Φτιάξε το δικό σου σαπούνι…Πώς φτιάχνω σαπούνι με ελαιόλαδο; Πώς να φτιάξεις σπιτικό σαπούνι… Πως φτιάχνω Σαπούνι χωρίς Καυστική σόδα… Πώς φτιάχνω Σαπούνι με γλυκερίνη… Πως φτιάχνω σαπούνι με την κρύα μέθοδο… Πώς φτιάχνω σαπούνι με τη θερμή μέθοδο… Συνταγή για σαπούνι:

«Πως φτιάχνω σαπούνι»; Αν αναρωτιέσαι κάτι τέτοιο, θέλουμε να γνωρίζεις ότι το να φτιάξεις το δικό σου σαπούνι είναι τόσο εύκολο και γρήγορο, όσο το να φτιάξεις μία μακαρονάδα!  Το βασικό είναι να γνωρίζεις τη χρήση για την οποία θέλεις το σαπούνι. Παρακάτω σου έχουμε συγκεντρώσει τις βασικές συνταγές για να κάνεις σαπούνι από ελαιόλαδο και σαπούνι από γλυκερίνη, εύκολα και γρήγορα. Μπορείς να ακολουθήσεις τα βασικά βήματα και να αφήσεις στη φαντασία σου τα υπόλοιπα, καθώς μπορείς να παίξεις με οποιοδήποτε άρωμα, σχέδιο και χρώμα.

Πως φτιάχνω Σαπούνι χωρίς Καυστική σόδα;

Η πιο άμεση και εύκολη μέθοδος δημιουργίας σαπουνιού είναι η παρασκευή σαπουνιού γλυκερίνης. Έχει ως αποτέλεσμα τα διάφανα ή λευκά σαπούνια στα οποία μπορείς να προσθέσεις όποιο χρώμα, άρωμα και υλικό θέλεις. Με αυτή τη μέθοδο δεν κατασκευάζεις σαπούνι από το μηδέν αλλά χρησιμοποιείς μία έτοιμη βάση την οποία λιώνεις και τοποθετείς σε καλούπι (melt and pour method).

Πως φτιάχνω σαπούνιΣαπούνι με γλυκερίνη: Ποια υλικά θα χρειαστείς;

300 – 500γρ βάση σαπουνιού διάφανη ή λευκή (κατά προτίμηση χωρίς θειώδη- SLS)

1 δοσομετρική κανάτα ή μπολ

Μαχαίρι ή Τρίφτης

1 κουτάλα

Αιθέριο έλαιο

Χρώμα για σαπούνι MP (melt & pour)

Οινόπνευμα σε ένα μπουκαλάκι με spray

Φορμάκια σιλικόνης

Πρόσθετα υλικά όπως: βότανα, άνθη, μπαχαρικά

Πως φτιάχνω σαπούνιΒήμα 1:

Κόβεις τη βάση σαπουνιού σε τετράγωνα ή την τρίβεις.

Βήμα 2:

Βάζεις το κομμένο σαπούνι σε ένα μπολ και σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μη βράσει αλλά να λιώσει. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα.

Βήμα 3:

Μόλις λιώσει το μείγμα, περιμένεις να κρυώσει λίγο και έπειτα προσθέτεις 20-30 σταγόνες αιθέριο έλαιο, τα βότανα ή τα μπαχαρικά, αλλά και 12 σταγόνες από το χρώμα που έχεις επιλέξει. Ανακατεύεις απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Συμβουλή: Μπορείς επίσης να χωρίσεις το μείγμα σε πολλά δοχεία και να δημιουργήσεις πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς σαπουνιών.

Βήμα 4:

Τοποθετείς το μίγμα στη φόρμα που έχεις επιλέξει και ψεκάζεις την επιφάνεια με το οινόπνευμα, ώστε να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες.

Βήμα 5:

Αφήνεις το σαπούνι να κρυώσει για 2-3 ώρες και έπειτα το ξεφορμάρεις. Τέλος, το κόβεις σε κομμάτια αν θέλεις ή το πακετάρεις σε κουτάκια ή περιτύλιγμα. Τόσο απλά έχεις σαπούνι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να χαρίσεις σαν δώρο!

Πώς φτιάχνω σαπούνι με ελαιόλαδο;

Αυτή η περίπτωση είναι πιο απαιτητική και χρονοβόρα καθώς κατασκευάζεις από το μηδέν, ένα σαπούνι από ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό έλαιο. Το σημαντικότερο σε αυτή τη διαδικασία είναι να τηρήσεις τις ποσότητες και τη διαδικασία με ακρίβεια και προσοχή. Επίσης, είναι απαραίτητα τα γάντια και η ποδιά. Τα βασικά υλικά είναι τα εξής:

Ελαιόλαδο: 500 ml

Καυστική σόδα (ποτάσα): 64,25γρ

Νερό αποσταγμένο: 157,8 ml

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει να παρασκευάσεις σαπούνι από ελαιόλαδο:

• Πως φτιάχνω σαπούνι με την κρύα μέθοδο;

Προτείνουμε σε όλα τα στάδια να φοράς γάντια, ποδιά , μάσκα και μακρυμάνικη μπλούζα. Επιπλέον, η διαδικασία καλό είναι να πραγματοποιείται σε ανοιχτό χώρο που αερίζεται καλά και λειτουργεί απορροφητήρας.

Σε αυτή τη μέθοδο τοποθετείς το νερό σε ένα μπολ και έπειτα προσθέτεις την καυστική σόδα σταδιακά και ανακατεύεις το μίγμα, μέχρι να διαλυθεί καλά με μία ξύλινη κουτάλα και να γίνει διαυγές.

Συμβουλή: Σε αυτό το στάδιο η θερμοκρασία του νερού θα αυξηθεί και θα υπάρξουν μερικές αναθυμιάσεις, οπότε καλό είναι να περιμένεις να πέσει η θερμοκρασία, πριν προσθέσεις το λάδι.

Έπειτα προσθέτεις το λάδι που χρειάζεται να έχει την ίδια θερμοκρασία με το μίγμα της καυστικής σόδας. Ανακατεύεις πολύ καλά με ένα αναδευτήρα ή μία κουτάλα για περίπου 15 λεπτά με μισή ώρα, μέχρι να πήξει και προσθέτεις το αιθέριο έλαιο.

Βάζεις το μίγμα σε φόρμες και το αφήνεις για 2 ημέρες. Στο επόμενο στάδιο το ξεφορμάρεις και το κόβεις, ώστε να έχει το σχήμα που θέλεις.

Τέλος, προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά που θέλεις να έχει το σαπούνι σου και το αφήνεις για τουλάχιστον  4 εβδομάδες σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο του σπιτιού και σκεπασμένο με καθαρό πανί.

Συμβουλή: Όσο περνάει ο καιρός, τόσο καλύτερο θα γίνεται το σαπούνι για το δέρμα!

Πώς φτιάχνω σαπούνι με τη θερμή μέθοδο;

Στη συγκεκριμένη μέθοδο, το νερό αρχικά θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να είναι χλιαρό και έπειτα ακολουθείται η ίδια διαδικασία με την ψυχρή μέθοδο, ανακατεύοντας το μίγμα σε χλιαρή φωτιά μέχρι να πήξει.  Μόλις δέσει το αφήνεις για λίγο να κρυώσει και το βάζεις σε καλούπια, και έπειτα επαναλμβάνεις τα ίδια βήματα με την ψυχρή μέθοδο. 
Συμβουλή: Και στις δύο διαδικασίες, αποφεύγονται να χρησιμοποιούνται γυάλινα δοχεία και το μίγμα να αναδεύεται με ξύλινη κουτάλα.
Η ωρίμανση του σαπουνιού είναι απαραίτητη καθώς το νάτριο αντιδρά με την ατμόσφαιρα και το σαπούνι από όξινο, γίνεται ασφαλές για το δέρμα.

Το σαπούνι κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης θα εμφανίσει λευκή σκόνη στο πάνω μέρος του και θα μετατραπεί από κίτρινο σε λευκό. Αυτό θα είναι και το σημάδι ότι η ωρίμανση φτάνει προς το τέλος της.

Ελπίζουμε να σε εμπνεύσαμε να δημιουργήσεις τα δικά σου σαπούνια! Όποια μέθοδο και αν επιλέξεις το αποτέλεσμα θα σε καταπλήξει και θα σε πείσει να ξεκινήσεις την ατομική σου παραγωγή!

Συνταγή για σαπούνι: Φτιάξε το δικό σου σαπούνι…ζελέ!

01/07/2020

Έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα να πλένουμε τα χέρια μας με μπάρες και υγρά σαπούνια, αλλά πόσες φορές έχεις δει σαπούνι σε μορφή ζελέ; Σίγουρα δε τα έχεις ξαναδεί στα μαγαζιά, αλλά τώρα μπορείς να το φτιάξεις εύκολα, γρήγορα και απλά!

Ανακάλυψε μία πανεύκολη συνταγή για σαπούνι και φτιάξε το δικό σου σε τέσσερα πολύ εύκολα βήματα.

Συνταγή για σαπούνι σε 4 απλά βήματα!

Υλικά:

1/4 κούπας νερό 3/4 κούπας από το αγαπημένο σου αφρόλουτρο/shower gel/κρεμοσάπουνο 1 φύλλο ζελατίνης ή 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη

Εκτέλεση:

✔Βάλε το νερό και το αφρόλουτρο (ή το shower gel ή το κρεμοσάπουνο) σε ένα κατσαρολάκι και βράσε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

✔Βάλε τη ζελατίνη σου σε ένα μπολάκι με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει. Μόλις συμβεί αυτό στράγγιξε το φύλλο ζελατίνης και ρίξε το μέσα στο μείγμα του σαπουνιού (αν βρήκες ζελατίνη σε σκόνη απλά ρίξε τη ζελατίνη που έχει φουσκώσει στο μείγμα).

✔Βράσε το μείγμα σου μέχρι να μη βλέπεις άλλους κρυστάλλους ζελατίνης και ύστερα ρίξε το μείγμα όπως είναι σε μια φόρμα σιλικόνης που προτιμάς.

✔Άσε το μείγμα στο ψυγείο για μερικές ώρες (0,5 μέχρι 3) μέχρι να στερεοποιηθεί.

Το σαπουνάκι σου είναι έτοιμο!

Μικρά μυστικά:

✔Μπορείς στο μείγμα να προσθέσεις χρυσόσκονη, χρώματα ή ακόμα και να βάλεις από ένα διακοσμητικό της επιλογής σου σε κάθε σαπούνι μόλις το βάλεις στη φόρμα σιλικόνης.

✔Μπορείς αντί για ζελατίνη να χρησιμοποιήσεις agar agar (άγαρ άγαρ) που χρησιμοποιείται όπως θα χρησιμοποιούσες τη ζελατίνη σε σκόνη.

✔Μπορείς να φτιάξεις πολλά μικρά σαπουνάκια – ζελεδάκια ή ένα μεγάλο διακοσμητικό σαπουνοζελέ.

✔Τα σαπούνια διατηρούνται ιδανικά έξω όταν δεν κάνει πολλή ζέστη, χωρίς να χαλάνε με οποιοδήποτε τρόπο!

Η γενική καθαριότητα και το συγύρισμα του σπιτιού σου είναι για σένα μία κουραστική και βαρετή διαδικασία;

Πώς να φτιάξετε σαπούνια μόνοι σας σε 5 λεπτά + ιδέα παρουσίασης δώρου!!!

Με αυτή την υπέροχη συνταγή για σαπουνάκια ενθουσιάστηκα όχι μόνο γιατί μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου σε ότι σχήμα θες αλλά γιατί πρώτον μπορείς να τα συνδυάσεις με οτι αρωματικά θες και δευτερον ναι είναι αλήθεια γίνονται σε 5 λεπτά!!!

Τί θα χρειαστείτε:

 1) Αντί για παγοθήκη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκεύος που θα σας βοηθήσει να δώσετε σχήμα στα σαπούνια σας – άλλοι τα τοποθετούν σε παραλληλόγραμμο ταψί και τα κόβουν με μαχάιρι (σαν τις πλάκες απο σαπούνι των σούπερ μάρκετ). Η επιλογή είναι δική σας – εγώ σκέφτηκα τώρα που είναι γιορτές να χρησιμοποιήσω φορμακια με σχήμα έλατο, Άγιος Βασίλης κτλ.

2) Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε υλικό έχετε στο σπίτι σας ή σας αρέσει τέλος πάντων! Οι συνδυασμοί είναι άπειροι! Ενδεικτικά εγώ σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω στο μέλλον λεμόνι ή/ και πορτοκάλι (ξύσμα), κανέλλα και βανίλια.

Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα:

Τρόπος παρασκευής:
Βήμα Πρώτο:

Κόβουμε το σαπούνι γλυκερίνης σε κυβάκια (με ψαλίδι το έκοψα εγώ) και τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπώλ.

Επίσης, με το δάχτυλό μας αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την παγοθήκη μας (για να μή κολλάει το σαπούνι και να βγάινει εύκολα).

Βήμα Δεύτερο:

Βάζουμε το μπώλ στον φούρνο μικροκυμάτων και κάθε 20 δευτερόλεπτα το σταμάτάμε και το ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να λιώσει το σαπούνι μας.

Tips:

1) Προσοχή να μή βράσει το σαπούνι μας!

2) Σκέφτομαι πως ενναλακτικά θα μπορούσαμε να λιώσουμε το σαπούνι γλυκερίνης σε μπέν μαρί   – δεν ξέρω άν γίνεται η όχι αλλα απο την εμπειρία μου νομίζω πως θα είναι ευκολότερο να ανακατεύουμε το σαπούνι μας βλέποντας σε ποιό στάδιο είναι κατευθείαν – την άλλη φορα θα το προσπαθήσω έτσι και θα σας πώ…

Βήμα τρίτο:

Όταν λιώσει το σαπούνι μας προσθέτουμε λίγο λίγο το υλικό της αρεσκείας μας μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή δοσολογία για μας, και ανακατέύουμε καλά έως ότου το μίγμα μας ομογενοποιηθεί.

Θα φαίνεται κάπως έτσι:

Βήμα Τέταρτο:

Τοποθετούμε με την βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού το μίγμα μας στην παγοθήκη.

Tip:

Κάνουμε γρήγορα γιατί το σαπούνι μας θα κρυώσει πολύ γρήγορα και δεν θα είναι πιά εύπλαστο!

Βήμα Πέμπτο:

Με το χέρι μας (σας είπα πως κρυώνει γρήγορα) τελειοποιούμε το σχήμα του σαπουνιού μας:

 Βήμα Έκτο:

Το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Ξεφορμάρουμε και έτοιμα!!!

Μοσχοβολάγανε!!https://toftiaxa.gr/2014/11/pos-na-ftiaksete-monoi-sas-aromatika-sapounakia-se-5-lepta.html