01-02-2019 Για την εκδίκαση σήμερα στο ΣτΕ της υπόθεσης των περικοπών των Δώρων (13ος και 14ος μισθός) στους δημόσιους υπαλλήλους… Ωστόσο, αρνητική εντύπωση προκαλεί η θέση και τα ισχυριζόμενα από το νομικό εκπρόσωπο των δικαστικών υπαλλήλων…Μάλιστα, υπερασπιζόμενος τη… γραμμή του για διεκδικήσεις σε βάθος διετίας και όχι εξαετίας, όπως έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, την κατηγορεί πως αυτή ευθύνεται για την… 2018.10.11-ΑΙΤΗΣΗ-ΓΙΑ-ΔΙΑΚΟΠΗ-ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ-Δικαστική-διεκδίκηση-των-δώρων-Χριστουγέννων-–-Πάσχα-και-του-επιδόματος-αδείας…Αγαπητοί συνάδελφοι, Με αφορμή ερωτήματά σας, σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων  Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, εξαιτίας θετικών πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους, σας αποστέλλουμε σχετικό νομικό γνωμοδοτικό σημείωμα, καθώς και υπόδειγμα αίτησης καταβολής των επιδομάτων, την οποία μπορούν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στην υπηρεσία τους για να διακόψουν την παραγραφή. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παρακολουθεί τις εξελίξεις, για το θέμα, και για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσει σχετικά. …

 

Δικαστική διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας

P

Προς:

1.                        Ομοσπονδίες – Μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

2.                        Νομαρχιακά Τμήματα Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

3.                        Γενικούς Συμβούλους της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

 

Θέμα: Δικαστική διεκδίκηση δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή ερωτήματά σας, σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων  Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, εξαιτίας θετικών πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους, σας αποστέλλουμε σχετικό νομικό γνωμοδοτικό σημείωμα, καθώς και υπόδειγμα αίτησης καταβολής των επιδομάτων, την οποία μπορούν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στην υπηρεσία τους για να διακόψουν την παραγραφή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παρακολουθεί τις εξελίξεις, για το θέμα, και για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσει σχετικά.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΙΔΑΣ                  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ

Επιστολή – Δικαστική διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

word 111

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ……

(αναγράφεται ο φορέας που υπηρετεί ο υπάλληλος…..)

ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Του/Της….ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ………………………του………ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ…..κατοίκου….Δ/ΝΣΗ …..υπαλλήλου…..(αναγράφοναι πλήρη στοιχεία θέσεως που υπηρετεί).

_________

Με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των ν.4093/2012 και ν.4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου.

 

Τόπος, Υπογραφή

Ο αιτών/Η αιτούσα

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΑΞΙΩΣΕΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ & ΠΑΣΧΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣ

Συνάδελφοι Μετά από σχετική ενημέρωση της ΑΔΕΔΥ, δημοσιεύουμε την αίτηση που πρέπει να κατατεθεί από κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, στην αρμόδια υπηρεσία του, ώστε να διακοπεί η παραγραφή της διεκδίκησης των δώρων Χριστουγέννων & Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων, από διάφορα Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα. Επειδή οι αποφάσεις αυτές, δεν έχουν τελεσίδικο χαρακτήρα και δεν δημιουργούν κανενός είδος δεδικασμένο, η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι μέχρι την έκδοση κάποιας τελεσίδικης και αμετάκλητης απόφασης, σχετικής με το θέμα, δεν είναι προς το συμφέρον των συναδέλφων να προβούν σε δικαστική αξίωση των περικοπών των ανωτέρω επιδομάτων, αλλά χρειάζεται η περιφρούρηση του δικαιώματος της διεκδίκησης όταν οι περιστάσεις θα είναι απολύτως ευνοϊκές, πρέπει να καταθέσουμε όλοι την συνημμένη αίτηση, ώστε να μην παραγραφεί λόγω χρόνου, το δικαίωμα του καθενός μας, να διεκδικήσουμε δικαστικά το δίκιο μας. Παρακαλούμε ενημερώστε όσους περισσότερους μπορεί η καθεμιά και ο καθένας από εσάς……..2018.10.11-ΑΙΤΗΣΗ-ΓΙΑ-ΔΙΑΚΟΠΗ-ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ-Δικαστική-διεκδίκηση-των-δώρων-Χριστουγέννων-–-Πάσχα-και-του-επιδό… by Σύλλογος Δασοφυλάκων Κεντρικής Ελλάδος on Scribd

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ
……
 (
αναγράφεται ο φορέας που υπηρετεί ο υπάλληλος…
..)
ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
 
Του/Της….ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ………………………του………ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ…..κατοίκου….Δ/ΝΣΗ
 
…..υπαλλήλου…..(αναγράφοναι πλήρη στοιχεία
 
θέσεως
 
που υπηρετεί
). _________
Με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα
 
επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχακαι αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013
-2018,
λόγω του ότι
 
καταργήθηκαναντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των
 
ν.4093/2012
 
και ν.4324/2015, επιφυλασσόμενοςγια την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου
.
Τόπος, Υπογραφή
 
Ο αιτών/Η αιτούσα
 ===============================================

Για την εκδίκαση σήμερα στο ΣτΕ της υπόθεσης των περικοπών των Δώρων (13ος και 14ος μισθός) στους δημόσιους υπαλλήλους

Εκδικάστηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείαςη υπόθεση που αφορούσε στο 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, που περικόπηκαν με τον Ν.4093/12.
Ως γνωστόν η υπόθεση εισήχθη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ύστερα από την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος, που έκρινε….

αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν.4093/12, με τις οποίες καταργήθηκε εντελώς ο 13ος και ο 14ος μισθός για τους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και άλλων.
Κατά τη συζήτηση, οι συνήγοροι του Δημοσίου Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή ανέφεραν ότι η Κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό». Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ του κόσμου της δουλειάς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τόνισαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρώ. Υποστήριξαν ακόμη, ότι πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει φύγει στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας, σε αντίθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους που παραμένουν στη χώρα τους.
Οι συνήγοροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε γραμμή κυβέρνησης και των μνημονιακών της πολιτικών, επίσης προσπάθησαν να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό και ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθούν οι παρεμβάσεις καθώς, όπως είπαν, στην περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημόσιους υπαλλήλους, θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων σημείωσαν ότι είναι απαράδεκτη η τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου να μιλάνε για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα έχουν μειωθεί (1.000 ευρώ το χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως το παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα, και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι. «Η κατάργηση των δώρων έγινε επειδή το ήθελε η Μέρκελ , κάτι που δεν έγινε ούτε επί Γερμανικής κατοχής, ούτε επί επταετίας. Το θέμα της περικοπής δεν είναι οικονομικό θέμα όπως θέλει να προβάλλουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, αλλά καθαρά νομικό», είπαν χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, αρνητική εντύπωση προκαλεί η θέση και τα ισχυριζόμενα από το νομικό εκπρόσωπο των δικαστικών υπαλλήλων (σ.σ.: και αναρωτιέται κάποιος, αν συμφωνεί μαζί του η Ομοσπονδία τους – ΟΔΥΕ), του δικηγόρου Νικηφόρου Κοσσυβάκη, ο οποίος μάλιστα απέστειλε και σχετικό εξώδικο προς την ΑΔΕΔΥ, με το οποίο την… εγκαλεί για τη στάση της και την παρέμβασή της σήμερα στο ΣτΕ. Αφού στηλιτεύει την ΑΔΕΔΥ, λέγοντάς της πως δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί του για να έχουν… κοινή γραμμή, αναφέρει στο εξώδικό του: «…είμαι νυν υπόχρεος να σας εκθέσω ότι, η παρουσία σας στην εν λόγω δίκη, όχι μόνον δε θα ωφελήσει, αλλά βασίμως θεωρώ ότι μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σ’ αυτήν και -βεβαίως- σε όσες άλλες εκκρεμούσες υποθέσεις εξαρτώνται από την αμετάκλητη έκβασή της».
Μάλιστα, υπερασπιζόμενος τη… γραμμή του για διεκδικήσεις σε βάθος διετίας και όχι εξαετίας, όπως έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, την κατηγορεί πως αυτή ευθύνεται για την τρομοκρατία που έχει εξαπολυθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης για καταστροφή της χώρας, εάν δοθούν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται οι δημόσιου υπάλληλοι. Λέει στο εξώδικό του: «…το γεγονός ότι, η ανωτέρω εσφαλμένη επιμονή σας στην προτροπή -αρχικώς για αιτήσεις “διακοπής παραγραφής” και νυν για αγωγές αναδρομικών διεκδικήσεων σε βάθος 5ετίας ή και 6ετίας- τροφοδοτεί καίρια τις “οιμωγές των ΜΜΕ περί “οικονομικής καταστροφής” της Χώρας στην περίπτωση εκδόσεως θετικής αποφάσεως εκ μέρους της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε!!!».
Επιπλέον, στο εξώδικο, την καλεί να παραιτηθεί ουσιαστικά από το θεσμικό της ρόλο, δηλαδή της υπεράσπισης των συμφερόντων των δημόσιων υπαλλήλων, και την καθιστά ως υπεύθυνη εάν χαθεί η δίκη. «…σας καλούμε να παραιτηθείτε από την εν λόγω πρόσθετη παρέμβασή σας, άλλως -και στην περίπτωση εκδόσεως εκ μέρους της Ολομελείας του Συμβουλίου Επικρατείας αποφάσεων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου- επωμίζεστε τεράστιο βάρος ευθύνης για αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ουσιαστικά, ο δικηγόρος των δικαστικών υπαλλήλων και ξαναμπαίνει το ερώτημα εάν η Ομοσπονδία των δικαστικών υπαλλήλων, η ΟΔΥΕ, έχει γνώση και συμφωνεί με τα όσα αναφέρει, με το εξώδικό του, κινείται με έωλα επιχειρήματα εναντίον της ΑΔΕΔΥ (σ.σ.: που εκπροσωπεί περίπου 600.000 υπαλλήλους), αφού κάθε Σωματείο και γενικώς συνδικαλιστική οργάνωση έχουν δικονομικό δικαίωμα να παρέμβουν στην Ολομέλεια της ΣτΕ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές το ΜΕΤΑ, αφού και τα δικαστήρια κρίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πως είναι δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων, απαιτείται πολιτική λύση. Η δικαστική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού μπορεί να αποτελεί ατομικό δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και συνταξιούχου, αποτελεί όμως και υποχρέωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων η αγωνιστική τους διεκδίκηση, και όχι η μετατροπή τους σε ντίλερ δικηγορικών γραφείων, οργανώνοντας ομαδικές αγωγές, καλλιεργώντας κλίμα αναμονής και αναπαράγοντας φρούδες ελπίδες.
Είναι αποδεδειγμένα μέσα από τις κατακτήσεις των εργαζομένων ότι στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχουν ελπίδα να αλλάξουν τη ζωή τους και να επαναφέρουν τις κατακτήσεις που έχουν απολεσθεί.