…Αν έχετε δοκιμάσει πολλές φορές να μεταφυτέψετε τριαντάφυλλα και δεν τα καταφέρατε, υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη ιδέα για να αποκτήσετε την πιο μυρωδάτη και πολύχρωμη βεράντα… Χρησιμοποιώντας μερικές πατάτες και κοτσάνια από τριαντάφυλλα. Έξυπνο Τρικ που θα Γεμίσει τη Βεράντα σας με Τριαντάφυλλα…Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς με σπορά … Αυτές πολλαπλασιάζονται με τους άλλους τρόπους, τούς οποίους θα αναφέρουμε παρακάτω. Παρ’ όλα ταύτα η σπορά είναι. πολύτιμος τρόπος πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς και χρησιμοποιείται σε δύο περιπτώσεις: 1ον. Όταν θέλουμε να αποκτήσουμε άγρια δενδρύλλια, τα υποκείμενα, επί των οποίων θα εμβολιάσουμε εκλεκτές ποικιλίας 2ον όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες ποικιλίες…Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις τριανταφυλλιές…Κάνουμε τακτικά σκαλίσματα για τα ανεπιθύμητα χόρτα…Καταπολεμούμε τα έντομα και τον τετράνυχο που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά…Αντιμετωπίζουμε προληπτικά τις μυκητολογικές ασθένειες της τριανταφυλλιάς…Πραγματοποιούμε κλάδεμα της τριανταφυλλιάς την κατάλληλη εποχή Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του φυλλώματος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας, από τα μέσα…

JPEG Image SIMA KATATETHEN

Αυτό το απίστευτο τρικ θα γεμίσει τη βεράντα σας με τριαντάφυλλα … Θα χρειαστείτε μόνο μερικά κοτσάνια και λίγες πατάτες! Μπορείτε να γεμίσετε τη βεράντα σας με τριαντάφυλλα εύκολα και πολύ οικονομικά και σήμερα σας δείχνουμε τον τρόπο. Αν έχετε δοκιμάσει πολλές φορές να μεταφυτέψετε τριαντάφυλλα και δεν τα καταφέρατε, υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη ιδέα για να αποκτήσετε την πιο μυρωδάτη και πολύχρωμη βεράντα χρησιμοποιώντας μερικές πατάτες και κοτσάνια από τριαντάφυλλα. Με αυτό το τρικ τα τριαντάφυλλα θα πολλαπλασιαστούν καθώς σε κάθε πατάτα που φυτεύετε θα αναπτυχθούν οι ρίζες της τριανταφυλλιάς και από το κοτσάνι που είναι καρφωμένο πάνω της θα αναπτυχθούν καινούργιες τριανταφυλλιές. Γιατί να ακολουθήσετε αυτό το τρικ:ΤΡΙΑΝΤΦ.jpg Θα πολλαπλασιάσει τα τριαντάφυλλά σας εύκολα και γρήγορα. Αποτελεί την πιο εύκολη μέθοδο αναπαραγωγής τριαντάφυλλων για όσους δυσκολεύονται να μεταφυτεύσουν τριαντάφυλλα στον κήπο ή τη βεράντα τους. Είναι πολύ οικονομικός τρόπος για να γεμίσετε τον κήπο σας με τριαντάφυλλα. Διατηρεί την υγρασία στο κατάλληλο επίπεδο ώστε να αναπτυχθούν εύκολα τα τριαντάφυλλα. Βήμα

1ο: Κόψτε τα κοτσάνια Αν έχετε ήδη μια γλάστρα με τριαντάφυλλα στον κήπο σας, κόψτε τα κοτσάνια χωρίς να αφαιρέσετε τα αγκάθια τους. Προτιμήστε κοτσάνια από τριαντάφυλλα που ήδη έχουν ανθίσει. Βήμα

2ο: Ρίξτε άμμο Σκάψτε έναν λάκκο στον κήπο σας και ρίξτε άμμο. Αν δεν έχετε κήπο και έχετε βεράντα μπορείτε να κάνετε το ίδιο σε μια γλάστρα. Ρίξτε πρώτα λίγο χώμα και μετά άμμο. Μία λεπτή στρώση και από τα δύο είναι αρκετή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμμο θαλάσσης, διαφορετικά θα βρείτε άμμο σε σακουλάκι στα πολυκαταστήματα με είδη κήπου. ΒήμαΈξυπνο Τρικ που θα Γεμίσει τη Βεράντα σας με Τριαντάφυλλα

3ο: Καρφώστε τα κοτσάνια Πάρτε τα κοτσάνια που κόψατε προηγουμένως και καρφώστε τα στις πατάτες. Βάλτε ένα κοτσάνι σε κάθε πατάτα. ΤΡΙΑΝΤΦ1

Για να μπει αρκετά βαθιά το κοτσάνι στην πατάτα χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι ή ένα καρφί για να ανοίξετε πρώτα μια βαθιά τρύπα στην πατάτα. Όσο πιο βαθιές είναι οι οπές τόσο πιο καλά θα διατηρηθεί η υγρασία στα λουλούδια σας. Άλλωστε ο λόγος που οι μεταφυτεύσεις των τριανταφυλλιών αποτυγχάνουν είναι επειδή δεν διατηρούνται τα σωστά επίπεδα υγρασίας στη γλάστρα. 

4ο: Βάλτε τις πατάτες στη γλάστρα ή στον κήπο Τοποθετήστε τις πατάτες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους πάνω στην στρώση από χώμα και άμμο που δημιουργήσατε στον πάτο της γλάστρας και καλύψτε με χώμα. Περίπου το μισό κοτσάνι πρέπει να παραμείνει εκτός χώματος. Ποτίστε τα κοτσάνια και επαναλάβετε το πότισμα τακτικά. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο κήπος ή η βεράντα σας θα έχει αποκτήσει τις πιο όμορφες τριανταφυλλιές. Έξτρα tip Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να πετύχει το συγκεκριμένο κόλπο κόψτε τον πάτο ενός ανοιχτού πλαστικού μπουκαλιού και περάστε ένα μπουκάλι σε κάθε κοτσάνι. Αυτό θα λειτουργήσει ως μικρό θερμοκήπιο και θα βοηθήσει τη μελλοντική τριανταφυλλιά σας να αναπτυχθεί. ΠΗΓΗ=

Τριανταφυλιά: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

 

Πολλαπλασιασμός τριανταφυλιάς

Όπως και άλλα φυτά η τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται διά σπόρων, μοσχευμάτων, καταβολάδων, ριζιτών, χωρισμού της μάνας και εμβολιασμού.

I. Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς με σπορά
Οι εκλεκτές ποικιλίες, οι οποίες στολίζουν τους κήπους μας δεν είναι δυνατόν να μας δώσουν φυτά όμοια προς εκείνα από τα όποια λαμβάνουμε τους σπόρους, διότι δεν είναι είδη καθαρά, αλλά παραλλαγές ή νόθα άλλων τριανταφυλλιών. Αυτές πολλαπλασιάζονται με τους άλλους τρόπους, τούς οποίους θα αναφέρουμε παρακάτω.
Παρ’ όλα ταύτα η σπορά είναι. πολύτιμος τρόπος πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς και χρησιμοποιείται σε δύο περιπτώσεις:

1ον. Όταν θέλουμε να αποκτήσουμε άγρια δενδρύλλια, τα υποκείμενα, επί των οποίων θα εμβολιάσουμε εκλεκτές ποικιλίας
2ον όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες ποικιλίες.

Πολλαπλασιασμός της τριανταφυλιάς

Σπορά σπόρων άγριων ειδών, προς απόκτηση υποκειμένων
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται πολύ ο σπόρος της κυνορροδής, τον οποίο μαζεύουμε στα δάση, όταν ωριμάσει δηλ. όταν καρπός λάβει, το ωραίο κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα του. Τους καρπούς σπάζουμε με ξύλο για να μην πληγώσουμε τους σπόρους, τους οποίους αφού διαλέξουμε, απλώνουμε μερικές ημέρες στον ήλιο να στεγνώσουν και τους διατηρούμε σε μέρος δροσερό καλά αεριζόμενο, μέχρις ότου τους στρωματώσουμε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Το στρωμάτωμα μπορεί να γίνει αμέσως μετά την συλλογή των σπόρων, συνίσταται δε εις διατήρηση αυτών εντός κασονιών ή γαστρών μετά μετρίως υγρής άμμου μετά της οποίας ανακατώνονται σε αναλογία 4-5 μερών άμμου και ενός μέρους σπόρων. Η άμμος διατηρείται στην κατάσταση αυτή της υγρότητας, μέχρι Φεβρουάριου, Μαρτίου. Η στρωμάτωση των σπόρων δύναται να γίνει και κατά στρώματα και τότε κάθε στρώμα σπόρων χωρίζεται από στρώμα άμμου. (Εικ. 3)

Πολλαπλασιασμός της τριανταφυλιάς

Τότε σπέρνονται κατά γραμμές ή στα πεταχτά, σε καλοσκαμμένες βραγιάς κοπρισμένες με χωνεμένη κοπριά και πιεσμένες με σανίδα, με έδαφος ελαφρό (αν δεν είναι απλώνουμε στην επιφάνεια αμμόχωμα ή φυτόχωμα) και σκεπάζουμε ελαφρά (2-3 πόντους) με αμμοκοπρόχωμα ή φυτόχωμα. Με τακτικά ποτίσματα γινόμενα με ποτιστήρι, διατηρούμε τα σπορεία αυτά πάντοτε υγρά μέχρι να φυτρώσουν.
Το φύτρωμα αρχίζει τον Απρίλιο και εξακολουθεί και τον Ιούνιο, μέρος δε του σπόρου φυτρώνει το ερχόμενο έτος. Αν όμως οι σπόροι δεν στωματωθούν, αλλά σπαρθούν απ’ ευθείας την άνοιξη, τότε το φύτρωμα αρχίζει το ερχόμενο έτος.
Μετά το φύτρωμα τα ποτίσματα εξακολουθούν πάντοτε άφθονα με τρεχούμενο νερό μέχρι του φθινοπώρου. Στο σπορείο τα φυτά πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 10 πόντους το ένα από το άλλο για να λάβουν την πρέπουσα ανάπτυξη. Επομένως αν φυτρώσουν πυκνότερα αραιώνονται. Τα δενδρύλλια τα όποια επιτύχαμε, αν λάβουν όλες τις περιποιήσεις που είπαμε, θα έχουν αρκετή ανάπτυξη να εμβολιαστούν τον χειμώνα διά σχισμής, ή να μεταφυτευθούν την επόμενη άνοιξη στο φυτώριο για να εμβολιαστούν με ενοφθαλμισμό.
Το φυτώριο ετοιμάζεται ως λέγομε στο περί φυτεύσεως μοσχευμάτων κεφάλαιο, ή δε φύτευση γίνεται κατά γραμμές, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 35-40 εκ. με διαστάσεις των φυτών επί των γραμμών 25 εκ. Κουρεύονται λίγο οι ρίζες και ο κορμός των φυτών, όταν το μήκος αυτού είναι μεγαλύτερο από 15 εκ.
Χρησιμοποιείται επίσης πολύ σήμερα για την απόκτηση υποκειμένων ο σπόρος της Τρ. Πολυανθούς και μάλιστα για τον εμβολιασμό τριανταφυλλιών, τις οποίες θα υποβάλουν αργότερα σε αναγκαστική πρώιμη άνθηση (φορτσάρισμα) Τους σπόρους αυτής ως και της Κυνορροδής βρίσκουμε στους σπορεμπόρους.
Για τους σπόρους της πολυανθούς πρέπει να γνωρίζουμε, ότι δεν πρέπει να στρωματωθούν όπως της κυνορροδής, διότι φυτρώνουν αμέσως και για αυτό σπέρνονται την άνοιξη. Ένα μήνα μετά την σπορά είναι όλοι φυτρωμένοι.

Πολλαπλασιασμός της τριανταφυλιάς

Σπορά σπόρων τριανταφυλλιάς προς απόκτηση νέων ποικιλιών
Οι καλλιεργούμενες σήμερα πολυάριθμες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, δεν μπορούν να δίνουν ασφαλώς για σπορά φυτά όμοια με τους γονείς τους, διότι δεν αποτελούν σταθερούς τύπους, άλλα προήλθαν από τα αρχικά είδη, είτε κατόπιν αλλαγής των όρων της ζωής αυτών, είτε εκ διασταυρώσεως διαφόρων ειδών. Μπορούν όμως να δίνουν φυτά ανόμοια μεταξύ τους, χειρότερα των γονέων τους, αλλά και καλύτερα τούτων, δηλ. έχουν την δύναμη ν’ αλλάζουν.
Στην ιδιότητα αυτή στηριζόμενοι επιδιώκουμε την δημιουργία νέων εκλεκτών ποικιλιών για σπορά σπόρων προερχομένων από ποικιλίες εκλεκτές. Όπως δε είπαμε παραπάνω μία διαφορά νέα μπορεί να παρουσιαστεί είτε διά αλλαγής στο φυτό των όρων της ζωής ή διά διασταυρώσεως.
Η πρώτη περίπτωση είναι αβέβαια, σπανιότερη και τα αποτελέσματα της είναι ζήτημα τύχης. Έχουμε όμως την δεύτερη περίπτωση, την οποία δύναται να εκμεταλλευτεί και ο αδαέστερος ερασιτέχνης. Διά της διασταυρώσεως δυνάμεθα να επιδιώξουμε την δημιουργία μιας νέας ποικιλίας, η οποία να παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα π. χ. αντοχή στο ψύχος ή τη ζέστη με ορισμένο σχήμα μπουμπουκιού ή χρώμα κ.λ. Για αυτό αρκεί να εκλέξουμε γονείς, οι οποίοι να συγκεντρώνουν τα ανωτέρω πλεονεκτήματα.
Αν υποθέσουμε, ότι έχουμε ποικιλία, της οποίας το σχήμα του μπουμπουκιού και του άνθους θέλουμε να διατηρήσουμε, αλλά θέλουμε να δώσουμε στην μέλλουσα να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αντοχή στην ζέστη, πρέπει να διασταυρώσουμε την ανωτέρω ποικιλία με άλλη, η οποία να παρουσιάζει το πλεονέκτημα αυτό χωρίς, αν είναι δυνατό, ν’ απομακρύνεται κατά το χρώμα και σχήμα του άνθους από την άλλη ποικιλία. Κατά τον ίδιον τρόπο δυνάμεθα να επιδιώξουμε διά της διασταυρώσεως διαφόρους σκοπούς, π. χ. περισσότερο άρωμα κ.λ.π.
Δεν πρέπει να νομισθεί ότι οσονδήποτε καλώς και αν υπολογίσει κανείς τα πράγματα και μάλιστα, όταν διασταυρώνει ποικιλίας, οι οποίες είναι νόθα επανειλημμένων διασταυρώσεων, ότι το αποτέλεσμα θα είναι ταχύ και άμεσο. Πολλάκις χρειάζονται πολλά χρόνια και πολλές διασταυρώσεις για να φθάσει| κανείς στο σκοπό, τον οποίο επιδιώκει, άλλοτε πάλι η τύχη φαίνεται πολύ ευνοϊκή νωρίς.
Λόγο της εξαιρετικής σπουδαιότητας την οποία παρουσιάζει η διασταύρωση για την Ελλάδα, η οποία δεν δημιούργησε ακόμα τοπικές ποικιλίες προσαρμοζόμενες περισσότερο προς το κλίμα της, αλλά και διότι η εργασία αυτή θα είναι μία ευχάριστος ενασχόληση των ερασιτεχνών φιλανθών, στο τέλος του περί πολλαπλασιασμού κεφαλαίου, θα περιγράψουμε εις ιδιαίτερο τοιούτον, πως επιτυγχάνεται η διασταύρωση διά της απλούστατης άλλωστε τε εργασίας της τεχνητής γονιμοποιήσεως.
Η διασταύρωση εκτελείται και από τα έντομα, τα όποια επισκεπτόμενα τα άνθη παρασύρουν μαζί τους την γύρη και ακουσίως την εγκαταλείπουν στα στίγματα άλλων λουλουδιών, ως και παρά του ανέμου. Επομένως μπορούμε να συλλέξουμε τους σπόρους από εκλεκτές ποικιλίες και να επιδιώξουμε στην τύχη απόκτηση νέων ποικιλιών. Άλλα και χωρίς διασταύρωση οι διάφοροι ποικιλίες, επειδή όπως είπαμε δεν είναι καθαρά είδη, αλλά ως επί το πλείστον προέρχονται από διασταυρώσεις, έχουν την ιδιότητα να δίδουν με τον σπόρο, εφ’ όσον σχηματίζουν αυτόν, φυτά μη ομοιάζοντα με τους γονείς τους. Επομένως σπέρνοντας τους σπόρους από οποιανδήποτε ποικιλία, έχουμε κάποιο πιθανότητα να επιτύχουμε νέες.
Τα φυτά που εξελέξαμε για να συλλέξουμε τους σπόρους πρέπει, να είναι ζωηρά, γερά, να λιπανθούν και να ποτίζονται τακτικά, για να γίνει η ανάπτυξης των σπόρων υπό καλές συνθήκες. Οι διατηρούμενοι επί του φυτού καρποί να μη είναι άφθονοι για να αναπτυχθούν καλά.
Η συλλογή των (σπόρων σε οποιανδήποτε από τις ανωτέρω περιπτώσεις γίνεται, όταν οι καρποί έχουν ωριμάσει τελείως και αυτό αναγνωρίζεται από το ωραίο χρώμα το οποίο παίρνουν. Συνήθως κατά το τέλος Οκτωβρίου. Αφήνουμε τους καρπούς λίγες ημέρες μαζεμένους να συμπληρώσουν την ωρίμανση τους και έπειτα τούς ανοίγουμε με τα δάκτυλα διά να πάρουμε τους σπόρους τους οποίους στρωματώνουμε σε άμμο, όπως και τους σπόρους της κυνορροδής. Την άνοιξη σπέρνουμε σε σπορείο καλά περιποιημένο ή σε κασόνια.
Αν πρόκειται η σπορά να γίνει σε κασόνια ή μπορεί να γίνει απ’ ευθείας το φθινόπωρο χωρίς να καταφύγουμε στην στρωμάτωση και τούτο είναι προτιμότερο.
Στο σπορείο δίνουμε όλες τις συνηθισμένες περιποιήσεις και φροντίζουμε να μη είναι τα φυτά πυκνά. Μερικά τούτων και ιδίως τα προερχόμενο εκ σπόρων ποικιλιών τσαγιού Νήσου Βουρβώνων Νοαζεττιανών και νόθων πολυφόρων, δυνατόν να ανθίσουν το πρώτο έτος, τα άλλα το δεύτερο έτος, αλλά πρέπει να περιμένουμε και την δεύτερη άνθηση για να κρίνουμε περί της αξίας του άνθους. Και τότε τα φυτά τα όποια κρίνονται άξια καλλιέργειας εμβολιάζονται επί άγριας για να πολλαπλασιασθούν.

II. Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα
Οποιοδήποτε μέρος του φυτού υπέργειο ή υπόγειο, όταν τεθεί σε κατάλληλες συνθήκες δίδει πρώτα νέες ρίζας έπειτα φύλλα και τέλος γίνεται τέλειο και αυτοτελές φυτό όπως το μητρικό. Το χρησιμοποιούμενο τμήμα του φυτού λέγεται μόσχευμα. Όλα τα φυτά δεν έχουν στον ίδιο βαθμό την ικανότητα αυτή. Η τριανταφυλλιά ή μάλλον τα περισσότερα είδη και ποικιλίες της πολλαπλασιάζονται εύκολα με μοσχεύματα. Συνήθως ως μόσχευμα στην τριανταφυλλιά χρησιμοποιείται κλάδος ηλικίας ενός έτους η τεμάχιο αυτού ή τμήμα ρίζας το οποίο υποβάλλεται σε ριζοβολία, κατά διαφόρους τρόπους. Η μεγαλύτερη σπουδαιότητα του τρόπου αυτού είναι, ότι τα αποκτώμενα φυτά είναι καθ’ όλα όμοια με εκείνα από τα όποια προέρχονται, επομένως εκλεκτές ποικιλίες διαιωνίζονται ακριβώς δι’ αυτού.
Έχει όμως το μειονέκτημα ο τρόπος αυτός να δίνει φυτά λιγότερο ανθεκτικά σε κακουχίας, σε συγκρίσει με τα -προερχόμενα από σπόρο, τα όποια γενικώς ζουν λίγο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε να λάβει ο τρόπος αυτός την μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Ο δια μοσχευμάτων πολλαπλασιασμός χρησιμοποιείται για την απόκτηση φυτών, επί των όποιων θα εμβολιασθούν εκλεκτές ποικιλίες ή απ’ ευθείας πολλαπλασιασμό των ευγενών ποικιλιών.

Πηγή: Η τριανταφυλλιά-Αγγ. Ν. Χατζηνικολάου-Αθήναι 1930

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ  

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ    

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ
 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ
 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ
 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ
 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΟΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΙΛΑ

10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιά

Η τριανταφυλλιά, το πιο διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό, χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία και πολλά υπέροχα τριαντάφυλλα. Ανάλογα με την ποικιλία, η τριανταφυλλία μας χαρίζει άνθη σε διάφορα χρώματα και σχήματα, μικρά και μεγάλα, αρωματικά και μη. Τα λουλούδια της μπορούμε να τα θαυμάσουμε στον κήπο, σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή να τα κόψουμε και να τα τοποθετήσουμε σε βάζο. Παρακάτω σας παραθέτουμε τον δεκάλογο με τα σημαντικότερα μυστικά για την περιποίηση της τριανταφυλλιάς.

• Επιλέγουμε τις κατάλληλες ποικιλίες τριανταφυλλιάς

Yπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς, η σωστή φροντίδα για την τριανταφυλλιά μας ξεκινάει από την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας. Επιλέγουμε τριανταφυλλιά ανάλογα με το χρώμα και το άρωμα του άνθους, αλλά υπολογίζουμε και το διαθέσιμο χώρο. Για παράδειγμα αν φυτεύουμε σε γλάστρες, καλύτερα να επιλέξουμε τριανταφυλλιές μινιατούρες ή τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης, ενώ κοντά σε ένα φράκτη θα φυτεύουμε αναρριχώμενες ή δενδρώδεις τριανταφυλλιές.

• Προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση της τριανταφυλλιάς

Πριν από τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, σκάβουμε καλά και ψιλοχωματίζουμε το έδαφος σε βάθος 30–40 εκατοστά ανοίγοντας λάκκο φύτευσης αρκετά μεγαλύτερο από την μπάλα χώματος της τριανταφυλλιάς. Ενσωματώνουμε καλά χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε τη θέση φύτευσης της τριανταφυλλιάς με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Aν φυτεύουμε σε γλάστρα την τριανταφυλλιά, προμηθευόμαστε φυτόχωμα υψηλής ποιότητας και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση.

• Φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές σε κατάλληλη θέση και αποστάσεις

Επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης της τριανταφυλλιάς, καθώς παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία. Αν φυτεύουμε τριανταφυλλιές σε γλάστρα, καλό είναι να είναι σε θέση προφυλαγμένη από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά. Σχετικά με τις αποστάσεις φύτευσης της τριανταφυλλιάς, φυτεύουμε ανά 50 εκατοστά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πυκνές συστάδες και αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των συστάδων. Δείτε αναλυτικά τα μυστικά για φύτευση τριανταφυλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

• Πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα για τις τριανταφυλλιές

Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 3-4 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ακόμη πιο συχνά. Δεν αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει εντελώς γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς και προσέχουμε κατά το πότισμα να μην βρέχεται το φύλλωμα της, γιατί αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες.

Εφαρμόζουμε τακτικές λιπάνσεις για την τριανταφυλλιά

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς για καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία ξεκινά στο τέλος του χειμώνα, μετά το κλάδεμα. Οι δενδρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρειάζονται λίπανση δυο φορές το χρόνο, ενώ οι νάνες και θαμνώδεις τριανταφυλλιές απαιτούν τακτική λίπανση κάθε μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς εφαρμόζεται με ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα ή με υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία αζώτου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.

• Πραγματοποιούμε κλάδεμα της τριανταφυλλιάς την κατάλληλη εποχή

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του φυλλώματος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα την περιοχή, το υψόμετρο και την ποικιλία της τριανταφυλλιάς. Αφαιρούμε ξεραμένα, άρρωστα και εξασθενημένα κλαδιά και κλαδεύουμε τους υγιείς βλαστούς της τριανταφυλλιάς με τον κατάλληλο τρόπο που περιγράφουμε αναλυτικά στο αναλυτικό άρθρο για κλάδεμα τριανταφυλλιάς.

• Αντιμετωπίζουμε προληπτικά τις μυκητολογικές ασθένειες της τριανταφυλλιάς

Aρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση τριανταφυλλιάς και η μελανή κηλίδωση ευνοούνται σε συνθήκες υψηλής υγρασίες και κακού αερισμού. Αυτό συμβαίνει όταν οι τριανταφυλλιές μας βρίσκονται πυκνοφυτεμένες, σε θέσεις σκιερές, κοντά σε γκαζόν και διαβρέχεται το φύλλωμα της κατά το πότισμα. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τις μυκητολογικές σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό σκεύασμα χαλκού και θειαφιού.

• Καταπολεμούμε τα έντομα και τον τετράνυχο που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά

Οι βασικότερα εχθροί που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά είναι η μελίγκρα, οι βρωμούσες, διάφορές κάμπιες καθώς και ο τετράνυχος που ευνοείται στις ξηροθερμικές συνθήκες. Το σκόνισμα με θειάφι στο φύλλωμα και γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς λειτουργεί προληπτικά για την αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου, καθώς και διάφορα αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα. Επίσης, ο ψεκασμός με φυσική πυρεθρίνη και θερινό πολτό, καθώς και ο βάκιλος Θουριγγίαςλειτουργεί αποτελεσματικά, ιδιάιτερα για τις κάμπιες.

• Κάνουμε τακτικά σκαλίσματα για τα ανεπιθύμητα χόρτα

Γύρω από την ρίζα της τριανταφυλλιάς, λόγω των τακτικών ποτισμάτων και των λιπάνσεων αναπτύσσονται πολλά ανεπιθύμητα χόρτα, τα γνωστά ζιζάνια. Για την αντιμετώπιση διάφορων ζιζανίων, όπως η οξαλίδα, πραγματοποιούμε τακτικά σκαλίσματα, κάθε μήνα, που παράλληλα βοηθούν και στον καλό αερισμό το εδάφους. Κατά το σκάλισμα, μπορεί να γίνεται συνδυαστικά και ο εμπλουτισμός του χώματος με κοπριά, κομπόστ ή λίπασμα.

• Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις τριανταφυλλιές

Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις αγαπημένες τριανταφυλλιές του κήπου μας, κόβουμε στις αρχές της άνοιξης, μοσχεύματα 25 εκατοστών από καλοσχηματισμένους βλαστούς τριανταφυλλιάς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται και τα φυτεύουμε σε γλάστρες σε δροσερό περιβάλλον.

Διάβασε αναλυτικά για τον πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς και δες περισσότερα άρθρα με πληροφορίες για την τριανταφυλλιά στην σχετική κατηγορία των Μυστικών του Κήπου.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Advertisements