«Θεέ μου τι κάναμε;»Η ημέρα που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για τον πλανήτη ΧΙΡΟΣΙΜΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1945: Περίπου το 69% των οικοδομημάτων της Χιροσίμα καταστράφηκε εντελώς και ένα άλλο 6,6% υπέστη σοβαρές ζημιές. Κατά τους επόμενους μήνες, περί τους 60.000 ακόμα ανθρώπους απεβίωσαν από τραύματα ή έκθεση σε ραδιενέργεια. Επί του συνόλου των θανάτων εκτιμάται ότι το 60% οφείλεται στην αρχική θερμοκρασία (από ακαριαία ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος μέχρι εγκαύματα), το 20% από μηχανικό τραυματισμό από το ωστικό κύμα (καθαυτό έκρηξη) και το υπόλοιπο 20% από τη ραδιενέργεια. Από το 1945 μέχρι σήμερα, αρκετές χιλιάδες ακόμα έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας, οι περισσότεροι από λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα είδη καρκίνου. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ –ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕΤΗΣ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΑΧΡΙΣΤΕΥΣΗ ΚΑΘΕ ΥΠΑΡΧΟΝ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ – ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΑΧΡΙΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΟ ΜΕΣΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟ-ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.Μπορεί να μην έχει γίνει χρήση πυρηνικού όπλου μαζικής καταστροφής μετά τη Χιροσίμα, ωστόσο, από το 1945 έως σήμερα, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 2000 δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Χιροσίμα: 20 συγκλονιστικές φωτογραφίες για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ –ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕΤΗΣ ΜΟΡΦΗ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΑΧΡΙΣΤΕΥΣΗ  ΚΑΘΕ  ΥΠΑΡΧΟΝ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ  ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ – ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΑΧΡΙΣΤΕΥΣΗ  ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΟ ΜΕΣΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ  ΜΕ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟ-ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

=========================================================

ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ-ΔΗΛΩΣΗ

 • Φίλοι αναγνώστες,

  ΤΟ ΝΑ ΑΡΜΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΛΑΓΙΑΖΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΙΝΑΙ

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΟ. ΕΜΑΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

  ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΒΟΣΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΝΕΜΕΤΕ !!!

  =BY=f.b=BOSKO΄=VOSKOS

  Φίλοι αναγνώστες.

  Βρίσκεστε σ΄αυτό το ιστολόγιο με δική σας ευθύνη .

  Ενδεχομένως κάτι που θα διαβάσετε εδώ μπορεί να το

  θεωρήσετε ύβρη ή να σας θίξει ή να σας προσβάλλει.

  Θα πρέπει να γνωρίσετε πως δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση .

  Έχοντας λοιπόν αυτό υπ΄όψιν οι επιλογές σας είναι δύο :

  α) ή να φύγετε απ΄το ιστολόγιο αυτό , διακόπτοντας την

  ανάγνωσή του ,ώστε να αποφύγετε πιθανή προσβολή των

  ηθικών , θρησκευτικών ή άλλων αξιών σας , ή β) να παραμείνετε,

  αποδεχόμενοι πως ότι και να διαβάσετε δεν θα σας προσβάλλει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο .

  Εμείς απ΄την μεριά μας θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε τις πραγματικές ανθρώπινες αξίες , έχοντας πάντα ως γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αλήθεια .

  ΕΠΙΣΗΣ:

  1.Τα δημοτικά αθάνατα δημοτικά μπορεί η δεν συμφωνούν πλήρως με τις απόψειςτου άρθρου.

  2.Επισημαίνουν ώμος στου φίλους του μπλοκ τα παρακάτω.

  3.Η ενημέρωσης-μάθηση, είναι ιερή υποχρέωση καθενός από εμάς.

  4.Η οποίες Αποψις του άρθρου εκφράζουν το συντάκτη του, ο όποιος και αναφέρετε .

  5.Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο

  https://boskotsopanhs.wordpress.com/ φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου.

  6.Σκέψης, κρίση, απόψεις, επιδίωξη κάθε μορφής μήδε αυτής καθεαυτής της ατομικής προβολή, η με σκοπό αλλότριο η αλά αίτια η άλλης αίτιας, μήδε και του οικονομικού στόχου η του αυτό κάθε αυτό ως στόχο προσωπικό οικονομικό κέρδους η εκ Άλου σκοπού, η οικονομικού η μέσο η συκοφαντικής δυσφημίσεως η επιχειρηματικής δυσφημίσεως η προσπάθεια αλλοίωσης η ολικής αλλοίωσης πραγματικών περιστατικών η γεγονότων επί σκοπού παραπλάνησης, h με στόχος το προσωπικό όφελος , η το οποιοδήποτε απορρέων όφελος η κέρδος, μήδε του οικονομικού από οιαδήποτε αφορμή η σκοπό μέσο η αιτιατό η αλλοτρίωση  απαξίωση αξιών η θεσμών,  μήδε και Tου προσωπικού η ατομικού συμφέροντος επί τοu συγκεκριμένου άρθρου ουδεμία σχέση έχουν τα δημοτικά αθάνατα δημοτικά οπουδήποτε και προέρχεται και απορρέουν .-

  7.Η δημοσιοποίηση άρθρων έχει ως σκοπό μονό και μονό την ενημέρωση-μάθηση και τίποτα λιγότερο η περισσότερο.-

  8.ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ-ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ¨

  ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Η ΑΛΛΟ ΟΦΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΔΕΝ

  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ

  ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΕΛΙΔΑ.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Η ΑΛΛΗ ΕΚΛΥΣΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.-

  […(( Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (άρθρο 19 παρ. 1, 2) Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψη του χωρίς καμία παρέμβαση. πρέπει να έχει το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης. Aυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα του καθενός να αναζητά, να γράφει και να μεταδίδει οποιεσδήποτε πληροφορία και ιδέες ανεξαρτήτως, ελεύθερη έκφραση της σκέψης ανεξάρτητα από τη λογοκρισία η άδεια, δόγματα. διαφορετικών πεποιθήσεων θρησκειών, κτλ Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δυσφήμηση, επικρίσεις βωμολοχίες, είναι έγκλημα εναντίον της τιμής του καθενός…))…]

  “Οι απόψεις του ιστολόγου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”

 ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗΝ ΓΡΙΝΙΑ. ΤΑ ΝΕΥΡΑ. ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ . ΜΑΛΩΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΚΑΤΙ!!! ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΝΑ ΦΑΒΑΣΑΙ... ΑΥΤΗ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ!!!

Τι έχει μάθει η ανθρωπότητα από τις στάχτες της Χιροσίμα, 70 χρόνια μετά; Η ιστορία της ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας μέσα από 20 συγκλονιστικές φωτογραφίες
Adtech Ad

Το πρώτο πυρηνικό όπλο στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία, 70 χρόνια πριν, στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8:15 το πρωί.

AdTech Ad

Μία μόνο ατομική βόμβα σκότωσε 140.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας την πόλη της Χιροσίμα.

Συνειδητοποιώντας αργότερα το μέγεθος της καταστροφής, ο συγκυβερνήτης του αμερικανικού βομβαρδιστικού Enola Gate, που έριξε τη βόμβα στη Χιροσίμα, έγραψε:

«Θεέ μου τι κάναμε;»

Ο τρόμος που συμπυκνώνεται σε αυτή τη φράση, εξακολουθεί να συγκλονίζει την ανθρωπότητα.

Τη ρίψη της βόμβας στη Χιροσίμα ακολούθησε η ρίψη μιας δεύτερης ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι 3 μέρες μετά. Αυτά είναι τα μοναδικά πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ που οδήγησαν ουσιαστικά και στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πήρε η ανθρωπότητα το μάθημά της;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αμερικανο-Ασιατικών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Harvard, Odd Arne Westad, οι τρομερές συνέπειες που είχαν οι βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη χρήση ατομικών όπλων μαζικής καταστροφής εδώ και 70 χρόνια.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο κόσμος συνειδητοποίησε τις φρικτές συνέπειες. Είναι αξιοσημείωτο ότι 70 χρόνια μετά τη Χιροσίμα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά πυρηνικά όπλα» δήλωσε στο CNN.

«Πέρασαν σχεδόν 60 χρόνια Ψυχρού Πολέμου χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα ήταν εφικτό αν δεν είχαμε πάρει το μάθημά μας από τη Χιροσίμα, τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή» πρόσθεσε.

Τα πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής σήμερα. Πόσα είναι και ποιοι τα κατασκευάζουν

Μπορεί να μην έχει γίνει χρήση πυρηνικού όπλου μαζικής καταστροφής μετά τη Χιροσίμα, ωστόσο, από το 1945 έως σήμερα, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 2000 δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν 17.000 περίπου πυρηνικές κεφαλές σε όλο τον πλανήτη. Ο καθηγητής Westad επισημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα αυξάνονται σε περιοχές του κόσμου με μακροχρόνιες συγκρούσεις, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο  χρησιμοποίησής τους.

«Εφόσον τα διαθέτεις, είναι πιθανό να μπεις στον πειρασμό και να τα χρησιμοποιήσεις, υπό συγκεκριμένες συνθήκες» σημειώνει.

Η ιστορία της ατομικής βόμβας μέσα από 20 συγκλονιστικές εικόνες

 Ένας άνδρας διασχίζει με το ποδήλατό του την ισοπεδωμένη πόλη της Χιροσίμα, λίγες μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, στις 6 Αυγούστου 1945.

 Μερικές εβδομάδες πριν, οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική έκρηξη της ατομικής βόμβας στο Νέο Μεξικό στις 16 Ιουλίου 1945.

 Όλα ξεκίνησαν το 1939, όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Λήο Ζίλαρντ έστειλαν ένα γράμμα στον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ, προτρέποντάς τον να διεξάγει έρευνα για την κατασκευή ατομικής βόμβας πριν οι Γερμανοί προλάβουν να κατασκευάσουν τη δική τους. Μέχρι το 1942 οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει το απόρρητο Manhattan Project.

 Το 1942 ο ο στρατηγός του Μηχανικού Λέσλι Γκρόουβς (αριστερά) τέθηκε επικεφαλής του Manhattan Project. Δεξιά του στη φωτογραφία ο φυσικό Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, επικεφαλής του ερευνητικού σταθμού Los Alamos στο Νέο Μεξικό, που έμεινε στην ιστορία ως «ο πατέρας της ατομικής βόμβας».

 Εργάτες στο Los Alamos ποζάρουν μαζί με 100 τόνους TNT.

 Πινακίδες σαν αυτή υπενθύμιζαν στους εργάτες ότι το Manhattan Project ήταν άκρως απόρρητο: «Ότι βλέπετε, κάνετε, ακούτε εδώ, μένει εδώ».

 Η βόμβα δύο μέρες πριν την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή.

 Η έκρηξη της πρώτης δοκιμαστικής βόμβας με την κωδική ονομασία Trinity, έγινε στην έρημο Jornada del Muerto (Ημέρα των Νεκρών).

 Ο πιλότος του βομβαρδιστικού Enola Gay, Πολ Τίμπετς, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για τη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

 Η πρώτη ατομική βόμβα «Little Boy» – δηλαδή μικρό αγόρι – προκάλεσε τεράστια καταστροφή όπως φαίνεται από την παραπάνω φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγο μετά την έκρηξη.

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν, εν πλω,  διαβάζει τις αναφορές για το βομβαρδισμό της Χιροσίμα.

 Η λευκή γραμμή, ένα σημείο που δεν κάηκε από το σαρωτικό κύμα θερμότητας,  θεωρείται πως είναι η σκιά ενός ανθρώπου.

 Μια ηλικιωμένη γυναίκα σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο στη Χιροσίμα μετά την καταστροφή.

 Η δεύτερη ατομική βόμβα «Fat Man» μερικές ώρες πριν εκραγεί στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945.

 Το Ναγκασάκι 15 λεπτά μετά την έκρηξη.

 Επιζώντες στο ισοπεδωμένο Ναγκασάκι.

 70.000 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία στο Ναγκασάκι. Η φωτογραφία μίας επιζήσασας με το παιδί της την ημέρα του βομβαρδισμού.

 Στιγμιότυπο από το γραφείο τύπου του Λευκού Οίκου τη στιγμή που ο Τρούμαν ανακοινώνει την παράδοση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου 1945.

Αεροπλανική λήψη της Χιροσίμα τρεις εβδομάδες μετά το βομβαρδισμό.

 Στρατιώτες και ναύτες στο USS Missouri παρακολουθούν την επίσημη παράδοση της Ιαπωνίας στο Tokyo Bay στις 2 Σεπτεμβρίου 1945.

 

Τέτοια μέρα πριν από 72 χρόνια,η ανθρωπότητα άλλαζε σελίδα.Και δεν ήταν καθόλου ευχάριστη αυτή η επόμενη σελίδα.Το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 ένα βομβαρδιστικό B-29 απογειώθηκε από το νησί Tinian του Ειρηνικού. Στο ρύγχος του έγραφε “Enola Gay”.Η αποστολή που είχε το πλήρωμα ήταν να βομβαρδίσει την πόλη της Χιροσίμα.

Στις 8.15 το πρωί η πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, ην οποία οι Αμερικάνοι  είχαν βαφτίσει  «Little Boy» έπεσε στη Χιροσίμα! Τα αποτελέσματα;

140.000 από τους 300.000 κατοίκους σκοτώθηκαν .

Όλα τα κτίρια σε ακτίνα 1 μιλίου από το σημείο  της έκρηξης ισοπεδώθηκαν ενώ όλα τα εύφλεκτα υλικά, όπως το χαρτί, άρπαξαν φωτιά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε  κάλυψε 4.4 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης, σκοτώνοντας όσους δεν πέθαναν από την έκρηξη. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Η πυρηνική ακτινοβολία  προκάλεσε το θάνατο άλλων 100.000-200.000 ανθρώπων.

Το πλήρωμα του B-29 δεν πίστευε αυτό που έβλεπε:

«Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο… που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Αίφνης, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!»,έλεγε ο κυβερνήτης Πολ Τίμπετς. Ο συγκυβερνήτης του Enola Gay Λιούις έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου! Τι κάναμε;».
 
Από τον αέρα κατάλαβαν και οι Ιάπωνες ότι κάτι συγκλονιστικό είχε συμβεί. Ιάπωνα αεροπόρος πέταξε προς τη Χιροσίμα καθώς όλες οι επικοινωνίες είχαν χαθεί.Από απόσταση 100 μιλίων  άρχισε να δίνει αναφορές για ένα τεράστιο σύννεφο που κάλυπτε την πόλη. Η πρώτη επιβεβαίωση της επίθεσης με ατομική βόμβα ήρθε 16 ώρες αργότερα, όταν οι ΗΠΑ έκαναν την επίσημη ανακοίνωση. Τα ραδιόφωνα μετέδιδαν στις ΗΠΑ δήλωση του προέδρου Τρούμαν που πληροφορούσε το κοινό ότι οι ΗΠΑ έριξαν μια βόμβα νέου τύπου στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Ο Τρούμαν προειδοποιούσε ότι αν η Ιαπωνία εξακολουθούσε να αρνείται την παράδοσή της άνευ όρων, όπως προέβλεπε η Δήλωση του Πότσδαμ της 26ης Ιουλίου, οι ΗΠΑ θα έπλητταν κι άλλους στόχους με συντριπτικά αποτελέσματα.

Δυο μέρες μετά η Σοβιετική Ένωση κήρυξε  τον πόλεμο στην Ιαπωνία και την  επόμενη μέρα, αμερικανικά αεροσκάφη πετούσαν φυλλάδια πάνω από την Ιαπωνία που έγραφαν: «Έχουμε στην κατοχή μας το πιο καταστρεπτικό εκρηκτικό που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος. Μοναχά μία από τις νέες μας ατομικές βόμβες έχει ίση εκρηκτική ισχύ με 2.000 φορτία βομβαρδιστικών B-29. Οφείλετε να αναλογιστείτε το φοβερό αυτό γεγονός και σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι απόλυτα ακριβές. Μόλις ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε αυτό το όπλο κατά της πατρίδας σας. Αν εξακολουθείτε να αμφιβάλετε, ρωτήστε για το τι συνέβη στην Χιροσίμα, όπου έπεσε μοναχά μία ατομική βόμβα».

ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Λίγες ώρες αργότερα, η κατά 40% ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα, βόμβα πλουτωνίου  «Fat Man», έπληξε την πόλη Ναγκασάκι.
 
Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία ανακοίνωσε την παράδοσή της .

Η συζήτηση για το αν έπρεπε να ρίξουν οι ΗΠΑ την ατομική βόμβα ή όχι από τότε μέχρι σήμερα καταλήγει πάντα στα ίδια.Οι ΗΠΑ υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι με τη ρίψη της βόμβας σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές αφού ο πόλεμος τερματίστηκε. Η άποψη αυτή δεν πείθει πια. Οι ΗΠΑ έκαναν μια επίδειξη δύναμης στον επόμενο αντίπαλο.Την Σοβιετική Ένωση.

Από

 Π. Καρβουνόπουλος

====================================================

Τα πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής σήμερα. Πόσα είναι και ποιοι τα κατασκευάζουν

Μπορεί να μην έχει γίνει χρήση πυρηνικού όπλου μαζικής καταστροφής μετά τη Χιροσίμα, ωστόσο, από το 1945 έως σήμερα, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Πακιστάν και Βόρεια Κορέα έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 2000 δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν 17.000 περίπου πυρηνικές κεφαλές σε όλο τον πλανήτη. Ο καθηγητής Westad επισημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα αυξάνονται σε περιοχές του κόσμου με μακροχρόνιες συγκρούσεις, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής τους.

«Εφόσον τα διαθέτεις, είναι πιθανό να μπεις στον πειρασμό και να τα χρησιμοποιήσεις, υπό συγκεκριμένες συνθήκες» σημειώνει.Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Έπειτα πρόσθεσε «και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος».
-Το ότι είμαστε ηλίθιοι και ότι παρά τον «πολιτισμό» που κοκορεύονται όλοι ότι έχουμε, το μόνο που δημιουργούμε είναι πόλεμος φτώχεια και καταστροφές. Είναι κάτι που δεν χρειάζεται απόδειξη.
-Δημιουργούμε πεινασμένους και μετά φτιάχνουμε «καραβάνια» τροφίμων.
-Δημιουργούμε πλήθη προσφύγων σε εμφυλίους-επειδή παρεμβαίνουμε στην τοπική πολιτική- και μετά κλαίμε και οδυρόμαστε για αυτούς τους «άτυχους».
-Μεγάλες μάζες πληθυσμών -σε αυτόν τον τρομερά ανθρωπιστικό πολιτισμό μας- γίνονται ινδικά χοιρίδια για τον στρατό, που τις χρησιμοποιεί για να δει «τα μοντέλα διασποράς» των ιών που ηθελημένα αφήνουν στις πόλεις.
-Έχουμε κατακλυστεί από χιλιάδες Ινδούς και Πακιστανούς που έρχονται εδώ για μερικά ευρώ, την στιγμή που οι πατρίδες τους είναι πυρηνικές δυνάμεις!
Κάτι σχετικά άγνωστο στον «πολιτισμό» μας έχει σχέση με την ατομική ενέργεια. Και οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τους ίδιους τους στρατιώτες τους σαν πειραματόζωα. Έπρεπε να αποκτήσουν εμπειρία για την ατομική ενέργεια γρήγορα. Έτσι χιλιάδες στρατιώτες περπάτησαν προς το κέντρο μιας ατομικής έκρηξης φορώντας για προστασία μία απλή μάσκα αεριών! Πόσοι πέθαναν από ραδιενέργεια ή άλλες σχετικές αρρώστιες είναι άγνωστο. Θα πρέπει να ρωτήσετε τις «δημοκρατικές» χώρες των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.
Μόνο στην έκρηξη Σεντάν, υπόγεια έκρηξη στις ΗΠΑ μολύνθηκε περίπου το 7% του αμερικανικού πληθυσμού του 1962, ή 13 εκατομμύρια άτομα!
Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε είναι φτιαγμένο από έναν Ιάπωνα. Δείχνει με αναλαμπές τις πυρηνικές εκρήξεις σε όλο τον κόσμο από το 1945 μέχρι το 1948. Θα δείτε 2053 πυρηνικές δοκιμές, μία κάθε 9 μέρες περίπου. Λείπει μία πυρηνική δοκιμή της Κορέας, και κάποιες άλλες που έγιναν μετά το 1998. Θα βλέπετε επίσης πότε έγινε μία έκρηξη και ποιος την έκανε από τους δείκτες επάνω και κάτω από το βίντεο.
Σε όλα αυτά προσθέστε τα εκατοντάδες πυρηνικά ατυχήματα, τις χαμένες ατομικές βόμβες από πτώσεις αεροσκαφών, τους πυρηνικούς αντιδραστήρες από πυρηνικά υποβρύχια που βούλιαξαν και θα έχετε μια ιδέα για την περιβαλλοντική συνείδηση του τόσο κακαρισμένου πολιτισμού μας

===================================================

68 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα

Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Η κόλαση της Χιροσίμα (Vids)
Adtech Ad

Ήταν 6 Αυγούστου του 1945.

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό Enola Gay έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκοτώνοντας περίπου 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών. Η ιαπωνική πόλη αριθμούσε περίπου 300.000 κατοίκους.

AdTech Ad

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας. Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο «Little Boy» (αγοράκι).

Τα αποτελέσματα της έκρηξης δεν ήταν γνωστά εκ των προτέρων, μιας και τέτοιου τύπου βόμβα δεν είχε δοκιμαστεί, όπως η βόμβα πλουτωνίου, που ακολούθησε. Τη ρίψη της, έκανε ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β29 της Αεροπορίας Στρατού. Το όνομα του αεροσκάφους, Enola Gay, ήταν το όνομα της μητέρας του.

Ο ίδιος ο Τίμπετς δήλωσε σε συνέντευξη του το 1975:

«Είμαι περήφανος που μπόρεσα να αρχίσω με το τίποτα, να σχεδιάσω την επιχείρηση και να δουλέψει όσο τέλεια δούλεψε. Κοιμόμουν ήσυχος κάθε βράδυ» και το 2005: «Αν με βάλετε στις ίδιες συνθήκες, σίγουρα, θα το ξανάκανα».

Περίπου το 69% των οικοδομημάτων της Χιροσίμα καταστράφηκε εντελώς και ένα άλλο 6,6% υπέστη σοβαρές ζημιές. Κατά τους επόμενους μήνες, περί τους 60.000 ακόμα ανθρώπους απεβίωσαν από τραύματα ή έκθεση σε ραδιενέργεια. Επί του συνόλου των θανάτων εκτιμάται ότι το 60% οφείλεται στην αρχική θερμοκρασία (από ακαριαία ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος μέχρι εγκαύματα), το 20% από μηχανικό τραυματισμό από το ωστικό κύμα (καθαυτό έκρηξη) και το υπόλοιπο 20% από τη ραδιενέργεια. Από το 1945 μέχρι σήμερα, αρκετές χιλιάδες ακόμα έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας, οι περισσότεροι από λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα είδη καρκίνου.

Παρόμοιο έγκλημα επαναλήφθηκε, τρεις μέρες μετά, στο Ναγκασάκι. Σημειώνεται, ότι οι δύο αυτές ρίψεις έγιναν με προσωπική απόφαση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν. Για να πραγματοποιηθούν, ο διοικητής της μοίρας της Αεροπορίας Στρατού Σπατζ, στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη, ζήτησε έγγραφη τη διαταγή από την πολιτική ηγεσία «αρνούμενος να σκοτώσει ίσως 100.000 άτομα με προφορικές μόνον εντολές».

Η διαταγή πράγματι του στάλθηκε εγγράφως με τις υπογραφές του Υπουργού Εσωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ και του Υπουργού Στρατιωτικών Χένρι Στίμσον. Η τελική, ωστόσο, απόφαση, σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, έπρεπε να ληφθεί μόνον από τον Πρόεδρο, ο οποίος και την έλαβε, με την αιτιολογία ότι οι ρίψεις αυτές θα έφερναν γρήγορο τέλος στον πόλεμο στο θέατρο του Ειρηνικού και ότι τα θύματα από τις βόμβες θα ήταν λιγότερα από τις απώλειες σε μια ενδεχόμενη απόβαση στην Ιαπωνία ή από τη συνέχιση του πολέμου.

Η Ιαπωνία παραδόθηκε στους συμμάχους στις 15 Αυγούστου 1945, δυο μέρες πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής της επόμενης βόμβας για ακόμα έναν βομβαρδισμό της Ιαπωνίας. Η υπογραφή της παράδοσης έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου και σήμανε το τέλος της Μάχης του Ειρηνικού, αλλά και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα θύματα

Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων που πέθαναν ακαριαία από τη ρίψη των βομβών υπολογίζεται σε περίπου 70.000 στη Χιροσίμα και 40.000 στο Ναγκασάκι. Όμως οι ολέθριες συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας τους επόμενους τέσσερις μήνες αύξησαν τον αριθμό των νεκρών σε 90.000-166.000 στη Χιροσίμα και 80.000 στο Ναγκασάκι. Μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων είχε φτάσει τα 200.000 θύματα.

Η – καθόλου τυχαία – επιλογή των στόχων

Οι στόχοι δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Η Χιροσίμα ήταν ένα σημαντικό οπλοστάσιο των Ιαπώνων, οι λόφοι στη περιφέρεια της πόλης θα ενίσχυαν το αποτέλεσμα της έκρηξης και τα ξύλινα κυρίως σπίτια της πόλης ήταν εύκολο να καταστραφούν. Την περίοδο της επίθεσης, η Χιροσίμα είχε περίπου 350.000 κατοίκους.

Το Ναγκασάκι από την άλλη, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια και βιομηχανικά κέντρα της Νότιας Ιαπωνίας κυρίως στη παραγωγή πλοίων και όπλων, πράγμα που το έκανε επίσης σημαντικό στόχο επίθεσης. Αν και τους τελευταίους μήνες, οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν συνεχώς τις Ιαπωνικές πόλεις, το Ναγκασάκι και η Χιροσίμα, είχαν μείνει εκτός πλάνου τακτικού βομβαρδισμού, για να υπάρξει ακριβής καταγραφή της καταστροφής του νέου όπλου. Το Ναγκασάκι είχε βομβαρδιστεί μόνο μία φορά, την 1η Αυγούστου, ενώ η Χιροσίμα καμία.

Από τη Χιροσίμα στη Φουκουσίμα

Σήμερα, η Ιαπωνία τίμησε τη συμπλήρωση 68 ετών από τη ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα, προκάλεσε την άμεση παράδοση του Τόκιο αλλά έδειξε στην υφήλιο το πρόσωπο του πυρηνικού εφιάλτη.

Οι ομιλίες στην κεντρική τελετή στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα υπογράμμισαν τη σημασία γρήγορων αποφάσεων για την αποκατάσταση όσων έχουν πληγεί και την ανάπτυξη μίας «λογικής ενεργειακής πολιτικής που θα βάσει σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια».

Περίπου 50.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στη λιτή τελετή στο Πάρκο Ειρήνης, τηρώντας ενός λεπτού σιγή ακριβώς στις 08:15, οπότε και το αμερικανικό Enola Gay έριξε στις 6 Αυγούστου του 1945 τη βόμβα πάνω από την πόλη.

Ανάμεσά τους αρκετοί «χιμπακούσα» (σημαίνει «άνθρωποι επηρεασμένοι από την έκρηξη), επιζώντες της καταστροφής, που έκαψαν θυμίαμα και προσευχήθηκαν για εκείνους που έχασαν. Ο μέσος όρος ηλικίας των «χιμπακούσα» είναι 79.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε τόνισε πως η Ιαπωνία έχει το υπέρτατο καθήκον, ως η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση, να παλέψει για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων ανά την υφήλιο. Στην ομιλία του πάντως, ο Αμπε δεν αναφέρθηκε στο δίλημμα για την ενεργειακή αξιοποίηση της πυρηνικής τεχνολογίας, το οποίο ήρθε με τραγικό τρόπο ξανά στην επιφάνεια μετά τη Φουκουσίμα.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε όμως ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι. «Αυτό το καλοκαίρι, η Ιαπωνία ακόμη υποφέρει από τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και του πυρηνικού δυστυχήματος», είπε.

«Ο κόσμος της Χιροσίμα γνωρίζει καλά τη δοκιμασία της αποκατάστασης, και καλούμε την εθνική κυβέρνηση να καταρτίσει και να εφαρμόσει γρήγορα μία υπεύθυνη ενεργειακή πολιτική που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων», τόνισε.

Οι καλλιτέχνες για τη Χιροσίμα

Η καταστροφική μέρα της 6ης Αυγούστου, δεν μπόρεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, να αφήσει αδιάφορους και πολλούς από τους καλλιτέχνες εκείνης της εποχής και όχι μόνο. Ποιητές όπως η Sylvia Plath, τραγουδιστές όπως ο Bob Dylan έγραψαν για τη Χιροσίμα. Οι O.M.D. (Orchestral Manoeuvres in the Dark) την δεκαετία του 1980 έδωσαν στη δημοσιότητα το θρυλικό τραγούδι «Enola Gay».

Η Ιαπωνική ταινία «Godzilla» του 1954, ήταν βασισμένη στον πυρηνικό όλεθρο. Στην εν λόγω ταινία, ένα μεγαλόσωμο τέρας, ο Godzilla, «γεννιέται» από την έκρηξη ενός πυρηνικού εργοστασίου και καταστρέφει ότι υπάρχει στο διάβα του.

Ο Alain Resnais, θέλοντας να καταθέσει την δική του αλήθεια, σκηνοθετεί το 1959 την ταινία «Hiroshima, mon amour» («Χιροσίμα, αγάπη μου»). Μια ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται στην Χιροσίμα ανάμεσα στα συντρίμμια, που άφησε πίσω του, το ολοκαύτωμα.

Με πληροφορίες από: Το Βήμα, ww2.gr – Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου

SHARE: