρασμού του νερού. Έτσι η θέρμανση πρέπει να γίνεται σε βραστήρες πίεσης (αποστειρωτήρες).
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή οξύτητα, όπως φρούτα, χυμοί φρούτων, πίκλες κλπ, μπορούν να υποστούν θερμική επεξεργασία σε νερό που βράζει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας, μπορεί να αναπτυχθεί ο μικροοργανισμός Clostridium botulinum, ο οποίος παράγει μια ισχυρή τοξίνη, θανατηφόρο για τον άνθρωπο και τα ζώα. Τούτο μπορεί να συμβεί αν η θερμική επεξεργασία που έγινε δεν ήταν σωστή, υπήρχε ο μικροοργανισμός, αναπτύχθηκε και παρήγαγε την τοξίνη. Για το λόγο αυτό: ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΨΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ. Είναι προτιμότερο να χάσετε μια κονσέρβα παρά την υγεία σας.
Κονσερβοποίηση στο Σπίτι:
Η κονσερβοποίηση τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και κρέας, εφαρμόζεται από χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ανθρώπων στον κόσμο. Είναι ένας σπουδαίος τρόπος για την εξοικονόμηση χρημάτων και τη χρησιμοποίηση προϊόντων που καλλιεργείτε κατά τους χειμερινούς μήνες. Όμως, για να απολαύσετε τα δικά σας προϊόντα, πρέπει να εφαρμόσετε ασφαλείς και κατάλληλες τεχνικές κονσερβοποίησης. Αν εφαρμοσθούν τέτοιες τεχνικές, θα απολαμβάνετε τα δικά σας προϊόντα καθ’ όλο το έτος.
Το πρώτο και πιο σπουδαίο σας βήμα είναι να μάθετε και να ακολουθήσετε μια υγιεινή μέθοδο κονσερβοποίησης. Η ακατάλληλη κονσερβοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένα τρόφιμα ή ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία σας.
Πριν ξεκινήσετε την κονσερβοποίηση στο σπίτι σας υποδεικνύουμε να συμβουλευθείτε το εργαστήριό μας ή κάποιο εργαστήριο σχεδιασμού θερμικών επεξεργασιών ή κάποια υπηρεσία ή κάποιο ειδικό.
Κατάλληλη Κονσερβοποίηση:
Η Κατάλληλη Κονσερβοποίηση ξεκινά μα τα παρακάτω βήματα:
Καθαρίστε και αποστειρώστε τα σκεύη, εργαλεία και εξοπλισμό. Εξαντλητικό πλύσιμο των εργαλείων. Αποστείρωση των υλικών κονσερβοποίησης (βάζα, καπάκια, φλάντζες κλπ) σε βραστό νερό Αποκλεισμός μικροβίων. Καθαρίστε και προετοιμάστε το τρόφιμο κατάλληλα. Διαλέξτε νωπά και υγιή φρούτα και λαχανικά. λύνετε και προετοιμάστε ακολουθώντας τις οδηγίες για κονσερβοποίηση. Κατά την προετοιμασία, υποδεικνύεται το προ-μαγείρεμα αντί της χρήσης απ’ ευθείας νωπού προϊόντος. Εξασφαλίστε ότι η οξύτητα του προϊόντος είναι επαρκής. Η απουσία υψηλής οξύτητας μπορεί να προάγει επικίνδυνα βακτήρια. Αν γνωρίζετε το επίπεδο της οξύτητας, προσθέστε οξύ αν χρειάζεται. Ένας συνήθης τρόπος για να αυξήσετε την οξύτητα είναι να προσθέσετε χυμό λεμονιού. Επεξεργαστείτε τα προϊόντα καταλλήλως. Μετά την πλήρωση και σφράγιση, θερμάνετε, κατά περίπτωση, σε βραστό νερό ή σε βραστήρα πίεσης επί τον απαραίτητο χρόνο. Μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο θέρμανση ΟΧΙ, όμως να τον ελαττώσετε.
Αποθήκευση:
Μετά την επεξεργασία, τα δοχεία (βάζα ή μεταλλικές κονσέρβες) αφήνονται να κρυώσουν αργά. Μετά την ψύξη, σκουπίστε τα δοχεία για να απομακρυνθεί κάθε υπόλειμμα από την επιφάνεια. Αποθηκεύσατε τα δοχεία σε δροσερό μέρος και μακριά από το ηλιακό φως και τη ζέστη. Οι κονσέρβες που παρασκευάσατε μπορούν να αποθηκευθούν για 6 με 12 μήνες. Μπορούν να αποθηκευθούν για περισσότερο, αλλά δεν υποδεικνύεται. Οι πληροφορίες προέρχονται από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Τροφίμων Foodtech και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθηνών
===========================================================================

Ίσως να μη μπορείς να καταλάβεις από την αρχή πως γίνεται να γλυτώνεις χρήματα με το να αγοράζεις περίσσια τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα που δε θα τα χρησιμοποιήσεις άμεσα αλλά θα τα βάλεις στην αποθήκη όμως αυτή είναι η αλήθεια. Γλυτώνεις χρήματα. Αρκετά χρήματα.

Καταρχήν πρέπει να σκεφτείς ότι βδομάδα με βδομάδα οι τιμές τροφίμων ανεβαίνουν ενώ τα έσοδα σου μειώνονται. Δεν γίνεται να μη το έχεις διαπιστώσει αυτό. Οπότε κάθε τρόφιμο που έχεις αγοράσει με παλιά τιμή ουσιαστικά… “τοκίζεται” και τόσο τόκο δε σου δίνει η τράπεζα.

food pantry Γλύτωσε χρήματα με τη δημιουργία αποθήκης τροφίμων

Photographer: maureen_sill

Όταν ξεκινάς μια αποθήκη τροφίμων η κατάσταση είναι λίγο χαοτική. Δε ξέρεις τι να πάρεις πρώτα και τι μετά. Μη τρομάζεις, με τον καιρό κι όσο γεμίζουν τα ράφια τα πράγματα βελτιώνονται. Ξεκίνα να αποθηκεύεις βασικά τρόφιμα με μακρινές ημερομηνίες λήξης που καταναλώνεις συχνά όπως αλεύρι, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, ζάχαρη, αλάτι, γάλατα εβαπορέ, κονσέρβες, σάλτσες, ξερή μαγιά,λάδι κλπ.

Επίσης άρχισε να βάζεις στην κατάψυξη κρέας και μυρωδικά όπως άνηθο-μαϊντανό, δοκίμασε να φτιάξεις δικές σου μαρμελάδες, σάλτσες και τουρσιά κι αν θες να γίνεις και πιο extreme δοκίμασε την αποξήρανση τροφίμων.

Με τον καιρό η αποθήκη θα αρχίσει να γεμίζει. Κι αυτό είναι το σημείο κλειδί που πρέπει να προσέξεις. Όταν έχεις μια αποθήκη γεμάτη τρόφιμα έχεις τη δυνατότητα τη στιγμή που θα δεις μια καλή προσφορά-κράχτη στο σουπερμάρκετ να μην αγοράσεις αυτά που θα αγόραζες για να βγάλεις την εβδομάδα εφόσον υπάρχουν στην αποθήκη ή την κατάψυξη σου, αλλά να αγοράσεις μεγαλη ποσότητα από το προϊόν που είναι σε προσφορά. Αν συνεχίσεις με αυτή τη λογική σε λίγο καιρό η αποθήκη σου θα περιέχει περισσότερα προϊόντα που έχεις αγοράσει σε τιμή χαμηλότερη από την κανονική.

Για να το καταλάβεις καλύτερα θα σου πω ένα παράδειγμα του προηγούμενου μήνα. Πηγαίνω σε γειτονικό σουπερμάρκετ για τις συνηθισμένες αγορές και βλέπω ότι έχει προσφορά διπλό πακετάκι ξηρής μαγιάς με 0,35€ που έληγε σε 2 χρόνια. Παρόλο που κάνω ψωμί συνέχεια προσωπικά χρησιμοποιώ νωπή μαγιά. Όμως περνάω μεγαλα διαστήματα στο κτήμα της χαλκιδικής που δεν έχει ακόμα ρεύμα και εκει με βολεύει πολύ η ξερή μαγιά την οποία συνήθως αγοράζω γύρω στα 80-90 λεπτά για το τριπλό πακετάκι. Καταλαβαίνεις αμέσως οτι η διαφορά τιμής είναι τεράστια. Αντί λοιπόν να αγοράσω όσα πράγματα θα αγόραζα, επέλεξα να αγοράσω 30 διπλά πακετάκια μαγιάς που μου κόστισαν 10,5€. Αυτό αντιστοιχεί σε 60 μονά πακετάκια ή 20 τριπλά πακετάκια. Το κόστος τους αν τα αγόραζα με τις κανονικές τιμές θα ήταν 16€-18€. Μέσα σε 1 λεπτό λοιπόν κέρδισα 5,5€-7,5€ κι αυτό χωρίς να υπολογίσω τη μελλοντική αύξηση στην τιμή του προϊόντος που είναι ουσιαστικά σίγουρη. Αυτό μπόρεσα να το κάνω και μάλιστα χωρίς να βγω από τον προϋπολογισμό μου επειδή ήξερα ότι τα τρόφιμα της αποθήκης μου μπορουν να με στηρίξουν επιπρόσθετα για να βγάλω την εβδομάδα. Αν δεν υπήρχαν τρόφιμα στην αποθήκη μου το πολύ πολύ να αγόραζα 2-3 πακετάκια γιατί θα έπρεπε να αγοράσω βασικότερα τρόφιμα για να βγάλω την εβδομάδα.

Από τότε που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε αυτό το σύστημα έχουμε γλυτώσει πάρα πολλά χρήματα και πίστεψε με τα έσοδα μας είναι σχετικά λίγα στο σπίτι. Με το σύστημα αυτό όμως δε μας λείπει τίποτα προς το παρόν.

πηγη=