…αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς στην παραπάνω περιοχή, να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχουν συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους 112 κιλών και εκατό 900 γραμμαρίων.Είχαν «θερίσει» 112 κιλά λουλούδια του Δαρβίνου στην Φούρκα!

Είχαν «θερίσει» 112 κιλά λουλούδια του Δαρβίνου στην Φούρκα!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΩΤΟ- Το θαυματουργό «δρακάκι» ή λουλούδι του Δαρβίνου, το οποίο πωλείται πανάκριβα στις ευρωπαικές αγορές «θέριζαν» δύο Αλβανοί στην Φούρκα Κόνιτσας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν 112 κιλά, τα οποία αποξήραναν προκειμένου να μεταφέρουν στην χώρα τους. Το κυνήγι του συγκεκριμένου φυτού έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις την τελευταία διετία, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει αλλά και της υψηλής τιμής η οποία στην αγορά της Γερμανίας μπορεί να φτάνει μέχρι και αρκετές χιλιάδες το κιλό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας οι δύο Αλβανοί, ηλικίας 54 και 36 ετών, είχαν εισέλθει παράνομα στην χώρα και συνελήφθησαν μετά τα μεσάνυχτα από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας σε δύσβατη και ορεινή περιοχή της Φούρκας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς στην παραπάνω περιοχή, να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχουν συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους 112 κιλών και εκατό 900 γραμμαρίων.

EPIRUSPOST.GR 

Η ποσότητα του θεραπευτικού φυτού, που ήταν στο στάδιο της αποξήρανσης, κατασχέθηκε.

Το προανακριτικό έργο ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας ενώ οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Η κοινή ονομασία του φυτού στην Ηπειρο είναι «δρακάκι», «Παναγίτσα» ή «πασχαλούδα», ενώ η λατινική ονομασία του είναι primula veris. Ομως στη βιβλιογραφία συναντάται και ως το «λουλούδι του Δαρβίνου», καθώς ο Αγγλος φυσιοδίφης το μελέτησε εκτενώς.

Βάσει στοιχείων του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εμφανίζει  διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Πίνεται ως αφέψημα και καταπολεμά την περικαρδίτιδα, την υδρωπικία, τις πέτρες στα νεφρά, τον πονοκέφαλο και την αϋπνία, ενώ χορηγείται και για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας και της νευραλγίας! Τα πέταλά του διαθέτουν στυπτικές ιδιότητες και το αιθέριο έλαιό τους εφαρμόζεται σε ανοιχτές πληγές και σε μώλωπες.

Advertisements