Μια απότομη αύξηση της εδαφικής υγρασίας μπορεί να μοιράσει τον καρπό στην μέση ΤΟΥ ΣΥΚΟΥ.Η καλλιέργεια της συκιάς Συκιά: Δέντρο και καρπός Η συκιά είναι ένα δέντρο από τις απαρχές του χρόνου. Εφύετο στον Κήπο της Εδέμ και με τα φύλλα της κάλυψαν τη γύμνια τους οι πρωτόπλαστοι. Στην ελληνική μυθολογία ο τιτάνας Συκέας έδωσε το όνομα του στο δέντρο αυτό. Η επιστήμη της γεωλογίας μας πληροφορεί για απολιθώματα που φτάνουν ως την Κρητιδική Περίοδο (περίπου 70 ως 130 εκ. χρόνια πριν από σήμερα). Πλήθος άλλων ευρημάτων μας πληροφορεί για την ύπαρξη της συκιάς και της χρήσης του καρπού της. Στην Αρχαία Ελλάδα φύονταν συκιές σε όλες τις πόλεις και η κατανάλωση τόσο των νωπών όσο και των αποξηραμένων σύκων ήταν πολύ διαδομένη. Υπάρχουν πολλές αναφορές από αρχαίους συγγραφείς στα συγγράμματα τους…

Η καλλιέργεια της συκιάς

Η συκιά είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, αφού γίνονται αναφορές για την καλλιέργεια της στις Νότιες Αραβικές χώρες από το 2900 π.Χ.. Από εκεί διαδόθηκε μέσω των διαφόρων εξερευνητών και στον υπόλοιπο κόσμο.

Κλιματικές απαιτήσεις

Είναι φυτό των υποτροπικών περιοχών με καλή προσαρμοστικότητα και σε πιο κρύα κλίματα. Όμως τα νεαρά δενδρύλια είναι ιδιαίτερα ευπαθή στους παγετούς και χρειάζονται προστασία, ιδιαίτερα από τους παγετούς της Άνοιξης. Οι συκιές δεν απαιτούν ώρες χαμηλών θερμοκρασιών για να σπάσουν τον λήθαργο. Προτιμά τα καλά στραγγισμένα, εύφορα εδάφη.

Αποστάσεις φύτευσης

Επειδή οι συκιές είναι ιδιαίτερα μεγάλα δέντρα από την φύση τους, παλαιότερα η φύτευση τους γινόταν ανάλογα με την ποικιλία, σε αποστάσεις 9-12 m μεταξύ των δέντρων. Σήμερα η φύτευση γίνεται σε πιο κοντινές αποστάσεις 4-5 m δεντρό από δεντρό και 6-7 m μεταξύ των γραμμών.

Κλάδεμα Καρποφορίας

Όλες οι εμπορικές ποικιλίες είναι δίφορες. Η πρώτη παραγωγή σχηματίζεται πάνω σε κλαδιά από ξύλο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η κύρια παραγωγή είναι αργότερα, όταν αναπτυχθούν στο νέο ξύλο τα φύλλα και ανθοφορήσει. Οι καρποί της κύριας παραγωγής σχηματίζονται στις μασχάλες των φύλλων του νέου ξύλου. Για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να επιλέξουμε στο κλάδεμα τα κλαδιά πάνω στα οποία θα καρποφορήσουν όπως κάνουμε και με τις υπόλοιπες καρποφόρες καλλιέργειες. Ένα ελαφρύ χειμερινό κλάδεμα θα βοηθήσει την ανάπτυξη του νέου ξύλου και θα αυξήσει την κύρια παραγωγή. Κλαδιά τα οποία είναι αρρωστημένα, σπασμένα πρέπει να αφαιρούνται. Το κλάδεμα όταν συνδυάζεται με καλή διαχείριση των δέντρων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη 4-6 σύκων ανά βλαστό. Η υπερβολική βλαστική ανάπτυξη θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ποιότητας των σύκων. Λίγα κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς πρέπει να αφήνονται κατά το κλάδεμα, γιατί πάνω σε αυτά θα καρποφορήσουν οι δίφοροι καρποί της επόμενης χρονιάς, οι οποίοι μπορεί να κλαδευτούν αργότερα στην χρονιά.

Δέντρα μεγαλύτερα σε ηλικία απαιτούν ένα πιο αυστηρό κλάδεμα κάθε 3 χρόνια, για να ενθαρρυνθεί έτσι η ανάπτυξη νέου ξύλου στο οποίο θα καρποφορήσει η κύρια παραγωγή. Τα δέντρα πρέπει να έχουν υγιές ριζικό σύστημα για να ξεπεράσουν στο βαρύ κλάδεμα. Αν υπάρχει βαριά προσβολή από νηματώδης στο έδαφος, μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια ορισμένων δέντρων.

Κλάδεμα διαμόρφωσης 

Συνήθως διαμορφώνουμε τα δέντρα σε σχήμα ανοιχτού κυπέλου, αυτό επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση για την συλλογή των καρπών. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται μια μέθοδος κλαδέματος spur. Τα νεαρά φυτά δένονται κάτω, έτσι ώστε να αναπτύσσονται σχεδόν οριζόντια. Κάθε χρόνο αφήνονται βλαστοί να αναπτυχθούν πάνω σε αυτά τα κλαδιά. Στο τέλος κάθε χρονιάς οι βλαστοί κόβονται κοντά στη βάση, με παρόμοιο τρόπο που κλαδεύονται τα σταφύλια.

Άρδευση

Οι συκιές μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες με χαμηλή ξηρασία, παρόλα αυτά απαιτείται άρδευση. Η συχνότητα αυτής εξαρτάται από το μέγεθος του δέντρου, την ζωτικότητα του, τον τύπο του εδάφους και την βροχόπτωση. Οι μεγάλες διακυμάνσεις στην εδαφική υγρασία καλό είναι να αποφεύγονται γιατί οι περισσότερες ποικιλίες δεν ανταποκρίνονται καλά κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τα συνήθη φαινόμενα είναι η πτώση των φύλλων και των καρπών όταν τα δέντρα βρίσκονται κάτω από συνθήκες στρες. Τα δέντρα υποφέρουν εύκολα από στρες, ιδιαίτερα στις ξηρές περιόδους επειδή έχουν επιπόλαιο ριζικό σύστημα. Σε μερικές ποικιλίες αν η άρδευση δεν είναι αρκετή μπορεί να υπάρξει καρπόπτωση όταν η άνοιξη είναι ξηρή. Η συκιά απαιτεί σταθερή άρδευση κατά την διάρκεια ανάπτυξης των καρπών. Λίγο νερό έχει το αποτέλεσμα την δημιουργία άδειων καρπών ή καρπών με λίγη σάρκα. Μια απότομη αύξηση στην εδαφική υγρασία κατά την διάρκεια της ωρίμανσης των καρπών έχει σαν αποτέλεσμα ο καρπός να μοιραστεί στην μέση. Υπερβολική άρδευση στο μέσο του καλοκαιριού έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της βλάστησης εις βάρος της ποιότητας των καρπών. Τα σμυρναίικα έχουν τα περισσότερα προβλήματα σχετικά με την ποιότητα των καρπών όταν υπάρχει αυξημένη βλάστηση.

Εικόνα 1: Μια απότομη αύξηση της εδαφικής υγρασίας μπορεί να μοιράσει τον καρπό στην μέση

Διαχείριση του εδάφους

Η βαθιά καλλιέργεια του εδάφους πρέπει να αποφεύγεται για αποφευχθεί η ζημιά στο ρηχό ριζικό σύστημα της συκιάς. Συστήνεται η χρησιμοποίηση εδαφοκαλυπτικών μεταξύ των γραμμών για να αποφευχθεί η διάβρωση του εδάφους ή χρησιμοποίηση γρασιδιών ή ψυχανθών τα οποία πρέπει να κουρεύονται πριν αυτά να ανθίσουν.

Λίπανση

Ο έλεγχος της βλάστησης είναι αναγκαίος για την καλή ποιότητα των καρπών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα δέντρα δεν χρειάζονται λίπασμα. Πρέπει να παρέχονται ικανοποιητικές ποσότητες έτσι ώστε το φύλλωμα να παραμένει υγιές, γιατί προστατεύει τον καρπό από ηλιόκαμα κατά το καλοκαίρι.

Πρέπει να εφαρμόζονται μικρές εφαρμογές υδατοδιαλυτών λιπασμάτων μέσω του συστήματος άρδευσης ανά δεκαπενθήμερο καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου. Συνήθως χρησιμοποιούνται λιπάσματα του τύπου 20-5-20. Πρέπει να γίνεται φυλλοδιαγνωστική μετά την συγκομιδή και προσαρμόζουμε την λίπανση ανάλογα. Κομπόστα ή κοπριά μπορεί να εφαρμοστεί κατά τον χειμώνα. Οι συκιές γενικά προτιμούν τα αλκαλικά εδάφη με το ιδανικό pH= 6-7.8.

Καρπόπτωση

Η καρπόπτωση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως ο κρύος καιρός, ανεπαρκής άρδευση, αδύνατα δέντρα και νηματώδης.  Τα σύκα τα οποία αναπτύσσονται στην άκρη των κλαδιών συνήθως ξηραίνονται και πέφτουν επειδή δεν υπήρχε αρκετή ζέστη για να ωριμάσουν. Τα σμυρναίικα σύκα πέφτουν όταν δεν έχει γίνει η γονιμοποίηση.

Εχθροί και Ασθένειες

Στους κυριότερους εχθρούς συμπεριλαμβάνονται οι νηματώδης του γένους Meloidogyne καθώς και έντομα όπως ο κηροπλάστης, η μύγα των σύκων ή Λογχαία, αλλά και η μεσογειακή μύγα.

Οι μόνες ασθένειες που προσβάλουν την συκιά είναι η ανθράκωση και η σκωρίαση οι οποίες αντιμετωπίζονται με την χρήση χαλκού ή άλλων κατάλληλων μυκητοκτόνων.

Εικόνα 2: Προσβολή από σκωρίαση σε φύλλα συκιάς

Πηγή: http://polylitoikairoi.blogspot.com/2011/07/ficus-carica.html

Αυτό που νομίζουμε ως καρπό της συκιάς δεν είναι στην πραγματικότητα καρπός, αλλά ένας ολόκληρος κλειστός, εσωτερικός κήπος – όπως έχει πει και ο Dawkins. Αυτό που αντικρίζουμε ανοίγοντας το σύκο, είναι ένα παρτέρι, μια ανθοφορία μικροσκοπικών λουλουδιών, που καρπός τους είναι τα «σποράκια» που νοιώθουμε να σπάνε στα δόντια μας, όταν το δαγκώσουμε.

ο κυκλος του ψηνα

Η επικονίαση της συκιάς γίνεται από ένα υμενόπτερο έντομο, το «βλαστοφάγο ψήνα» (Blastophaga psenes), που διαχειμάζει μέσα στην ταξιανθία της άγριας συκιάς με τη μορφή προνύμφης. Όταν συμπληρώσει το βιολογικό κύκλο του ο βλαστοφάγος, βγαίνει από τον «αφαλό» της ταξιανθίας και ψάχνει θηλυκά άνθη για να τοποθετήσει τα αβγά του. Βγαίνοντας από τον αφαλό, η γύρη των αρσενικών ανθών κάθεται στο σώμα του και έτσι μεταφέρεται στα θηλυκά άνθη της ήμερης συκιάς.

http://www.bioprasino.gr

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

Τοπικά Προϊόντα της Εύβοιας

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

«Το δέντρο της Συκιάς», Ηρακλής Κ.

Συκιά: Δέντρο και καρπός

Βότανα και Αρωματικά Φυτά

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

http://blogs.sch.gr/aeiforia/

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

Συκιά: Δέντρο και καρπός

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

Η συκιά είναι ένα δέντρο από τις απαρχές του χρόνου.

Εφύετο στον Κήπο της Εδέμ και με τα φύλλα της κάλυψαν τη γύμνια τους

οι πρωτόπλαστοι. Στην ελληνική μυθολογία ο τιτάνας Συκέας έδωσε το

όνομα του στο δέντρο αυτό.

Η επιστήμη της γεωλογίας μας πληροφορεί για απολιθώματα που φτάνουν

ως την Κρητιδική Περίοδο (περίπου 70 ως 130 εκ. χρόνια πριν από

σήμερα). Πλήθος άλλων ευρημάτων μας πληροφορεί για την ύπαρξη της

συκιάς και της χρήσης του καρπού της.

Στην Αρχαία Ελλάδα φύονταν συκιές σε όλες τις πόλεις και η κατανάλωση

τόσο των νωπών όσο και των αποξηραμένων σύκων ήταν πολύ διαδομένη.

Υπάρχουν πολλές αναφορές από αρχαίους συγγραφείς στα συγγράμματα

τους και τα αρχαιολογικά ευρήματα σε Λέσβο, Κρήτη και αλλού δίνουν

πλήθος πληροφοριών.

Στην σημερινή Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας,

Αρκαδίας,      Λακωνίας       και      Εύβοιας.      Έτσι      εμείς      αποφασίσαμε      να

ασχοληθούμε με το τοπικό αυτό προϊόν. Θα γνωρίσουμε το δέντρο και τον

καρπό μέσα από διάφορους τομείς με κύριο βάρος στην καλλιέργεια και

αποξήρανση των σύκων στον τόπο μας.

Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε μια ενότητα και να διαβάσετε τα σχετικά

άρθρα του ιστολογίου μας.

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

Μυθολογία

Προϊστορία

Ιστορία

Θρησκεία

Η Συκιά, καλλιέργεια και παραγωγή αποξηραμένων σύκων στην

Εύβοια

Συσκευασία Σύκων σε εταιρεία στο Βασιλικό Εύβοιας

Σπιτικά λιαστά σύκα

Δημοσκόπηση: Τα σύκα σπίτι μας

Διατροφή

Παιχνίδι – Μεσοστοιχίδα – Διαδραστικό Παιχνίδι

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

Η συκιά, καλλιέργεια και παραγωγή αποξηραμένων σύκων στην

Εύβοια

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

ΣΥΚΙΑ

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

πώς λέγεται και τι δέντρο είναι;

Η συκιά (Ficus carica domestica) είναι

ένα ανθεκτικό δέντρο της οικογένειας

Moraceae. Είναι φυλλοβόλο με μέτριο

ως μεγάλο ύψος. Είναι δύοικο φυτό,

δηλαδή τα άνθη, άρρεν και θήλυ,

βρίσκονται σε διαφορετικά φυτά

(οικίες).

Πού βρίσκεται γεωγραφικά;

Ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα και

καλλιεργείται σ’ όλη την Μεσόγειο. Στην Ελλάδα υπάρχουν

συστηματικές καλλιέργειες: στην Εύβοια – Ταξιάρχη (σμυρνέικη

ποικιλία) και Κύμη(ποικιλία Τραγανά Ευβοίας)και στην Πελοπόννησο –

Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.

Πόσο ζει και καρπίζει;

Η συκιά ζει 50-60 χρόνια και αποδίδει καλή

παραγωγή για 40-50 χρόνια.

Πότε και πώς τη φυτεύουμε;

Η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο και πολλαπλασιάζεται με διάφορους

τρόπους:

  1. Μοσχεύματα:Κομμάτιαβλαστών με δύο τουλάχιστον μεταγονάτια

διαστήματα που όταν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες

θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμού σχηματίζουν ρίζες ή/και

βλαστούς. Υποβοηθούνται από τις ορμόνες ριζοβολίας.

  1. Σπόροι:Είναι σπανιότερη μέθοδος και χρησιμοποιείται όταν

θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες ποικιλίες.

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

Τι περιποίηση χρειάζεται;

Χώμα: Ευδοκιμεί σε όλους σχεδόν τους τύπους εδάφους. Πρόβλημα έχει

στα υγρά, βαριά χώματα. Έχει την δυνατότητα να απλώνει τις ρίζες της σε

μεγάλες αποστάσεις και έτσι μπορεί να εξασφαλίζει τα θρεπτικά στοιχεία

που χρειάζεται.

Νερό: Η συκιά θέλει ελαφρύ ομοιόμορφο πότισμα.

Το πολύ νερό καταστρέφει τα σύκα: ή σκάνε ή

έχουν πολύ υγρασία και δεν αποξηραίνονται

εύκολα, με συνέπεια την υποβάθμιση του

προϊόντος.

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα.

Γίνεται «κλαδοκάθαρος» για να διατηρήσουμε το

σχήμα της συκιάς και να βοηθήσουμε τον ήλιο και τον αέρα να μπουν στο

εσωτερικό του δέντρου.

Λίπανση: Γίνεται με χωνεμένη κοπριά, χρειάζεται αρκετό άζωτο και

επάρκεια σε ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο.

Πώς γονιμοποιείται η συκιά;

Το άνθος είναι αρσενικό ή θηλυκό. Τα μικρά σύκα

(θηλυκά) γονιμοποιούνται όταν από την μικρή τρύπα

που υπάρχει στην κορυφή τους μπει ένα μικρό έντομο,

ο ψήνας, ο οποίος μεταφέρει γύρη από ένα αγριόσυκο

(ερινεός) που έχει αρσενικά άνθη. Τα μικρά όμως

σύκα (θηλυκά) μπορεί να αναπτυχθούν πολλές φορές

και χωρίς γονιμοποίηση (παρθενοκαρπία).

Εχθροί του δέντρου: η ψύλλα, η ψώρα της συκιάς (κηροπλάστης), η μαύρη

μύγα των σύκων, η λογχαία των σύκων.

Συγκομιδή: Γίνεται συνήθως τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

Αποξηραμένα σύκα: ποια είναι η παραγωγή στην Ελλάδα;

Περίπου: 4000-5000 τόνοι στην Πελοπόννησο

2500

150

τόνοι στην Εύβοια κυρίως Ταξιάρχη (ολόκληρα)

τόνοι στην Κύμη (σχιστά)

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

Ποιοι είναι οι τρόποι επεξεργασίας στην Εύβοια;

Στην Εύβοια υπάρχουν 2 περιοχές που παράγουν ξερά σύκα: της Κύμης και

της Ιστιαίας (Ταξιάρχης, Ωρεοί, Ν. Πύργος, Καστανιώτισσα). Αναλυτικά:

Κύμη

Η παραγωγή είναι μικρή, όμως ποιοτικά θεωρούνται τα καλύτερα σύκα

παγκοσμίως.

Συλλογή και αποξήρανση

Υπάρχουν 2 τύποι αποξηραμένων σύκων: τα φυσικά και τα λευκασμένα.

Αρχικά τα ώριμα σύκα που έχουν μαζευτεί απ’

ευθείας από το δέντρο με το χέρι, στην κατάλληλη

στιγμή ωρίμανσης, ανοίγονται στα δύο (χωρίς να

χωριστούν τα κομμάτια), ώστε να φύγει η υγρασία.

Παραμένουν στον ήλιο για 2-3 μέρες. Στην συνέχεια

συγκολλούνται ανά δύο.

Στα φυσικά δεν έχουμε άλλη επεξεργασία από τον

παραγωγό. Δεν κλιβανίζονται και δεν θειαφίζονται.

Τα λευκασμένα υφίστανται θείωση. Τα σύκα στρώνονται σε τελάρα,

τοποθετούνται σε κλίβανο και προστίθεται το θειάφι. Με την καύση του

θειαφιού απελευθερώνεται διοξείδιο του θείου. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται

καταπολέμηση των μυκήτων και εντόμων, είναι επίσης, το SO2, ένα πολύ

καλό συντηρητικό. Τα θειαφισμένα σύκα παραμένουν στον ήλιο για 5-6

ώρες. Με την ηλιακή ακτινοβολία γίνεται η λεύκανση του σύκου. Εξ αιτίας

του θειαφιού, το λευκασμένο σύκο έχει ελαφρώς υπόξινη γεύση.

https://drive.google.com/open?id=1kYVpN3N90ETbuGha9mafUABDDHiIzTGC

Thank you for using PDFelement 6 Professional.

You can only convert up to 5 pages in the trial version.

To get the full version, please purchase the program here:

http://cbs.wondershare.com/go.php?pid=2990&m=db

Advertisements