Το προζύμι, ειδικά αυτό που προορίζεται για την παρασκευή Πρόσφορου (Λειτουργιάς), αλλά και ψωμιού, φτιάχνεται με νερό και βασιλικό, που έχουμε πάρει από την εκκλησία, την ημέρα του Σταυρού ή με Αγιασμό. Αυτή είναι η διασικασία να το παρασκευάσουμε.Προζύμι με βασιλικό του Τιμίου Σταυρού για Πρόσφορο ή ψωμί

Προζύμι με βασιλικό του Τιμίου Σταυρού για Πρόσφορο ή ψωμί

 

Προζύμι για Πρόσφορο ή ψωμί χωρίς μαγιά, με βασιλικό του Σταυρού

 Υλικά

•    1½ κουτ. σούπας αλεύρι χωριάτικο (δυνατό)
•    1½ κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό (άσπρο)
•    1 κρασοπότηρο χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ελαφρά ένα κρασοπότηρο νερό, προσέχοντας να μην κάψει πολύ, γιατί δεν θα μας «γίνει» το προζύμι.
Προζύμι για Πρόσφορο ή ψωμί χωρίς μαγιά, με βασιλικό του Σταυρού  - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προζύμι για Πρόσφορο ή ψωμί χωρίς μαγιά, με βασιλικό του Σταυρού  - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε ένα βαθύ μπολ, αναμειγνύουμε τα δύο αλεύρια με το χλιαρό νερό, φτιάχνουμε ένα αραιό χυλό και πασπαλίζουμε από πάνω μια κουταλιά αλεύρι.
Τοποθετούμε πάνω στο χυλό δύο κλαδάκια από το βασιλικό σε σχήμα Σταυρού και το αφήνουμε ακίνητο και καλά σκεπασμένο, (σε ζεστό μέρος), με μια καθαρή χοντρή πετσέτα, για 24 ώρες.
Προζύμι για Πρόσφορο ή ψωμί χωρίς μαγιά, με βασιλικό του Σταυρού  - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προζύμι για Πρόσφορο ή ψωμί χωρίς μαγιά, με βασιλικό του Σταυρού  - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το βασιλικό, προσθέτουμε στο μείγμα ένα φλυτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό, (όχι καυτό, γιατί θα σκοτώσουμε την καλλιέργειά μας) και αραιώνουμε ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να κάνουμε πυκνότερο το χυλό και πασπαλίζουμε πάλι με μια κουταλιά αλεύρι από πάνω. 

Βάζουμε πάνω στο χυλό τα κλαδάκια του βασιλικού που βγάλαμε, και το αφήνουμε σκεπασμένο ξανά για 24 ώρες.

Στη συνέχεια, βγάζουμε το βασιλικό και επαναλαμβάνουμε, τη διαδικασία και τρίτη φορά.
Αν όλα έχουν πάει καλά, θα πρέπει ο χυλός μας, μετά από 24 ώρες, να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι μας, για να φτιάξουμε τη λειτουργιά, ή και τα ψωμία μας.

Η διαδικασία αυτή του αραιώματος με νερό και της πρόσθεσης αλευριού ονομάζεται “πιάσιμο” ή “αναπιάσιμο”.

Στο ψυγείο μπορούμε να το διατηρήσουμε μια εβδομάδα και στην κατάψυξη δύο μήνες.

Από τη ζύμη του πρόσφορου ή του ψωμιού που θα κάνουμε, κρατάμε ένα μέρος ύστερα από το πρώτο φούσκωμα, και το βάζουμε σε μπολ, σκεπασμένο με το καπάκι του, στο ψυγείο.

Όταν θελήσουμε να φτιάξουμε πάλι πρόσφορο ή ψωμί, βγάζουμε το προζύμι απ’ το ψυγείο, προσθέτουμε 2 – 3 χούφτες αλεύρι και αρκετό νερό, ώστε να σχηματιστεί πηχτός χυλός και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο,  μια νύχτα να ενεργοποιηθεί.

Κρατάμε και πάλι ένα μέρος απ’ τη ζύμη του πρόσφορου ή του ψωμιού. 
Έτσι θα έχουμε πάντα προζύμι όταν το χρειαζόμαστε.

Ενεργοποιώντας το προζύμι μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να το διατηρούμε σχεδόν για πάντα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε προζύμι από σίκαλη αντικαθιστώντας το σιταρένιο αλεύρι, με αλεύρι από σίκαλη.


Συνταγή για Πρόσφορο (Λειτουργιά),  συνταγές για ψωμί χωριάτικο ή δες την βασική συνταγή για ψωμί.

— Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, για να «αναπιάσουνε» προζύμι για το Πρόσφορο ή το ψωμί, βυθίζουν για λίγο τον βασιλικό, που έχουν πάρει από την εκκλησία την ημέρα του Σταυρού, σε ένα κρασοπότηρο με νερό.
Στη συνέχεια βγάζουν το βασιλικό από το ποτήρι, ζεσταίνουν λίγο αυτό το νερό, και συνεχίζουν όπως παραπάνω, μόνο που δεν βάζουν τον βασιλικό μέσα στο χυλό
.

— Αν δεν έχουμε βασιλικό, μπορούμε να αναπιάσουμε προζύμι ρίχνοντας στο χυλό μια κουταλιά Αγιασμό.

Advertisements