Κολλητική ταινία…Botox στο στήθος…Αποτρίχωση με κερί γύρω από τις θηλές στο στήθος…Τρέξιμο με μη αθλητικό σουτιέν…Piercing στις θηλές…Το piercing μπορεί επίσης να βλάψει τους αδένες παραγωγής γάλακτος, το οποίο μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα αν προσπαθήσετε να θηλάσετε…Τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να κάνει ΠΟΤΕ μια γυναίκα στο στήθος της!!!«Έχω Piercing στη Ρώγα και Δεν Ξέρω αν Μπορώ να Θηλάσω»Θα πρέπει να βγάζει το piercing, πριν από τον θηλασμό –υπάρχει κίνδυνος πνιγμού και μπορεί να δυσκολέψει το μωρό να πιάσει τη θηλή– και να μην κάνει αντισηπτικές πλύσεις. «Το μητρικό γάλα λειτουργεί εντυπωσιακά ως αντισηπτικό», …Το αγαπημένο σου κόσμημα υποκύπτει στη μητρότητα…Η ιστορία του Piercing…

Τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να κάνει ΠΟΤΕ μια γυναίκα στο στήθος της

στήθος
Ίσως έχετε διαβάσει ότι πολλές διάσημες γυναίκες επιλέγουν να “ακινητοποιεί” με κολλητική ταινία το στήθος τους κάτω από τα φορέματα που βάζουν, όταν κάνουν δημόσιες εμφανίσεις. Το κακό είναι, ότι, ίσως, κάποιες νεαρές κοπέλες να επηρεάζονται και να πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι που, γενικά, το κάνουν οι γυναίκες.

Λάθος! Αυτό, μαζί με κάποιες ακόμα συνήθειες ή πρακτικές, κάνουν κακό στο στήθος μιας γυναίκας.

Δείτε τι λέει ο δρ Bruce Katz, διευθυντής του JUVA Skin & Laser Center στη Ν. Υόρκη, ότι δεν θα πρέπει να κάνει ποτέ μια γυναίκα στο στήθος της:

Κολλητική ταινία
Ο δρ Katz λέει ότι αν το κάνετε αυτό, κινδυνεύετε με σοβαρό δερματικό ερεθισμό. “Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας και να προκαλέσει εξάνθημα, ειδικά γύρω από τις θηλές σας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες (…) Θα μπορούσατε ακόμη και να αναπτύξετε αλλεργία σε ουσίες σε αυτές τις κόλλες, και καταλήξετε να έχετε εξάρσεις με έκζεμα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε κολλητική ταινία στο μέλλον”.

Botox στο στήθος
Μερικοί επιτήδειοι προάγουν το “breastox”, δηλαδή μια “θεραπεία” με botox κατά την οποία γίνονται ενέσεις μπότοξ στους μυς του στήθους για… ανόρθωση. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι επειδή οι μυς σε εκείνο το σημείο χαλαρώνουν, αναλαμβάνουν οι ραχιαίοι μυς σας να… σηκώσουν το βάρος!

Αλλά η αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρούργων υποστηρίζει ότι η ενέσιμη ανόρθωση στήθους είναι μια συνολική αποτυχία. “Δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τη χαλάρωση του δέρματος, κάτι που συμβάλλει στην πτώση του στήθους”, λέει ο δρ Alexes Hazen, πλαστικός χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Langone της Ν. Υόρκης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, επίσης, ενάντια στην έγχυση μπότοξ, που έχει κατασκευαστεί για τους μυς του προσώπου, στο στήθος: “Δεν έχουμε καθόλου επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια”, λέει ο δρ Hazen.

Αποτρίχωση με κερί γύρω από τις θηλές στο στήθος
Εκτός από το ότι προκαλεί την εμφάνιση νέων τριχών που γυρίζουν προς τα μέσα και προκαλούν τοπική φλεγμονή και ερεθισμό, η αποτρίχωση με κερί σε τόσο ευαίσθητο σημείο μπορεί να προκαλέσει επώδυνα εγκαύματα, σύμφωνα με τον δρ Katz. Ούτε η ηλεκτρόλυση είναι καλή επιλογή, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες ουλές.

Η πιο σωστή επιλογή είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να εξετάσετε την δυνατότητα αποτρίχωσης με λέιζερ, που είναι μια πιο μόνιμη λύση, σύμφωνα με τον δρ Katz.

Τρέξιμο με μη αθλητικό σουτιέν
Μπορεί το αγαπημένο σας σουτιέν να σας προσδίδει σέξι εμφάνιση, αλλά, αν πρόκειται να κάνετε τρέξιμο, τότε πρέπει να βάλετε αθλητικό σουτιέν.

Πέραν του ότι τα απλά σουτιέν είναι άβολα στο τρέξιμο, μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στον συνδετικό ιστό στο στήθος σας, προκαλώντας χαλάρωση. Το γυναικείο στήθος τείνει να αναπηδάει ακόμα και 20 εκατοστά κατά τη διάρκεια του τζόγκινγκ, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. Γι’ αυτό πρέπει να φοράτε αθλητικό σουτιέν, που είναι σχεδιασμένο για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Piercing στις θηλές
Μπορεί πολλές celebrities να δείχνουν περήφανα τα σκουλαρίκια που έχουν περάσει στις θηλές στο στήθος τους, αλλά αυτό είναι κάτιπου εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Το piercing στις θηλές αυξάνει 10 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης αποστήματος, δηλαδή μιας επώδυνης μόλυνσης, όπου υπάρχει και έκκριση υγρού (πύον) από την πληγή, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Το piercing μπορεί επίσης να βλάψει τους αδένες παραγωγής γάλακτος, το οποίο μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα αν προσπαθήσετε να θηλάσετε αργότερα στην ζωή σας.

Τέλος, ο δρ Katz επισημαίνει: “Μερικές γυναίκες είναι αλλεργικές στο μέταλλο που χρησιμοποιείται για τη διάτρηση ή και στο ίδιο το σκουλαρίκι, ή δαχτυλίδι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό εξάνθημα. Ακόμα χειρότερα, αν η διαδικασία γίνει χωρίς κατάλληλη απολύμανση των εργαλείων, μπορεί να κολλήσετε ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C ή και AIDS/HIV!»

Από Μιχάλης Θερμόπουλος

 

 

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το http://news.health.com

 

=============================================

«Έχω Piercing στη Ρώγα και Δεν Ξέρω αν Μπορώ να Θηλάσω»

Το αγαπημένο σου κόσμημα υποκύπτει στη μητρότητα.

Εικόνα: PeopleImage/Getty Image

o άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Tonic.

Το σενάριο: Πριν από μερικά χρόνια, η φίλη σου πήγε σε ένα tattoo studio, σήκωσε την μπλούζα της και ένας άνδρας με τατουάζ, οπλισμένος με μια αποστειρωμένη βελόνα, διακόσμησε τη ρώγα της. Αυτό το piercing, της πρόσφερε πολύ αγάπη όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τώρα ανυπομονεί για τη μητρότητα και ανησυχεί ότι το κόσμημά της θα εμποδίσει τον θηλασμό.

Τα γεγονότα

Πρώτον, μια υπενθύμιση ανατομικής φύσης: γύρω από τη ρώγα (ή θηλή) μιας γυναίκας υπάρχει η θηλαία άλως. Η θηλή και η θηλαία άλως είναι γεμάτες νεύρα και πόρους που «εκτείνονται ακτινωτά από τη θηλή», λέει η Pamela Berens, μαιευτήρας/ γυναικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Και οι δύο παίζουν σημαντικό ρόλο στον θηλασμό.

Όταν ένα μωρό πιάνει τη θηλή, τα νεύρα στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο που προκαλούν την απελευθέρωση της ορμόνης της προλακτίνης στον αδένα της υπόφυσης, που δίνει εντολή στους μαστικούς αδένες σου να παράγουν περισσότερα γάλα. Τα μυοεπιθηλιακά κύτταρα στον μαστικό αδένα συσπώνται, μεταφέροντας το γάλα στη θηλή, μέσω των πόρων και από εκεί στο στόμα του μωρού.

Οι περισσότερες μητέρες στις ΗΠΑ –το 81,1%- θηλάζουν τα μωρά όταν γεννιούνται και 51,8% θηλάζουν ακόμα στους έξι μήνες, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένααπό τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα οφέλη μοιάζουν αμέτρητα: Έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός προφυλάσσει τα μωρά από άσθμα, αλλάζει το εντερικό μικροβίωμά τους και συμβάλλει στη μακροζωία. Ο θηλασμός επίσης προστατεύει τη μητέρα από διαβήτη τύπου 2καρκίνο των ωοθηκών και καρκίνο του στήθους. Αλλά μπορεί να τον εμποδίσει ένα piercing στη ρώγα;

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί

Αν η φίλη σου έχει προσέξει ότι η ρώγα της έχει απευαισθητοποιηθεί τελείως από τότε που έκανε το piercing, πιθανόν τα νεύρα να μη στέλνουν τα αρχικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο. «Αν η ρώγα δεν διεγείρεται, τότε δεν έχεις την ίδια επαναλαμβανόμενη ώθηση στην προλακτίνη σου και μπορεί να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος», λέει η Berens.

Αλλά ο κίνδυνος ολοκληρωτικής βλάβης στα νεύρα είναι μικρός. Πιο επικίνδυνες είναι οι αυξήσεις ή μειώσεις στήθους με τομές γύρω από τη θηλαία άλω. Η τομή δύο-τριών εκατοστών γύρω από τη θηλαία άλω τραυματίζει πολλά περισσότερα νεύρα και πόρους από το μικροσκοπικό τρύπημα δύο χιλιοστών στη ρώγα.Τι είναι πιθανό να συμβεί

Κάποια από τα πάρα πολλά νεύρα της φίλης σου είναι πιθανόν καταστρεμμένα, αλλά πιθανόν όχι τόσα, ώστε να μην στέλνονται εντολές στον εγκέφαλο. Κάθε ρώγα έχει περίπου 20 πόρους μερικοί από τους οποίους μπορεί να φράξουν –ιδίως, αν έκανε πληγή ή αν το piercing μολύνθηκε-, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό. Ο οργανισμός θα πάψει να παράγει γάλα για έναν πόρο που δεν απελευθερώνει γάλα, αλλά η παροχή αναπληρώνεται από τους άλλους πόρους, έτσι ώστε το μωρό να παίρνει αρκετό, λέει η Berens.

Ένα piercing στη ρώγα μπορεί επίσης να προκαλέσει μια ιδιομορφία στο αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος που κάνει μια θηλάζουσα μητέρα να έχει γάλα, όταν ακούει ένα μωρό να κλαίει, ακόμη και αν δεν θηλάζει εκείνη τη στιγμή. «Έχω ακούσει μερικές γυναίκες με piercing να λένε ότι η φάση πηγαίνει προς περίεργη κατεύθυνση», λέει η Berens. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα – απλώς είναι παράξενο.

Επίσης, μπορεί να τρέχει γάλα από την τρυπημένη ρώγα, ενώ θηλάζει το μωρό από το άλλο στήθος. «Είναι μια νέα δίοδος», λέει η Susan Crowe, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Αντί το γάλα να βγαίνει από τον πόρο, μπορεί να βγαίνει από την τρύπα που άνοιξε για το piercing».

Τι πρέπει να κάνει η φίλη σου

Αν η βλάβη στα νεύρα δεν είναι αναστρέψιμη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μικρής παραγωγής γάλακτος θηλάζοντας το μωρό από νωρίς και συχνά – οχτώ με δώδεκα φορές τη μέρα για αρχή, λέει η Berens (φυσικά, αν έχει piercing μόνο στη μία ρώγα, μπορεί να χρησιμοποιεί το άλλο στήθος). Ακόμη και με μερικά νεύρα και πόρους εκτός λειτουργίας, ο οργανισμός της θα μάθει πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό, αν ακούει τις ανάγκες του.

Θα πρέπει να βγάζει το piercing, πριν από τον θηλασμό –υπάρχει κίνδυνος πνιγμού και μπορεί να δυσκολέψει το μωρό να πιάσει τη θηλή– και να μην κάνει αντισηπτικές πλύσεις. «Το μητρικό γάλα λειτουργεί εντυπωσιακά ως αντισηπτικό», λέει η Crowe. «Βοηθάει στην καθαριότητα και την καλή υγεία της περιοχής του piercing». Αν δυσκολευτεί στον θηλασμό, δεν πρέπει να τα παρατήσει. Πιστοποιημένοι σύμβουλοι θηλασμού μπορούν να τη βοηθήσουν στην προσπάθειά της να θηλάσει.

7 λάθη που καταστρέφουν το στητό στήθος

 

Επειδή η περιοχή του ντεκολτέ και συγκεκριμένα του στήθους είναι πολύ ευαίσθητη, χρειάζεται σωστή φροντίδα και περιποίηση προκειμένου να παραμείνει όμορφη, νεανική και στητή.

Πολλές όμως είναι οι γυναίκες που αμελούν την φροντίδα του συγκεκριμένου σημείου του σώματος, το οποίο χρειάζεται ότι χρειάζεται και το πρόσωπο μας. Καθημερινή περιποίηση, ενυδάτωση και στήριξη.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια απλά και καθημερινά λάθη που καταστρέφουν το στητό στήθος, τα οποία δεν γνωρίζουν όλες οι γυναίκες. Ποια είναι αυτά; Δείτε την λίστα που ακολουθεί, ανακαλύψτε τα και διορθώστε τα!
Λάθος νούμερο σουτιέν

Αν και μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο, μόλις το 25% των γυναικών φοράνε το σωστό νούμερο σουτιέν. Οι περισσότερες τείνουν να φορούν μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη από το κανονικό τους, κάτι το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που καταστρέφουν το στητό στήθος. Όταν το σουτιέν είναι μεγαλύτερο δεν προσφέρει την κατάλληλη στήριξη στο στήθος κι αυτό χάνει το σχήμα του. Αν πάλι είναι μικρότερο, πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία.
Αφαίρεση τριχών από θηλή

Το δέρμα του στήθους είναι ευαίσθητο στην αφαίρεση των τριχών κι έτσι είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τις ανεπιθύμητες τρίχες με πιο ήπιους τρόπους απ’ ότι με το τσιμπιδάκι.
Ζούληγμα στήθους

Μπορεί το ζούληγμα του στήθους να αρέσει στις περισσότερες γυναίκες, ωστόσο δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Όπως τα στενά εσώρουχα πιέζουν το στήθος και τα αιμοφόρα αγγεία, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το ζούληγμα. Επομένως, αυτό είναι ακόμη ένα από τα λάθη που καταστρέφουν το στητό στήθος.
Piercing στη θηλή

Το piercing σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος είναι δυνητικά επικίνδυνο λόγω του ότι μπορεί να προκληθεί κάποια φλεγμονή. Το τρύπημα του μαστού είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, διότι οι λεμφαδένες βρίσκονται πολύ κοντά. Επίσης, αν έχετε βάλει σκουλαρίκι στην θηλή είναι αδύνατο να φορέσετε δαντελωτά εσώρουχα.
Τρέχοντας χωρίς αθλητικό σουτιέν

Ένα ακόμη από τα σημαντικότερα λάθη που καταστρέφουν το στητό στήθος είναι ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το τρέξιμο χωρίς την απαραίτητη στήριξη που προσφέρει ένα αθλητικό σουτιέν. Η βαρύτητα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο εχθρό για το στητό και ανορθωμένο στήθος.
Ύπνος μπρούμυτα

Το να κοιμάστε μπρούμυτα δεν θα κάνει το στήθος σας μικρότερο, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα αλλάξει το σχήμα του. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αλλιώς, ο μόνος τρόπος για να μην επιβαρύνετε το στήθος σας είναι να τοποθετήσετε μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι κάτω από το σώμα σας.
Η μη χρήση κρεμών

Το δέρμα στην περιοχή του ντεκολτέ είναι πολύ ευαίσθητο και χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση. Πολλές γυναίκες αμελούν την εφαρμογή ενυδατικής και αντιηλιακής κρέμας στο στήθος τους. Αυτό είναι άλλωστε και ένα ακόμη από τα λάθη που καταστρέφουν το στητό στήθος.

Η ιστορία του Piercing

phgh=https://www.psithiri.gr/magazine/article/216/

Οι ρίζες του piercing σώματος χάνονται σε χιλιετίες…

Το αρχαιότερο piercing που γνωρίζουμε, χρονολογείται 5000 χρόνια προ Χριστού και ανακαλύφθηκε στην Αυστρία το 1991 σε ένα μουμιοποιημένο σώμα ενός προϊστορικού ανθρώπου. Αυτός ο άνθρωπος είχε λοβούς του διαπέρασε, με διάμετρο 7-11 χιλιοστά( γνωστό σήμερα ως streching) Piercing στην μύτη για πρώτη φορά καταγράφτηκε στην Μέση Ανατολή περίπου πριν από 4.000 χρόνια. Αναφέρεται στην Βίβλο, Γένεση 24:22. Ο Αβραάμ ζήτησε παλαιότερα από τον υπηρέτη του να βρει σύζυγο για τον γιο του Ισαάκ. Ο υπηρέτης βρήκε την Ρεββέκα, και ένα από τα δώρα που της έδωσε ήταν ένα «χρυσό σκουλαρίκι» η αρχική εβραϊκή λέξη που χρησιμοποιήθηκε ήταν Shanf, που επίσης μεταφράζεται ως «μύτη-δαχτυλίδι». Σε μερικές παραδόσεις εάν είχες μεγάλους και τεντωμένους λοβούς θεωρούνταν πιο ελκυστικό ακόμα και από τα ίδια τα κοσμήματα που φοράς. Πολλές φορές το τρύπημα του αυτιού και το τέντωμα ήταν μέρος των τελετών για το βήμα προς την ενήλικη ζωή. Σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής οι γυναίκες αρχίζουν να τεντώνουν τα χείλη τους έξι μήνες πριν από τον γάμο. Το μέγεθος του χείλους έδειχνε τον αριθμό των βοοειδών που θα έπρεπε να πληρώσει ο σύζυγος για την προίκα της. Tα piercing της νεολαίας γίνονται στη μύτη, στο φρύδι, στον αφαλό και στα χείλη. Λιγότερο συχνά, αλλά… συνηθισμένα είναι τα τρυπήματα στο στήθος, στη γλώσσα, στο διάφραγμα και στα γεννητικά όργανα. Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Το microdermal piercing (εμφυτεύσιμα κοσμήματα) και τα τρυπήματα επιφανείας (surface piercing), που γίνονται στο πόδι, στο χέρι, στην πλάτη και όπου αλλού ζητήσει ο πελάτης είναι οι πιο «hot» τάσεις του body art.

Piercing χείλους

Το τρύπημα χείλους είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, ωστόσο μόνο δυο φυλές διαπερνούν τα χείλη τους με κρίκο, η φυλή Dogon του Μαλί και την Νουμπα της Αιθιοπίας. Μεταξύ των Dogon το τρύπημα χείλους είχε θρησκευτική σημασία, πίστευαν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από το πνεύμα των προγόνων τους Noomi, οι οποίοι ύφαιναν νήματα από τα δόντια τους αλλά αντί για νήμα έδωσαν την ομιλία στους ανθρώπους. Η πλειοψηφία των τρυπημάτων χείλους που γίνονται στον κόσμο γίνονται με labrets (είτε με μια καρφίτσα από ξύλο, ελεφαντόδοντο, μέταλλο η ακόμα και κρυστάλλους χαλαζία). Μεταξύ των φυλών της Κεντρικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής το piercing labret έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Μεταξύ των αρχαίων φυλών Αζτέκων και Μάγια το labret piercing γινόταν μόνο στα αρσενικά της ανώτερης κάστας που φορούσαν πανέμορφα σκουλαρίκια από καθαρό χρυσό σε σχήματα ερπετών και με πέτρες καρφωμένες πάνω. Ιθαγενείς του Βορειοδυτικού Ειρηνικού καθώς και λαοί των Inuit του βορείου Καναδά και της Αλάσκα φορούσαν labrets διακοσμημένα με δόντια θαλάσσιου ελέφαντα, κοχύλια, οστά, ξύλο και άλλα υλικά. Η φυλή Makalolo του Μαλάουι ονομάζει το τρύπημα στο πάνω χείλος Pelele. Η Αφρικανή εξερευνητής δρ. Λίβινγκστον ζήτησε από τον αρχηγό της φυλής τους λόγους για τους οποίους τρυπάνε το χείλος και απάντησε με έκπληξη «για ομορφιά φυσικά! Οι άνδρες έχουν γενειάδες, οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα, δεν θα ήταν όμορφες χωρίς Pelele !»

Piercing αφαλού

Το τρύπημα αυτιού ήταν η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να εφαρμόσει body piercing, κυρίως λόγω της ευκολίας που γίνεται. Το παλιότερο μουμιοποιημένο σώμα στον κόσμο βρέθηκε κατεψυγμένο το 1991, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι το σώμα ήταν άνω των 5000 ετών – είχε τρυπημένα αυτιά και τα ανοίγματα είχαν διευρυνθεί σε διάμετρο 11mm !

Το τρύπημα αφαλού είναι ένα σχετικά σύγχρονο τρύπημα, το οποίο δεν έχει καταγραφεί σε πρωτόγονους πολιτισμούς, ωστόσο ο αφαλός έχει αναγνωριστεί προ πολλού ως μια από τις πρωτογενείς ζώνες. Η εφεύρεση του μπικίνι το 1953 προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση επειδή άφηνε ακάλυπτη την κοιλιακή χώρα και κατά συνέπεια τον ομφαλό ο οποίος θεωρήθηκε ότι έχει μεγάλη ομοιότητα με τα γυναικεία όργανα αναπαραγωγής. Την δεκαετία του 1980 πολλά top models αλλά και pop stars ξεκίνησαν την μόδα του τρυπήματος του ομφαλού η οποία κρατάει μέχρι σήμερα.

Piercing θηλής

Οι Ρωμαίοι Centurions φορούσαν δερμάτινες πανοπλίες που είχαν διαμορφωθεί για να ταιριάζουν στο σώμα τους και χρησιμοποιούνταν ως θώρακες. Οι κρίκοι που περνούσαν στις θηλές τους χρησιμοποιούνταν για να κρατάνε σταθερό τον θώρακα (μια μάλλον επίπονη τακτική η οποία δεν εφαρμοζόταν και πολύ συχνά…) Στα μέσα περίπου του 14ου αιώνα η τότε μόδα πρόσταζε πολύ χαμηλά ντεκολτέ, τόσο χαμηλά ώστε κάποιος μπορούσε να διακρίνει τις θηλές της γυναικάς. Επίσης, μόδα της εποχής ήταν το ντεκολτέ μέχρι τον ομφαλό! Καταλαβαίνετε ότι κάτι έπρεπε να εφευρεθεί ώστε να κρατάει το φόρεμα στη θέση του ώστε να μην μετακινείται με την παραμικρή κίνηση και να αποκαλύπτεται έτσι μεγαλύτερο μέρος του μαστού από το επιθυμητό. Γι΄ αυτό το λόγο, λοιπόν, τρυπούσαν τις θηλές τους και με μικρές αλυσίδες ή κρίκους κρατούσαν τον κορσέ στη θέση του…

Piercing λοβός αυτιών

Το τρύπημα αυτιού ήταν η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να εφαρμόσει body piercing, κυρίως λόγω της ευκολίας που γίνεται. Το παλιότερο μουμιοποιημένο σώμα στον κόσμο βρέθηκε κατεψυγμένο το 1991, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι το σώμα ήταν άνω των 5000 ετών – είχε τρυπημένα αυτιά και τα ανοίγματα είχαν διευρυνθεί σε διάμετρο 11mm ! Πάρα πολλές πρωτόγονες φυλές πίστευαν ότι οι δαίμονες μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω των αυτιών, επειδή οι δαίμονες απωθούνται από το μέταλλο, κατά τα πιστεύω των φυλών αυτών, το σκουλαρίκι απέτρεπε τους δαίμονες να εισέλθουν στο σώμα. Οι πειρατές φορούσαν χρυσά σκουλαρίκια στα αυτιά τους ώστε αν το νεκρό τους σώμα ξεβραζόταν σε κάποια ακτή να χρησιμοποιούνταν τα σκουλαρίκια για να καλυφθούν τα έξοδα ταφής τους. Στο Βόρνεο ο κάθε γονιός τρυπάει από ένα αυτί του παιδιού του και αυτό συμβολίζει την εξάρτηση του παιδιού από αυτούς. Σε διάφορες χρονικές περιόδους πολλοί διάσημοι (Shakespeare, Francis Drake…) φορούσαν χρυσούς κρίκους στα αυτιά τους.

Οι ρίζες του piercing σώματος χάνονται σε χιλιετίες. Ψάχνοντας στο παρελθόν έχουνε βρεθεί τρυπήματα σε όλες τις ηπείρους, μεταξύ ανθρώπων με πολύ διαφορετικές κουλτούρες. Οι λόγοι της ύπαρξής του ποικίλουν, ως θρησκευτικό, τελετουργικό, κοινωνικό, αισθητικό, ερωτικό και κάποιες φορές θεραπευτικό. Έγινε δημοφιλής μεταξύ όλων των ειδών… Χώριζε τις κοινωνικές τάξεις, το φύλο, την οικονομική κατάσταση, τα έθιμα και θρησκευτικά ιδεώδη, και αγαπήθηκε από πολλούς, βασιλιάδες και πολίτες.

Piercing γλώσσας

Το τρύπημα γλώσσας εφαρμόστηκε σε μορφή τελετουργικού από τις φυλές των Αζτέκων, των Μάγια της κεντρικής Αμερικής. Θεωρούσαν ότι το τρύπημα της γλώσσας και το αίμα εξευμενίζουν τους Θεούς και αλλάζουν την κατάσταση της συνείδησης των σαμάνων, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Θεούς. Το τρύπημα γλώσσας είναι από τα πιο δημοφιλή piercings.

Nose piercing

Ο Leonardo Da Vinci έλεγε πως η μύτη καθορίζει το ύφος ολόκληρου του προσώπου… Τρύπημα μύτης παρατηρήθηκε πρώτη φορά στην Μέση Ανατολή περίπου 4000 χρόνια πριν. Αναφέρεται στην Βίβλο στη Γένεση όταν ο Αβραάμ ζήτησε από έναν υπηρέτη του να βρει γυναίκα για τον γιο του και σαν δώρο της έδωσαν ένα «δαχτυλίδι μύτης».  Νομαδικές φυλές Βέρβερων και Beja της Αφρικής, Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής ακόμα εφαρμόζουν το τρύπημα μύτης και το μέγεθος του κρίκου δηλώνει την οικονομική ευρωστία της οικογένειας. Δίνεται σαν δώρο από τον σύζυγο στην σύζυγο στον γάμο. Κατά τον 16ο αιώνα η Ινδία υιοθέτησε το τρύπημα μύτης από την Μέση Ανατολή, ακόμα και σήμερα ένα καρφί (Phul) ή ένας κρίκος (Nath) συνήθως φοριέται στο αριστερό ρουθούνι το οποίο πολλές φορές συνδέεται με το αυτί με μια αλυσίδα. Είναι, επίσης, πολύ σύνηθες να είναι και τα δυο ρουθούνια τρυπημένα και να συνδέονται με αλυσίδες και με τα δυο αυτιά. Το αριστερό ρουθούνι κατά την Ινδική ιατρική συνδέεται με τα θηλυκά όργανα αναπαραγωγής και με το piercing πιστεύεται ότι ο τοκετός θα είναι ευκολότερος και ο πόνος μειωμένος. Στην δύση το τρύπημα μύτης εμφανίστηκε ως τάση μόδας ανάμεσα στους hippies που ταξίδευαν στην Ινδία γύρω στο 1960, οι punks το υιοθέτησαν γύρω στο 1970 ως σύμβολο διαφορετικότητας και αντίδρασης κατά των συντηρητικών αξιών και του πουριτανισμού.

Τι κινδύνους κρύβει το Body Piercing

Tα piercing γίνονται στη μύτη, στο φρύδι, στον αφαλό και στα χείλη. Λιγότερο συχνά, αλλά… συνηθισμένα είναι τα τρυπήματα στο στήθος, στη γλώσσα, στο διάφραγμα και στα γεννητικά όργανα

Η μόδα των τρυπημάτων σε περιοχές πλην του λοβού και η πραγματοποίησή τους όχι από επαγγελματίες, αλλά από φίλους και συγγενείς ήταν η αιτία για την πραγματοποίηση μεγάλης έρευνας σε 10.503 άτομα 16-24 ετών, στη Βρετανία. Η έρευνα –η πρώτη του είδους- πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Υγείας και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με στόχο την αποτίμηση της έκτασης των πιθανών επιπλοκών αυτής της τάσης. Ένας στους δέκα Βρετανούς έχει τρύπημα σε σημείο πλην του αυτιού και το ένα τρίτο του δείγματος παρουσίασε προβλήματα μετά το τρύπημα (κυρίως αιμορραγία, πρήξιμο, μόλυνση). Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές οι επιπλοκές ήταν συχνότερες στα τρυπήματα της γλώσσας, των γεννητικών οργάνων και του στήθους. Το σημείο όπου εστιάζουν ωστόσο οι ερευνητές είναι άλλο: τα τρυπήματα τύπου «κάν΄ το μόνος σου» αλλά και η υγιεινή που ακολουθούν οι νέοι μετά το piercing. Αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που καλλιεργούν τα όποια προβλήματα. «Απαιτούνται εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής στο χώρο όπου θα γίνει το piercing και αντισηψίας το διάστημα που θα επακολουθήσει του τρυπήματος», προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι επιπλοκές του piercing αφορούν κυρίως δερματίτιδες εξ επαφής που μπορούν να προκληθούν από αναποστείρωτα εργαλεία ή / και το μέταλλο του κοσμήματος. Επίσης, επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργικών δερματίτιδων στο σημείο του τραυματισμού (έκζεμα, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα). Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα λοιμώδη νοσήματα. Σε περίπτωση μη αποστείρωσης των εργαλείων, υπάρχει μεταφορά μικροβίων και ιών, με κυριότερα τους στρεπτόκοκκους, τους σταφυλόκοκκους και τις ηπατίτιδες Β και C, ενώ αν μετά το τρύπημα δεν ακολουθηθούν οι οδηγίες που δίνει ο piercer, υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης ή κάποιας άλλης αντίδρασης, όπως της ανάπτυξης κοκκιώματος, δηλαδή μιας σκληρίας που δεν μπορεί να υποχωρήσει στην περιοχή του τρυπήματος. Ειδική προσοχή απαιτείται στα τρυπήματα του φρυδιού και της μύτης από όπου περνάει σημαντικός αριθμός νεύρων και αγγείων. Επίσης, στα τρυπήματα στο στήθος, που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη γαλακτόρροια ή σε προβλήματα στους γαλακτοφόρους αδένες (στις γυναίκες), αλλά και στη γλώσσα που σύμφωνα με κάποιες μελέτες μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν στην εμφάνιση επιθηλιώματος (καρκίνου) στο στοματικό βλεννογόνο. Ένας έμπειρος piercer και κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν και μετά το  piercing μπορούν να σας εξασφαλίσουν μοντέρνο look χωρίς κινδύνους: * Mην επιχειρήσετε να τρυπήσετε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας μόνοι σας, σε πλανόδιο ή σε στούντιο που δεν πληροί τις βασικές προδιαγραφές υγιεινής. * Αποφύγετε το πιστόλι. Το πιστόλι δεν αποστειρώνεται και επιπλέον τα μέταλλα των κοσμημάτων που χρησιμοποιούν είναι χειρίστης ποιότητας. * Το piercing πρέπει να γίνεται με αποστειρωμένη βελόνα μίας χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι το εργαστήριο διαθέτει κλίβανο για την αποστείρωση όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στο τρύπημα. * Ο χώρος θα πρέπει να είναι κατάλληλα φτιαγμένος ώστε να μπορεί να απολυμανθεί. * Pωτήστε από τι υλικό είναι φτιαγμένο το σκουλαρίκι που θα χρησιμοποιηθεί. Το τιτάνιο είναι το ασφαλέστερο υλικό, αφού είναι απολύτως αδρανές και δεν προκαλεί αντιδράσεις και αλλεργίες. Βεβαιωθείτε ότι και αυτό έχει αποστειρωθεί. * Φροντίστε την καθημερινή αντισηψία στην περιοχή του τρυπήματος. «Η μέθοδος αντισηψίας που θα χρησιμοποιηθεί ποικίλει ανάλογα με το σημείο του τρυπήματος» * Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο ή κνησμό, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό.

 

 

Η Χειρότερη αντίδραση σε Piercing στο στήθος