Όχι στην χρησιμοποίηση φαρμάκων φυτοφαρμάκων… ΝΑΙ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ- ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ… ΣΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.Εγκρίθηκε για άλλη μια πενταετία η χρήση του ζιζανιοκτόνου glyphosate στην ΕΕ, η Γερμανία άλλαξε τις ισορροπίες στην ψηφοφορία…«Καμπανάκι» για κοινά ζιζανιοκτόνα Η γλυφοσάτη (glyphosate) που περιέχεται σε εκατοντάδες τέτοια προϊόντα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας…Η θέση της Monsanto Από την πλευρά της η εταιρεία Monsanto αναφέρει επί έτη ότι η γλυφοσάτη (glyphosate) έχει αποδείξει την …

 

Την πενταετή ανανέωση της αδειοδότησης του ζιζανιοκτόνου glyphosate αποφάσισε, τη Δευτέρα (27/11/2017), η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας των χωρών μελών της ΕΕ. Η ειδική πλειοψηφία έγινε εφικτή μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεκαοχτώ κράτη μέλη υπερψήφισαν την πρόταση (μεταξύ αυτών και η Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες στις προηγούμενες ψηφοφορίες απείχαν), εννέα κράτη μέλη την καταψήφισαν (ανάμεσα στα οποία η Ελλάδα και η Κύπρος) και ένα κράτος μέλος (η Πορτογαλία) απείχε. Έτσι επιτεύχθηκε η ειδική πλειοψηφία που απαιτείτο για να περάσει η πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί στις αρχές Νοεμβρίου. «Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι, όταν όλοι θέλουμε, είμαστε σε θέση να μοιραστούμε και να αποδεχόμαστε τη συλλογική μας ευθύνη στη λήψη των αποφάσεων», δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας κ. Vytenis Andriukaitis.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει τώρα την απόφαση – πριν λήξει η ισχύουσα άδεια στις 15 Δεκεμβρίου – όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.

Δυσαρέσκεια Copa Cogeca για ανανέωση μόνο για πέντε χρόνια
Η ένωση των Ευρωπαίων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών Copa και Cogeca ωστόσο, δεν είναι ικανοποιημένη γιατί η ανανέωση εγκρίθηκε για «πέντε χρόνια και όχι για δεκαπέντε».

«Μιλάμε για μία χημική ουσία ευρείας χρήσης που θεωρείται ασφαλής, τη χρησιμοποιούμε με πολύ υπεύθυνο τρόπο στην Ευρώπη, είμαστε νομικά εκπαιδευμένοι και οι ψεκαστήρες μας δοκιμάζονται αρκετά συχνά. Είμαστε αρκετά απογοητευμένοι από αυτή την απόφαση, η οποία δεν φέρνει ένα τέλος στη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της ΕΕ.

Θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί για 15 χρόνια από τη στιγμή που δόθηκε θετική αξιολόγηση τόσο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA). Χωρίς αυτό, οι προμήθειες τροφίμων στην Ευρώπη θα τεθούν σε κίνδυνο, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην αγορά».

Πολιτική κρίση στην Γερμανία φέρνει η ανανέωση αδειοδότησης
Η ανανέωση της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου από την ειδική επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ προκαλεί εντάσεις στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, σε μια περίοδο που συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν τη συμμετοχή τους σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το «πράσινο φως» για τη χρήση τoy  glyphosate για άλλη μια πενταετία δόθηκε ουσιαστικά χάρη στη θετική ψήφο του εκπροσώπου της Γερμανίας. Την οδηγία αυτή του έδωσε ο υπουργός Γεωργίας, Κρίστιαν Σμιτ, που προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Μέχρι τώρα, η Γερμανία απείχε από τις ψηφοφορίες, λόγω των διαφωνιών που εκφράζονταν για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Τελικά, ψήφισε υπέρ, αφού ζήτησε ορισμένες τροποποιήσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Μπάρμπαρα Χέντρικς, που πρόσκειται στο SPD, κατηγόρησε αμέσως τον ομόλογό της της Γεωργίας ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, κάνοντας λόγο για «ρήξη της εμπιστοσύνης» στους κόλπους του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. «Αυτοί που ελπίζουν να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εταίρων στον συνασπισμό δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο», τόνισε.

Η κ. Χέντρικς δεν έκρυψε την οργή της, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει, είχε εξηγήσει το πρωί στον υπουργό Γεωργίας ότι, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, διαφωνούσε με την χορήγηση άδειας χρήσης για άλλη μια πενταετία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Γερμανία θα απείχε και πάλι από την ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο κ. Σμιτ δικαιολόγησε τη θετική ψήφο του Βερολίνου εξηγώντας ότι αν δεν δινόταν σήμερα η έγκριση, τον τελευταίο λόγο θα είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «σε κάθε περίπτωση, θα ενέκρινε την παράταση στη χρήση της».

«Καμπανάκι» για κοινά ζιζανιοκτόνα

Η γλυφοσάτη που περιέχεται σε εκατοντάδες τέτοια προϊόντα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας

«Καμπανάκι» για κοινά ζιζανιοκτόνα

Η γλυφοσάτη αποτελεί το κύριο συστατικό πολλών κοινώς χρησιμοποιούμενων ζιζανιοκτόνων

Η μεγάλη χρήση ζιζανιοκτόνων που περιέχουν ως δραστική ουσία τη γλυφοσάτη (glyphosate) μπορεί να συνδέεται με πλήθος σοβαρών προβλημάτων υγείας για τον πληθυσμό όπως η νόσος του Πάρκινσον, η υπογονιμότητα, ακόμη και με κάποιες μορφές καρκίνου.

Κατάλοιπα σε τροφές

Το ανησυχητικό συμπέρασμα για τη γλυφοσάτη η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό του πιο διαδεδομένου παγκοσμίως ζιζανιοκτόνου, του Roundup, αλλά περιέχεται επίσης σε άλλα 750 και πλέον προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε γεωργικές καλλιέργειες, προκύπτει από μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Entropy». Σύμφωνα με αυτήν, κατάλοιπα της συγκεκριμένης ουσίας βρέθηκαν σε τροφές.

Οι συγγραφείς της μελέτης Στέφανι Σένεφ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και Αντονι Σάμσελ, πρώην σύμβουλος του αμερικανικού δημοσίου για θέματα περιβάλλοντος και σημερινό μέλος της οργάνωσης Union of Concerned Scientists (UCS), σημειώνουν ότι τα κατάλοιπα της γλυφοσάτης ενισχύουν την καταστρεπτική επίδραση άλλων χημικών καταλοίπων των τροφών καθώς και τοξινών του περιβάλλοντος με σοβαρές επιπτώσεις στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. «Η αρνητική επίδραση στο σώμα είναι ‘ύπουλη’ και εκδηλώνεται αργά με την πάροδο του χρόνου καθώς η φλεγμονή που προκαλείται καταστρέφει τα κυτταρικά συστήματα σε ολόκληρο τον οργανισμό» υπογραμμίζεται στη μελέτη.

«Βρήκαμε κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να διερευνηθεί περαιτέρω» ανέφερε χαρακτηριστικά η δρ Σένεφ.

Ανησυχία και έλεγχοι

Σημειώνεται ότι περιβαλλοντολόγοι, ενώσεις καταναλωτών και γεωπόνοι από διαφορετικές χώρες έχουν προειδοποιήσει πως η μεγάλη χρήση γλυφοσάτης προκαλεί προβλήματα στα φυτά, στους ανθρώπους και στα ζώα. Το «καμπανάκι» έχει ήδη χτυπήσει και για τους αρμόδιους οργανισμούς: η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) διενεργεί αυτή τη στιγμή ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με την ουσία και έχει θέσει προθεσμία ως το 2015 προκειμένου να προσδιορίσει αν πρέπει να περιοριστεί η χρήση της. Η νέα μελέτη είναι μια από τις πολλές που δείχνουν τους κινδύνους της γλυφοσάτης και έχει ήδη υποβληθεί στην Υπηρεσία.

Όπως προαναφέρθηκε το πιο «διάσημο» από τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν γλυφοσάτη είναι το Roundup της εταιρείας Monsanto. Η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει σοδειές που είναι γενετικώς τροποποιημένες ώστε να αντέχουν τον απευθείας ψεκασμό με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. Πολλές τέτοιες γενετικώς τροποποιημένες σοδειές όπως καλαμποκιού, σόγιας και ζαχαροκάλαμου, καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις στις ΗΠΑ. Οι αγρότες τις προτιμούν καθώς μπορούν να ψεκάζουν απευθείας για καταπολέμηση των ζιζανίων στο χωράφι χωρίς να τους προκαλούν πρόβλημα. Το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε κήπους και γήπεδα.

Η θέση της Monsanto

Από την πλευρά της η εταιρεία Monsanto αναφέρει επί έτη ότι η γλυφοσάτη έχει αποδείξει την ασφάλειά της ενώ έχει λιγότερο αρνητική επίδραση στο περιβάλλον σε σύγκριση με άλλα κοινώς χρησιμοποιούμενα χημικά. Ο Τζέρι Στάινερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Monsanto για τη βιωσιμότητα, επανέλαβε αυτή τη θέση σε πρόσφατη συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη μελέτη. «Είμαστε πεπεισμένοι από το προφίλ ασφαλείας της γλυφοσάτης. Εχει μελετηθεί εκτενέστατα» είπε.

ΠΗΓΗ=http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=509830