Η καταληκτική ημερομηνία είναι η Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018, όπως προέκυψε από τον νόμο 4559/2018, κι έως τότε θα πρέπει να υποβάλουν τα ζητούμενα στοιχεία: ΥΠΕΝ: 39 δήμοι με εκκρεμότητες στους δασικούς χάρτες – Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία… Λίγο πριν την οριστικοποίηση της κύρωσης των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μία νομοθετική και θεσμική πρωτοβουλία, που έχει ένα βασικό αποτέλεσμα, την «απαλλοτρίωση» της περιουσίας του καθενός… ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ – «Απαλλοτριώνονται ιδιωτικές περιουσίες»…Έτσι, απηύθυνε έκκληση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, έστω και την τελευταία στιγμή, όπως είπε, να προχωρήσει σε τροποποιήσεις και διορθωτικές κινήσεις.Τι πρέπει να κάνετε αν το αγροτεμάχιό σας χαρακτηριστεί δασικό ή χορτολίβαδο…Νέες 14 χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα για την ανάρτηση δασικών χαρτών…ΠΟΣΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ…Τι πρέπει να κάνετε αν το αγροτεμάχιό σας χαρακτηριστεί δασικό ή χορτολίβαδο … Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών είναι αναγκαία για την οριοθέτηση και καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ – «Απαλλοτριώνονται ιδιωτικές περιουσίες»

Ιδιαίτερα προβληματισμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα με την κύρωση των δασικών χαρτών και κυρίως από τη μη ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Περιβάλλοντος, σε προτάσεις που είχαν υποβληθεί και για τις οποίες είχαν δοθεί δεσμεύσεις από τον κ. Φάμελλο, εμφανίστηκε χθες ο…

περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

Λίγο πριν την οριστικοποίηση της κύρωσης των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μία νομοθετική και θεσμική πρωτοβουλία, που έχει ένα βασικό αποτέλεσμα, την «απαλλοτρίωση» της περιουσίας του καθενός. Έτσι, απηύθυνε έκκληση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, έστω και την τελευταία στιγμή, όπως είπε, να προχωρήσει σε τροποποιήσεις και διορθωτικές κινήσεις.

«Αυτές τις ημέρες γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις για το πώς θα καταρτιστεί το Κτηματολόγιο. Σιγά- σιγά όλοι καταλαβαίνουν ότι την περίοδο που πέρασε, με τους λεγόμενους δασικούς χάρτες γίνεται απαλλοτρίωση της περιουσίας του καθενός, με τη διάταξη ότι κατά τεκμήριο ανήκει στο Δημόσιο κάθε δασική έκταση, που προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην Ήπειρο, αλλά και σε όλες τις λεγόμενες «Νέες χώρες». Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκρ. Φάμελλος είχε πει ότι θα βρούμε μια λύση τουλάχιστον σε κάποιες εκτάσεις από αυτές να έχουμε δενδρώδεις καλλιέργειες. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε. Το κράτος δεν ασχολείται με την ουσία και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. 978/1979 αν και θεσπίστηκε κυρίως για να σώσει την Αττική, ούτε εκεί – όπως αποδείχτηκε- έγινε τίποτε. Και έρχονται εδώ να ξεσπιτώσουν τους πάντες από τις ακριτικές περιοχές που φυλάνε «Θερμοπύλες». Από το 1979 και μέχρι σήμερα όλοι οι νόμοι που θεσπίστηκαν για να προστατεύουν τη φύση, διώχνουν τον κόσμο από τη φύση, η οποία χωρίς ανθρώπους γίνεται ζούγκλα. Έστω και την ύστατη στιγμή ζητώ να περάσουν το νόμο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ώστε να μπορούμε εκεί που είτε ένεκα εμφυλίου, είτε λόγω αστυφιλίας έφυγε ο κόσμος, να ξαναδώσουν το δικαίωμα για φυτεύσεις που βοηθάνε και το περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Τέλος, ο κ. Καχριμάνης πρόσθεσε, ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη από πολίτες που θεωρούν ότι αδικούνται, διαφορετικά, οι περιουσίες τους θα περιέλθουν στο Δημόσιο

Read more: http://epirusin.blogspot.com/2018/08/blog-post_76.html#ixzz5NIH7Xmd3
Follow us: 100012226086803 on Facebook

==================================================================

Τι πρέπει να κάνετε αν το αγροτεμάχιό σας χαρακτηριστεί δασικό ή χορτολίβαδο

ktimatologio

Aug 06 2018

Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών είναι αναγκαία για την οριοθέτηση και καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων.

Η σύγκριση των αεροφωτογραφιών διαφορετικής ημερομηνίας λήψης, μιας παλαιάς (1945/1960) και μιας πρόσφατης (π.χ. 2007) που καλύπτουν την ίδια περιοχή, δίνει απαντήσεις για:

 • εκτάσεις που ήταν και παρέμειναν δάση και δασικές

 • εκτάσεις που εκχερσώθηκαν ή καταστράφηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε

 • εκτάσεις που αναδασώθηκαν ή δασώθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε.

Η ανάρτηση δασικού χάρτη ενημερώνει για τον χαρακτήρα των εκτάσεων (δασικός ή μη δασικός) και παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι κάτοχοι αγροτεμαχίων

=======================================================================

Νέες 14 χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα για την ανάρτηση δασικών χαρτών*

Νέες 14 χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα για την ανάρτηση δασικών χαρτών*

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Τηλεπισκόπισης - GIS_UK Σχης ε.α. - Πρώην Διευθυντής ΓΥΣ

Του Νίκου Καρδούλα*

Οι ημερίδες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών που διοργανώνουν οι Δήμοι του Νομού Λάρισας για την ενημέρωση των πολιτών, όπου παρευρίσκομαι ως ομιλητής, συνεχίζονται και οι  ερωτήσεις των πολιτών πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

Σε προηγούμενη δημοσίευσή μου 21 σχετικών απαντήσεων, οι απαντήσεις στις ερωτήσεις με αριθμό 14 και 19 ήταν ημιτελείς, για λόγους προστασίας πνευματικού δημιουργήματος.

Οι ολοκληρωμένες απαντήσεις στις παραπάνω 2 ερωτήσεις είναι:

«14. Τι γίνεται αν ένα οικόπεδο όπου έχει χτιστεί οικοδομή με νόμιμη οικοδομική άδεια εμφανίζεται ως δασικό;

Εφόσον είναι νόμιμη, η οικοδομική άδεια είναι ισχυρή και δεν αναιρείται, αλλά θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι την 28/7/2011. Θα πρέπει όμως να υποβληθεί ατελώς αντίρρηση, ώστε να τροποποιηθεί ο χάρτης. Οι οικοδομικές άδειες μετά την  28/7/2011 σε εκτός σχεδίου περιοχή θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου δασαρχείου. Αν υπάρχει η πράξη χαρακτηρισμού υποβάλλεται αντίρρηση ατελώς, ενώ αν δεν υπάρχει η οικοδομική άδεια δεν θεωρείται έγκυρη.

 

 1. Τι γίνεται με τα καστανοδασοτεμάχια που χαρακτηρίζονται δασικά;

Για τα καστανοδασοτεμάχια που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα και χωρίς τίμημα, με απόφαση του νομάρχη, σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς ή κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού, εφόσον αυτοί και οι δικαιοπάροχοί τους τις νέμονται και τις κατέχουν επί είκοσι (20) τουλάχιστον χρόνια, δεν απαιτείται καμία ενέργεια. Για τα καστανοδασοτεμάχια που δεν έχουν παραχωρητήριο και έχουν χαρακτηρισθεί δασικά, απαιτείται η υποβολή αντίρρησης, καταβάλλοντας το ειδικό τέλος και αποδεικνύοντας με ότι μέσο διαθέτουμε, ότι δεν είναι δασική έκταση.»

Στην παρούσα ανάλυση δίνονται απαντήσεις σε 14 νέες ερωτήσεις, οι οποίες αυτή τη φορά είναι ολοκληρωμένες, για τη διευκόλυνση  των πολιτών, ώστε να αποφύγουν την άσκοπη οικονομική επιβάρυνσή τους, λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης.

 1. Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος υποβολής αντίρρησης που κατατίθεται στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ);

Πρέπει να υποβάλλετε στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, τα παρακάτω στοιχεία και δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή:

α. Υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησής, όπως αυτό παράγεται με χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων, αφού λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

β. Τα Αποδεικτικά που θεμελιώνουν το Έννομο συμφέρον (υπό μορφή απλών φωτοαντιγράφων).

γ.   Αντίγραφο του Αποδεικτικού Πληρωμής του αναλογούντος ειδικού τέλους, που εκτυπώνεται με χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων (όταν πληρώσω με πιστωτική κάρτα).

δ. Οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει ο ενδιαφερόμενος ότι αποδεικνύει ή υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του, για το δασικό / χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης (διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, φωτοερμηνείες, τεχνικές εκθέσεις κ.λπ.), τον οποίο αμφισβητεί.

ε. Τα έγγραφα που πιστοποιούν και τεκμηριώνουν τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου και αποδεικτικό ΑΦΜ.

στ. Φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του αναλογούντος ειδικού τέλους σε περίπτωση πληρωμής σε τραπεζικό κατάστημα.

ζ. Αντίγραφο του εντύπου Ε9 και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, εφόσον από αυτά προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.

η. Κτηματολογικό απόσπασμα ακινήτου την περίπτωση που ο δασικός χάρτης αφορά περιοχή στην οποία έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο.

 1. Τι γίνεται αν μία ιδιοκτησία εμφανίζεται δασική, αλλά έχει προκύψει από αναδασμό;

Επειδή προφανώς οι πράξεις αναδασμών δεν έχουν ενσωματωθεί στη βάση δεδομένων των δασικών χαρτών, υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

 1. Η έκτακτη χρησικτησία ως τρόπος κτήσης κυριότητας συνιστά τελικά τίτλο για την υποβολή αντιρρήσεων;

Η έκτακτη χρησικτησία ως τρόπος κτήσης κυριότητας συνιστά τίτλο τελικά, αφού αφενός μία υπουργική απόφαση δεν μπορεί να καταργεί το νόμο και αφετέρου ισχύει πάντα η τελευταία υπουργική απόφαση, η οποία κάνει αποδεκτή την έκτακτη χρησικτησία, για την υποβολή αντιρρήσεων.

 1. Έχω κάνει νομιμοποίηση αυθαιρέτου σύμφωνα με το νόμο και η ιδιοκτησία μου εμφανίζεται δασική. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με τους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση όλα τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επομένως η νομιμοποίηση αυθαιρέτου ακυρώνεται, αν δεν αποδείξω με έναν από τους τρόπους που αναφέρθηκαν σε προηγούμενες ερωτήσεις, ότι η ιδιοκτησία μου δεν είναι δασική.

 1. Η ιδιοκτησία μου χαρακτηρίζεται χορτολιβαδική και είναι σε πεδινό έδαφος. Τι πρέπει να κάνω;

Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά ή λοφώδη εδάφη και έχουν υψόμετρο μικρότερο των 100 μ., εφόσον δεν έχουν κηρυχθεί δασωτέες, δεν θεωρούνται δασικές εκτάσεις. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

 1. Έχω τίτλο ιδιοκτησίας με ημερομηνία μετά την 8/8/2004 και η ιδιοκτησία εμφανίζεται το 1945 αγροτική και σήμερα δασική. Μπορώ να τον καταθέσω για την υποβολή αντίρρησης;

Αν υπάρχει εγγραφή από συνεχή διαδοχή προ της 8/8/2004 στο συμβόλαιό μας, άσχετα με την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, μπορεί να κατατεθεί για υποβολή αντίρρησης.

 1. Στην αγροτική ιδιοκτησία μου εμφανίζεται ένα τμήμα της, στο οποίο καλλιεργώ τεχνητές δασικές φυτείες, ως δασική έκταση. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με το νόμο οι ιδιωτικές γεωργικές εκτάσεις, στις οποίες υπάρχουν ή δημιουργούνται τεχνητές δασικές φυτείες, δεν προσλαμβάνουν εκ του λόγου αυτού το δασικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

 1. Έχω τίτλο ιδιοκτησίας, ο οποίος με τη συνεχή διαδοχή φθάνει σε ημερομηνία μετά το 1885 και η ιδιοκτησία μου χαρακτηρίζεται δασική. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με το νόμο όπου υπάρχουν αναγνωρισμένοι τίτλοι ιδιοκτησίας που ανάγονται πριν το 1885, οι ιδιοκτησίες θεωρούνται ιδιωτικές. Αν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας μετά το 1885 και γνωρίζουμε ότι προέκυψαν από κάποια πράξη προ του 1885, θα πρέπει να αναζητήσουμε τους πρωτότυπους τίτλους (ταπιά) στο Αρχείο Γενικής Διεύθυνσης Κτηματολογίου της Τουρκίας, που βρίσκεται στην Άγκυρα, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

 1. Έχω τίτλο ιδιοκτησίας, ο οποίος προήλθε με έκτακτη χρησικτησία λόγω νομής 30 ετών προ του 1915, αλλά δεν έχω τον πρωτότυπο τίτλο (ταπί), ο οποίος ανάγεται προ του 1885 και η ιδιοκτησία μου χαρακτηρίζεται δασική. Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου του 2013, για τις ιδιοκτησίες που προήλθαν με έκτακτη χρησικτησία λόγω νομής 30 ετών προ της 11/9/1915, δεν απαιτείται έγγραφο (ταπί), που να έχει εκδοθεί επί τουρκοκρατίας προ του 1885. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

 1. Υπάρχουν ιδιωτικά δάση στην Ελλάδα;

Όλα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις είναι δημόσια κτήματα, εκτός από αυτά που αναφέρονται στα άρθρα 1 και 2 του από 17-11/1.12.1836 Β. Δ/τος «Περί ιδιωτικών δασών» (ΦΕΚ 69/1.12.1836), που θεωρούνται ιδιωτικά.

 1. Εάν δεν έχω τίτλο ιδιοκτησίας μπορώ να υποβάλλω το Ε9;

Σε κανένα δασικό νόμο και υπουργική απόφαση δεν αναφέρεται ότι το Ε9 ενέχει θέση τίτλου, αλλά αναφέρεται ως συμπληρωματικό δικαιολογητικό.

Σε οδηγία του ΥΠΕΚΑ στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του, σχετική με τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, αναφέρεται ότι ένα από τα στοιχεία που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον είναι και το Ε9, η οποία όμως δεν είναι νομοθετημένη.

Στην περίπτωση αυτή αν υποβάλλετε μόνο το Ε9 χωρίς άλλο τίτλο, πληρώνοντας το ανάλογο ειδικό τέλος, υπάρχει περίπτωση η αντίρρησή σας να απορριφθεί από την επιτροπή εξέτασης αντιρρήσεων και θα πρότεινα να συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας.

 1. Τι ποσό πρέπει να πληρώσω στον τεχνικό σύμβουλο για την υποβολή αντίρρησης;

Σύμφωνα με πρόχειρη έρευνα αγοράς, στην περίπτωση που δεν χρειάζεται τοπογραφικό, έκθεση φωτοερμηνείας και νομική συμβουλή, αλλά μόνο ο εντοπισμός του ακινήτου, η γνωμάτευση και η υποβολή αντίρρησης, οι τιμές κυμαίνονται από 50 € έως 150 €.

Για το τοπογραφικό και τις νομικές συμβουλές οι τιμές ποικίλουν ανά περίπτωση.

Για την έκθεση φωτοερμηνείας με στεροσκοπική παρατήρηση, η οποία απαιτείται σε δασικές εκτάσεις του 1945, οι τιμές αρχίζουν από 400 €. Εάν γνωρίζετε ότι οι ιδιοκτησίες σας ήταν δασικές το 1945, δεν έχει νόημα η έκθεση φωτοερμηνείας. Είναι γνωστό ότι οι δασικές εκτάσεις του 1945 είναι πολύ δύσκολο να αποχαρακτηρισθούν, αφού προέκυψαν με στερεοσκοπική παρατήρηση από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και πρέπει να αξιολογήσετε πολύ καλά όλα τα δεδομένα, ώστε να μην υποστείτε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

 1. Εάν δεν υποβάλλω αντίρρηση, μπορώ μετά την κύρωση των δασικών χαρτών να προβώ σε εξαγορά ή να προσφύγω στο Συμβούλιο Επικρατείας;

Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας, διότι ενδέχεται να υπάρξουν ευνοϊκότερες τιμές εξαγοράς για αυτούς που υπέβαλαν αντίρρηση και είναι πιο δύσκολο να δικαιωθείτε αν κάνετε προσφυγή μεταγενέστερα, αφού θα έχει γίνει ήδη η μερική κύρωση των δασικών χαρτών.

 1. Μπορώ να υποβάλλω μόνος μου την αντίρρηση;

Ναι μπορώ, εάν έχω βασικές γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και είμαι σε θέση να εντοπίσω το ακίνητό μου και να τεκμηριώσω σε ποιο δασικό νόμο υπάγεται η περίπτωση μου.

*Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Τηλεπισκόπισης – UK Πρώην Διευθυντής Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

===============================================================

Τι πρέπει να κάνετε αν το αγροτεμάχιό σας χαρακτηριστεί δασικό ή χορτολίβαδο

Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών είναι αναγκαία για την οριοθέτηση και καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων.

Η σύγκριση των αεροφωτογραφιών διαφορετικής ημερομηνίας λήψης, μιας παλαιάς (1945/1960) και μιας πρόσφατης (π.χ. 2007) που καλύπτουν την ίδια περιοχή, δίνει απαντήσεις για:

 • εκτάσεις που ήταν και παρέμειναν δάση και δασικές

 • εκτάσεις που εκχερσώθηκαν ή καταστράφηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε

 • εκτάσεις που αναδασώθηκαν ή δασώθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε.

Η ανάρτηση δασικού χάρτη ενημερώνει για τον χαρακτήρα των εκτάσεων (δασικός ή μη δασικός) και παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι κάτοιχοι αγροτεμαχίων

Οι παραγωγοί των οποίων οι δηλώσεις τεμαχίων στην ΕΑΕ 2018 εμπλέκονται με Δασικούς χάρτες θα πρέπει, ανάλογα την περίπτωση να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο)

Στην περίπτωση αυτή – και εφόσον ο πολίτης  θεωρεί ότι δεν υπάρχει προφανές σφάλμα στον χάρτη και δεν υπάρχει αμφισβήτηση για την φωτοερμηνεία (δείτε παρακάτω) – έως τις 8 Αυγούστου 2020 θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής:

 • είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975,

 • είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007

Εάν αιτηθεί την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλλει στο Δασαρχείο :

 • Αίτηση εξαγοράς

 • Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)

 • Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975

Εάν αιτηθεί την χρήση ( έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλλει στο Δασαρχείο :

 • Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης)

 • Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)

Σφάλμα στον Δασικό Χάρτη

Εάν θεωρεί ότι υπάρχει προφανές σφάλμα στον χάρτη, όπως για παράδειγμα τον χαρακτηρισμό ως δάσους ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας, λόγω αδιαμφησβήτητου σφάλματος στη φωτοερμηνεία, τότε μπορεί:

 • Να υποβάλλει ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΕΚΧΑ ΑΕ ή

 • Να υποβάλλει ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής.

Αμφισβήτηση Δασικού Χάρτη

Τέλος, εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για την φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν ο πολίτης μπορεί να υποβάλλει αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν  περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς.

Χρήση και των τριών εργαλείων

Ο κάτοχος του αγροτεμαχίου που έχει χαρακτηριστεί ως ΔΑ ή ΧΑ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και τα 3 παραπάνω εργαλεία με την παρακάτω σειρά:

 • Αίτηση πρόδηλου σφάλματος

 • Εφόσον απορριφθεί το πρόδηλο σφάλμα, θα εξεταστεί η αντίρρηση από τις ΕΠΕΑ

 • Εάν απορριφθεί και η αντίρρηση, τότε θα εξεταστεί το αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης .

Σε όλες τις περιπτώσεις η αίτηση αυτή θα εξαιρέσει την έκταση από την μερική κύρωση του χάρτη, θα διασφαλίσει την επιδότηση και με την ολική κύρωση του χάρτη θα βρίσκεται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις επιδοτήσεις.

=============================================================

ΥΠΕΝ: 39 δήμοι με εκκρεμότητες στους δασικούς χάρτες – Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018, 20:14
ΥΠΕΝ: 39 δήμοι με εκκρεμότητες στους δασικούς χάρτες - Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία
Εκπνέει σε πέντε μέρες η προθεσμία που δόθηκε στους δήμους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ολοκληρώσουν την οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στα χαρτογραφικά υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου για τους δασικούς χάρτες.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018, όπως προέκυψε από τον νόμο 4559/2018, κι έως τότε θα πρέπει να υποβάλουν τα ζητούμενα στοιχεία:

Οι εξής 22 δήμοι που δεν έχουν κάνει καμία κίνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα: Αγίου Ευστρατίου, Ανάφης, Άνδρου, Αντιπάρου, Ανωγείων, Γόρτυνας, Επιδαύρου, Ιεράπετρας, Ιητών, Κάσου, Μεγίστης, Μυλοποτάμου, Νεστορίου, Οροπεδίου, Λασιθίου, Παξών, Πάργας, Σερίφου, Σητείας, Σικίνου, Σκιάθου, Τοπείρου, και Φολεγάνδρου.

Οι εξής 17 δήμοι που έχουν εκκρεμότητες και δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία: Αγίου Βασιλείου, Αγίου Νικολάου, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Άργους,-Μυκηνών, Βιάννου, Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας, Ζακύνθου, Λήμνου, Μινώα Πεδιάδας, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Ξάνθης, Σαρωνικού, Τήνου και Φαιστού.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι είχαν στη διάθεσή τους 8 χρόνια για να οριοθετήσουν τα σχέδια πόλης και περισσότερα από 2 χρόνια για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες

Advertisements