Ήπειρος. Οι δασικοί χάρτες ανέδειξαν το…Δελτία Τύπου Δ.Σ.Πωγωνίου Δήμος Πωγωνίου: Ανάρτηση δασικών χαρτών.Χρήσιμες οδηγίες…Τρία είναι τα βασικά σημεία: το πρώτο αφορά στην αναγκαιότητα, αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει επιδείξει η χώρα στην κύρωση των δασικών χαρτών, το δεύτερο ότι υπάρχουν «αμφισβητούμενες» περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ΑΔ, δηλαδή ήταν αγροί σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του ’45 και δάση ή δασικές εκτάσεις σήμερα, και το τρίτο ότι η πλειοψηφία των δήμων δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που αφορούν στα όρια των οικιστικών πυκνώσεων.Ειδικά στον νομό Ιωαννίνων, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο δασικός χάρτης της Π.Ε Ιωαννίνων αφορά 4,977 εκατομμύρια στρέμματα. Βάσει του ιστορικού ορθοφωτοχάρτη του 1945, αλλά και των φωτοληψιών και αυτοψιών που έγιναν το διάστημα 2007 – 2009 στο πλαίσιο κατάρτισης των χαρτών, το 72,1% των εκτάσεων χαρακτηρίζονται δασικές. Αξίζει όμως να σημειωθεί, γιατί υπάρχει σχετικός προβληματισμός, πως τον χαρακτηρισμό αυτό έχουν λάβει και εκτάσεις που το 1945 ήταν χορτολιβαδικές και σήμερα δασικές. Ωστόσο, όπως σημείωσαν τα στελέχη της διεύθυνσης δασών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημάρχου Μετσόβου Κ. Τζαφέα, «ο νόμος για τον χαρακτηρισμό…

Οι δασικοί χάρτες ανέδειξαν το…

Οι χάρτες ανέδειξαν το «χάος»

Σε μεγάλο βαθμό δόθηκαν απαντήσεις στην

αγωνία των ιδιοκτητών και των εκπροσώπων τις αυτοδιοίκησης σχετικά με τους δασικούς χάρτες, αν και παραμένουν σημεία που θα πρέπει να επιλυθούν, κυρίως με νομοθετικές τροποποιήσεις, καθώς, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, οι δασικές υπηρεσίες οφείλουν να τηρούν τον υφιστάμενο νόμο για τον χαρακτηρισμό της μορφής κάθε έκτασης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στα Γιάννενα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, πολίτες και εκπρόσωποι δήμων και άλλων φορέων γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα «Δ. Χατζής» στα παλιά Σφαγεία, ενώ ενδεικτικός του ενδιαφέροντος και της αγωνίας ήταν και ο αριθμός των ερωτήσεων που ακολούθησε.

Τρία είναι τα βασικά σημεία: το πρώτο αφορά στην αναγκαιότητα, αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει επιδείξει η χώρα στην κύρωση των δασικών χαρτών, το δεύτερο ότι υπάρχουν «αμφισβητούμενες» περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ΑΔ, δηλαδή ήταν αγροί σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του ’45 και δάση ή δασικές εκτάσεις σήμερα, και το τρίτο ότι η πλειοψηφία των δήμων δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που αφορούν στα όρια των οικιστικών πυκνώσεων.

Ξεκινώντας από την αναγκαιότητα της κύρωσης δασικών χαρτών, ο αν. Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκης σημείωσε πως αποτελεί ένα «απολύτως απαραίτητο εργαλείο» για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου, την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων καταπάτησης δασών. Επιπλέον, θα λύσει οριστικά μια σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες, σχετικά με χαρακτηρισμούς και αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων, ενώ θα καθοριστούν με σαφήνεια χρήσεις γης.

Η κύρωση των δασικών χαρτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάρτιση Δασολογίου και Κτηματολογίου, που αποτελούν υποχρέωση της χώρας και απορρέουν και από το Σύνταγμα. Μάλιστα, με πρόσφατη απόφασή του το 2016, το ΣτΕ επισημαίνεται ότι αν δεν υπάρχει κυρωμένο Δασολόγιο, δεν υφίσταται Κτηματολόγιο. Η αναγκαιότητα αυτή βέβαια είναι κατανοητή από όλους, ακόμα και εκείνους που εκφράζουν διαμαρτυρίες σχετικά με την ταχύτητα των διαδικασιών που ακολουθούνται, και το μικρό χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων.

Ωστόσο, ο κ. Μιχελάκης, υπήρξε κατηγορηματικά αρνητικός σε ενδεχόμενη αναστολή κύρωσης των δασικών χαρτών, επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο Βουλής και νομοθετικής εξουσίας μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις και διορθώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ο νόμος είναι του ’10, σήμερα αναρτώνται χάρτες στις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ. Η κύρωση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο και βρισκόμαστε υπό παρατάσεις. Έπρεπε να έχουν γίνει, ανέλαβε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία, για να μην πληρώσουμε πρόστιμα και γι’ αυτό επισπεύδεται».

Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο κ. Μιχελάκης στην τοποθέτηση του εκτελεστικού γραμματέα της περιφέρειας Δημ. Σιώλου, που μετέφερε την απόφαση της πλειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου. Αντίστοιχα, τις ανησυχίες του εξέφρασε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, προτείνοντας να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, ώστε όλες οι περιοχές που το 1945 ήταν αγροί, να παραμένουν αγροί και σήμερα, διευθετώντας μια σειρά προβλημάτων. Τη θέση της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής», που τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας χωρίς αναστολή, μετέφερε ο Κώστας Μπασιούκας. Ερωτήματα κατέθεσε και ο δήμαρχος Ζαγορίου Β. Σπύρου.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Τα προβλήματα που σήμερα ή το επόμενο διάστημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ιδιοκτήτες, δήμοι και υπηρεσίες, δε δημιουργούνται από τους δασικούς χάρτες, αλλά οι δασικοί χάρτες τα έφεραν στην επιφάνεια, με μαζικό τρόπο.

Ειδικά στον νομό Ιωαννίνων, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο δασικός χάρτης της Π.Ε Ιωαννίνων αφορά 4,977 εκατομμύρια στρέμματα. Βάσει του ιστορικού ορθοφωτοχάρτη του 1945, αλλά και των φωτοληψιών και αυτοψιών που έγιναν το διάστημα 2007 – 2009 στο πλαίσιο κατάρτισης των χαρτών, το 72,1% των εκτάσεων χαρακτηρίζονται δασικές. Αξίζει όμως να σημειωθεί, γιατί υπάρχει σχετικός προβληματισμός, πως τον χαρακτηρισμό αυτό έχουν λάβει και εκτάσεις που το 1945 ήταν χορτολιβαδικές και σήμερα δασικές. Ωστόσο, όπως σημείωσαν τα στελέχη της διεύθυνσης δασών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημάρχου Μετσόβου Κ. Τζαφέα, «ο νόμος για τον χαρακτηρισμό δεν έχει αλλάξει», άρα για τις δημόσιες και δημοτικές βοσκήσιμες γαίες ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν την ανάρτηση των δασών. Σαφώς, στο σημείο αυτό οι χάρτες «συνδέονται», κατά κάποιο τρόπο, με τις κοινοτικές επιδοτήσεις και για τον λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία, δεν πρόκειται, όμως, για ζήτημα για το οποίο ευθύνονται οι δασικές υπηρεσίες.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, ωστόσο, φαίνεται πως θα υπάρξει στις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ΑΔ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,46% στην ΠΕ Ιωαννίνων, δηλαδή πάνω από 350.000 στρέμματα, αφορούν δηλαδή αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για τις περιοχές, οι οποίες στις αεροφωτογραφίες του ’45 φαίνονται ως αγροί και σήμερα δάση ή δασικές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λόγω εγκατάλειψης, στις εκτάσεις αυτές πύκνωσε η βλάστηση, όπως ήταν φυσικό. Το σημείο «κλειδί» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, αν το Δ ισοδυναμεί με δάσος ή δασική έκταση. Η διάκριση και ο χαρακτηρισμός, ωστόσο, γίνεται, όπως γινόταν και μέχρι σήμερα, δηλαδή με τους ισχύοντες νόμους και σημαίνει ότι αν είναι δάσος, δεν μπορεί ουσιαστικά να χρησιμοποιηθεί για κανέναν λόγο, ενώ αν είναι δασική -με αίτηση εκχέρσωσης αν χρειάζεται- χρησιμοποιείται για αγροτικούς λόγους. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως οι αντιρρήσεις γίνονται ατελώς για περιπτώσεις εποικισμών, δηλαδή κληροτεμάχια.

Φυσικά, κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και οι πολίτες μπορούν, καθ’ όλο το διάστημα των αντιρρήσεων, μέχρι 24 Απριλίου, να προσέρχονται στο Σημείο Υποστήριξης, στην οδό Μ. Κοτοπούλη.

Τέλος, στη διαδικασία κατάρτισης των χαρτών, δεν απουσιάζει και η ολιγωρία των δήμων, αφού, αν και έχουν ενημερωθεί εδώ και μήνες, δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία για τα όρια των οικισμών. Είναι χαρακτηριστικό, πως στην ΠΕ Ιωαννίνων, μόνο ο δήμος Ιωαννιτών και ο δήμος Πωγωνίου έχουν εγγράψει τα στοιχεία στο σύστημα.

Ενημέρωση και στον δήμο Πωγωνίου

Εκτενής ήταν η ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με τους δασικούς χάρτες και κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου, με τη συμβολή της Διεύθυνσης Δασών περιφέρειας Ηπείρου.

Τόσο ο προϊστάμενος του Τμήματος Δασών και Δασικών Εκτάσεων Παναγιώτης Μάνης, όσο και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων και υπεύθυνη λειτουργίας του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών-ΣΥΑΔΧ για την Π.Ε. Ιωαννίνων, δασολόγος Ελένη Βάκκα, έδωσαν απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες των και παράλληλα διανεμήθηκε στους πολίτες χρήσιμο υλικό με αναλυτικές οδηγίες.

Διαπιστώνει προβλήματα ο δήμος Ζαγορίου

Πρόταση για ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου, σχετικά με το θέμα των δασικών χαρτών, κατέθεσε ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ενώ πρότεινε και συνάντηση με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να ενημερωθούν οι φορείς και οι κάτοικοι του Ζαγορίου.

Ο κ. Σπύρου τόνισε πως αν χαρακτηριστούν δασικές και δάση οι εκτάσεις που είχαν άλλη χρήση στο παρελθόν, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και για τον δήμο και για ιδιοκτήτες, ενώ πρόβλημα δημιουργείται και με τους βοσκοτόπους, καθώς αν χαρακτηρίζονται ως δασικές πολλές από αυτές τις εκτάσεις, θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού με βάση αυτούς δίνονται οι επιδοτήσεις. Το θέμα έθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αρβανίτης, εκπροσωπώντας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ζαγορίου, αλλά και ο Λεωνίδας Τσουμάνης εστιάζοντας στις αλπικές εκτάσεις που αποτελούν βοσκότοπους, ζητώντας να διευκρινιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αν αποτελούν δασικές ή χορτολιβαδικές. Επίσης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, προκύπτει ζήτημα με τα όρια των οικισμών, αφού νόμιμα κτίσματα εμφανίζονται εκτός αυτών. Το ίδιο επισήμανε και ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Τσουμάνης.

Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

======================================================

Δελτία Τύπου Δ.Σ.Πωγωνίου

Δήμος Πωγωνίου: Ανάρτηση δασικών χαρτών.Χρήσιμες οδηγίες…

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Οι ανωτέρω δασικοί χάρτες είναι προσβάσιμοι για τους πολίτες στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε. http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx  και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (http://www.apdhp-dm.gov.gr).

Στον αναρτημένο δασικό χάρτη εμφανίζονται με πράσινο χρώμα όλες οι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, όπως έχουν αποτυπωθεί τόσο στην παρελθοντική κατάσταση όσο και στην πρόσφατη. Οι υπόλοιπες εκτάσεις που είναι μη δασικές εμφανίζονται χωρίς χρώμα και με φόντο το ανάλογο χρονικό φωτογραφικό υπόβαθρο (1945 ή 2007-09). Τέλος, στο δασικό χάρτη αποτυπώνονται με μαύρο χρώμα οι περιοχές που εξαιρούνται από την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Σε αυτές δεν απεικονίζεται κανένας κωδικός φυτοκάλυψης και δεν υπάρχει καμία πληροφορία.

Επεξήγηση συμβόλων στους δασικούς χάρτες

 

   
ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΗΣ ΕΤΟΥΣ 1945/1960
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Δ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ
Α ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ
Χ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΔΔ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ Ή ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ
ΔΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ Ή ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ
ΑΔ ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ
ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ
ΑΑ ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ
ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ
ΠΔ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ – ΔΑΣΙΚΕΣ
ΠΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ – ΜΗ ΔΑΣΙΚΕΣ
ΠΧ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ – ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ
ΑΝ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ Ή ΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
ΧΧ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ
ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ
ΧΑ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ
ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ
ΑΧ ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ
ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

 

Υποβολή αντιρρήσεων

Με τις αντιρρήσεις προβάλλονται λόγοι που αφορούν αποκλειστικά και  μόνο στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα και της μορφής των εμφανιζόμενων στο χάρτη εκτάσεων.

Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλουν: φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού, εφόσον επικαλούνται για τη θεμελίωση του εννόμου συμφέροντός τους, εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις περιληφθείσες στον αναρτηθέντα δασικό χάρτη, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις.

Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΧΑ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ.

Κάθε αντίρρηση, υποβάλλεται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού / χορτολιβαδικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου / πολυγώνου, επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μία αντίρρηση.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο ενδιαφερόμενος προτίθεται να προβεί σε αμφισβήτηση του χαρακτήρα εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε διαφορετικά γεωτεμάχια, συμπληρώνει και υποβάλλει τόσες αντιρρήσεις, όσες και τα γεωτεμάχια αυτά.

Το ύψος του ειδικού τέλους, για κάθε υποβαλλόμενη αντίρρηση, είναι ανάλογο του εμβαδού της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και καθορίζεται ως εξής:

Καθορισμός ειδικού τέλους αντιρρήσεων

 

Εμβαδόν έκτασης Ποσό (€)
έως και 100 τ.μ. των περιπτώσεων της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 2308/1995 10€
έως και 1.000τ.μ., εξαιρουμένων των περιπτώσεων του ως άνω σημείου 40€
από 1.000τ.μ. έως και 5.000τ.μ. 90€
από 5.000τ.μ. έως και 10.000τ.μ. 180€
από 10.000τ.μ. έως και 20.000τ.μ. 350€
από 20.000τ.μ. έως και 100.000τ.μ. 700€
από 100.000τ.μ. έως και 300.000τ.μ. 1.400€
άνω των 300.000τ.μ. 3.300€

Μετά την υποβολή των αντιρρήσεων ο ενδιαφερόμενος θα λάβει το Αποδεικτικό Υποβολής Αντιρρήσεων (εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων).

Δεν απαιτείται καταβολή τέλους, κατ’ εξαίρεση, για αντιρρήσεις που αφορούν περιοχές:

α) που έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό χάρτη, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος της παρ.2 περίπτωση α΄ του αρθ.23 του ν.3889/10, όπως ισχύει, καθώς και οι εκτάσεις που εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ.3β του άρθρου 31 του ν.4280/14, όπως ισχύει. β) που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφισης, αλλά περιλαμβάνονται σε διανομές (κληροτεμάχια) του εποικισμού. γ) που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικισμού. δ) για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του Ν.998/1979, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους χάρτες. ε) κατά το τμήμα που εμπίπτει σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις στη διαδικασία του άρθρου 14 του ν.998/1979 (άρθρο 28 παρ.18.α ν.2664/1998 όπως ισχύει).

Στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων ατελώς, αυτές δεν θα υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, εντός της σχετικής προθεσμίας, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα (Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης (περίπτωση α), βεβαίωση της υπηρεσίας εποικισμού (περιπτώσεις β & γ), αντίγραφο τελεσίδικης πράξης ή απόφασης (περίπτωση δ) αντίγραφο πρωτοκολλημένης αίτησης ή αντίρρησης (περίπτωση ε)).

Όταν ο ενδιαφερόμενος θέλει να υποβάλλει ταυτόχρονα, αντιρρήσεις για εκτάσεις που εξαιρούνται της καταβολής τέλους και για εκτάσεις στις οποίες οφείλεται τέλος, θα πρέπει να υποβάλλει δύο ξεχωριστές αντιρρήσεις. Η προσκόμιση των δικαιολογητικών θα πρέπει να υποβληθεί εντός της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

Η υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη ξεκινά την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 και λήγει την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Εντός της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ταχυδρομικώς, αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) Ιωαννίνων τα παρακάτω στοιχεία σε έντυπη μορφή:

1. Υπογεγραμμένο αντίγραφο αντίρρησης (όπως αυτό παράγεται με χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων και αφού λάβει αριθμό πρωτοκόλλου).

2. Έγγραφα που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον (απλά φωτοαντίγραφα) .

3.Οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει ή υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του περί αμφισβήτησης του χαρακτήρα της έκτασης (διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, φωτοερμηνείες, τεχνικές εκθέσεις κ.α.) .

4. Αντίγραφο του εντύπου Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, που υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ, εφόσον από αυτό προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.

5.Αντίγραφο του Αποδεικτικού Πληρωμής του αναλογούντος ειδικού τέλους (εκτυπώνεται μέσα από τη διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής αντιρρήσεων) .

6. Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

7. Φωτοαντίγραφο του παραστατικού πληρωμής του αναλογούντος ειδικού τέλους (σε περίπτωση πληρωμής σε τραπεζικό κατάστημα).

Στην περίπτωση που τρίτος καταθέτει την αντίρρηση απαιτείται εξουσιοδότηση (με γνήσιο της υπογραφής), ενώ στην περίπτωση που τρίτος συμπληρώνει την αντίρρηση απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Στην ταχυδρομική αποστολή, στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των υποβληθεισών αντιρρήσεων.

Ως ημερομηνία αποστολής θεωρείται η ημερομηνία της σφραγίδας κατάθεσης στο ταχυδρομείο.

Σε όλη την περίοδο ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλλουν ή να αποστέλλουν ταχυδρομικά στο ΣΥΑΔΧ, εφόσον οι αντιρρήσεις έχουν γίνει παραδεκτές στην κεντρική βάση, τις παρακάτω αιτήσεις:

  • διόρθωσης –μεταβολής των στοιχείων της υποβληθείσας αντίρρησης, πλην των γεωγραφικών συντεταγμένων. Σε περίπτωση που απαιτείται διόρθωση των συντεταγμένων, θα πρέπει να γίνει ανάκληση της αντίρρησης και υποβολή νέας.
  • υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων.
  • γνωστοποίησης αλλαγής προσωπικών στοιχείων και στοιχείων επικοινωνίας.

Ανάκληση αντιρρήσεων

Ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα ανάκλησης των αντιρρήσεών του. Για την ανάκληση των αντιρρήσεων, απαιτείται αίτηση ανάκλησης μέσω του ειδικού διαδικτυακού τόπου έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων. Η αίτηση, υποβάλλεται από τον ίδιο που υπέβαλε την αντίρρηση ή – κατόπιν συμβολαιογραφικής εντολής, πληρεξουσιότητας – από πληρεξούσιό του.

Εφόσον υποβληθεί εμπρόθεσμα η αίτηση ανάκλησης, ο αιτών, δύναται να ζητήσει την επιστροφή του καταβληθέντος τέλους. Προς τούτο, θα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα στο ΣΥΑΔΧ, προκειμένου να εκδοθεί σχετική απόφαση του υπεύθυνου λειτουργίας. Η ανωτέρω απόφαση θα εκδίδεται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων και θα αφορά στο σύνολο των εγκεκριμένων αιτημάτων επιστροφής τέλους.

Για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα δασικών χαρτών που αφορούν στην ανωτέρω περιοχή έχει συσταθεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ Π.Ε Ιωαννίνων), που βρίσκεται επί της Μαρ. Κοτοπούλη 62, Τ.Κ 45445, τηλέφωνα επικοινωνίας 2651088030 έως 2651088044, τηλεομοιοτυπία 2651088049, δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ddioa@apdhpdm.gov.gr, τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 08:00-16:00, καθ’ όλη τη διάρκεια της υποβολής αντιρρήσεων.