ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΕΠΠΠ Συνάδελφοι, Όπως γνωρίζετε στις 7 Δεκεμβρίου 2016 δημοσιεύτηκε η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με τίτλο «Κανονισμός Πρακτόρων της ΟΠΑΠ Α.Ε.» (ΦΕΚ Β΄ 3923/07.12.2016). Κάποιες από τις ρυθμίσεις του Κανονισμού, όπως αυτές προσδιορίστηκαν με τη βοήθεια της Νομικής Συμβούλου της Ομοσπονδίας και παρουσιάστηκαν κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΠΠΠ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2016, δεν είναι ευνοϊκές για τους πράκτορες. Αναφορικά με τις δυνατότητες άμυνας κατά των παραπάνω δυσμενών ρυθμίσεων του Κανονισμού η Νομική Σύμβουλος της Ομοσπονδίας έθεσε υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΕΠΠΠ τα εξής:

Η παρούσα ανακοίνωση, αν και έχει ημερομηνία 25/1, κοινοποιήθηκε ΣΗΜΕΡΑ 29/1

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΕΠΠΠ

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε στις 7 Δεκεμβρίου 2016 δημοσιεύτηκε η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με τίτλο «Κανονισμός Πρακτόρων της ΟΠΑΠ Α.Ε.» (ΦΕΚ Β΄ 3923/07.12.2016). Κάποιες από τις ρυθμίσεις του Κανονισμού, όπως αυτές προσδιορίστηκαν με τη βοήθεια της Νομικής Συμβούλου της Ομοσπονδίας και παρουσιάστηκαν κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΠΠΠ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2016, δεν είναι ευνοϊκές…

===========================================================

 • Φίλοι αναγνώστες,

  ΤΟ ΝΑ ΑΡΜΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΛΑΓΙΑΖΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΙΝΑΙ

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΟ. ΕΜΑΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

  ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΒΟΣΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΝΕΜΕΤΕ !!!

  =BY=f.b=BOSKO΄=VOSKOS

  Φίλοι αναγνώστες.

  Βρίσκεστε σ΄αυτό το ιστολόγιο με δική σας ευθύνη .

  Ενδεχομένως κάτι που θα διαβάσετε εδώ μπορεί να το

  θεωρήσετε ύβρη ή να σας θίξει ή να σας προσβάλλει.

  Θα πρέπει να γνωρίσετε πως δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση .

  Έχοντας λοιπόν αυτό υπ΄όψιν οι επιλογές σας είναι δύο :

  α) ή να φύγετε απ΄το ιστολόγιο αυτό , διακόπτοντας την

  ανάγνωσή του ,ώστε να αποφύγετε πιθανή προσβολή των

  ηθικών , θρησκευτικών ή άλλων αξιών σας , ή β) να παραμείνετε,

  αποδεχόμενοι πως ότι και να διαβάσετε δεν θα σας προσβάλλει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο .

  Εμείς απ΄την μεριά μας θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε τις πραγματικές ανθρώπινες αξίες , έχοντας πάντα ως γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αλήθεια .

  ΕΠΙΣΗΣ:

  1.Τα δημοτικά αθάνατα δημοτικά μπορεί η δεν συμφωνούν πλήρως με τις απόψειςτου άρθρου.

  2.Επισημαίνουν ώμος στου φίλους του μπλοκ τα παρακάτω.

  3.Η ενημέρωσης-μάθηση, είναι ιερή υποχρέωση καθενός από εμάς.

  4.Η οποίες Αποψις του άρθρου εκφράζουν το συντάκτη του, ο όποιος και αναφέρετε .

  5.Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο

  https://boskotsopanhs.wordpress.com/ φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου.

  6.Σκέψης, κρίση, απόψεις, επιδίωξη κάθε μορφής μήδε αυτής καθεαυτής της ατομικής προβολή, η με σκοπό αλλότριο η αλά αίτια η άλλης αίτιας, μήδε και του οικονομικού στόχου η του αυτό κάθε αυτό ως στόχο προσωπικό οικονομικό κέρδους η εκ Άλου σκοπού, η οικονομικού η μέσο η συκοφαντικής δυσφημίσεως η επιχειρηματικής δυσφημίσεως η προσπάθεια αλλοίωσης η ολικής αλλοίωσης πραγματικών περιστατικών η γεγονότων επί σκοπού παραπλάνησης, h με στόχος το προσωπικό όφελος , η το οποιοδήποτε απορρέων όφελος η κέρδος, μήδε του οικονομικού από οιαδήποτε αφορμή η σκοπό μέσο η αιτιατό η αλλοτρίωση  απαξίωση αξιών η θεσμών,  μήδε και Tου προσωπικού η ατομικού συμφέροντος επί τοu συγκεκριμένου άρθρου ουδεμία σχέση έχουν τα δημοτικά αθάνατα δημοτικά οπουδήποτε και προέρχεται και απορρέουν .-

  7.Η δημοσιοποίηση άρθρων έχει ως σκοπό μονό και μονό την ενημέρωση-μάθηση και τίποτα λιγότερο η περισσότερο.-

  8.ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ-ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ¨

  ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Η ΑΛΛΟ ΟΦΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΔΕΝ

  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ

  ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΕΛΙΔΑ.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Η ΑΛΛΗ ΕΚΛΥΣΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.-

  […(( Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (άρθρο 19 παρ. 1, 2) Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψη του χωρίς καμία παρέμβαση. πρέπει να έχει το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης. Aυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα του καθενός να αναζητά, να γράφει και να μεταδίδει οποιεσδήποτε πληροφορία και ιδέες ανεξαρτήτως, ελεύθερη έκφραση της σκέψης ανεξάρτητα από τη λογοκρισία η άδεια, δόγματα. διαφορετικών πεποιθήσεων θρησκειών, κτλ Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δυσφήμηση, επικρίσεις βωμολοχίες, είναι έγκλημα εναντίον της τιμής του καθενός…))…]

  “Οι απόψεις του ιστολόγου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”

 • ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗΝ ΓΡΙΝΙΑ. ΤΑ ΝΕΥΡΑ. ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ . ΜΑΛΩΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΚΑΤΙ!!! ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΝΑ ΦΑΒΑΣΑΙ... ΑΥΤΗ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ!!!

 • ===========================================

για τους πράκτορες.

Αναφορικά με τις δυνατότητες άμυνας κατά των παραπάνω δυσμενών ρυθμίσεων του Κανονισμού η Νομική Σύμβουλος της Ομοσπονδίας έθεσε υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΕΠΠΠ τα εξής:

α) Κατά του Κανονισμού μπορεί να ασκηθεί αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μέχρι τις 3 Φεβρουάριου 2017. Για να είναι βάσιμη η αίτηση ακύρωσης, δηλαδή για να μην απορριφθεί επί της ουσίας, πρέπει να αφορά ρυθμίσεις που είναι παράνομες και όχι ρυθμίσεις που απλώς δεν είναι συμφέρουσες για τους πράκτορες. Με άλλα λόγια, με την αίτηση ακύρωσης μπορεί να ζητείται η ακύρωση μόνο ρυθμίσεων που τέθηκαν είτε κατά παράβαση ή καθ’ υπέρβαση της διάταξης νόμου που προβλέπει την έκδοση του Κανονισμού είτε κατά παράβαση διατάξεων του Συντάγματος ή/και του κοινοτικού δικαίου.

β) Με βάση τη νομολογία του ΣτΕ επί προσβολής κανονιστικού χαρακτήρα διοικητικών πράξεων, όπως είναι κατεξοχήν ο Κανονισμός που εξέδωσε η ΕΕΕΠ, θεωρείται βέβαιη η απόρριψη σχετικής αίτησης αναστολής και προσωρινής διαταγής. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την έκδοση απόφασης επί τυχόν ασκηθησόμενης αίτησης ακύρωσης (μετά από τουλάχιστον ενάμισι έτος), οι ρυθμίσεις του Κανονισμού θα εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

γ) Με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, ανεξάρτητα από το ζήτημα της βασιμότητας των λόγων ακύρωσης, θεωρείται πολύ πιθανή η απόρριψη της αίτησης ακύρωσης ως απαράδεκτης, δηλαδή για τυπικούς λόγους, λόγω ελλείψεως άμεσου και ενεστώτος εννόμου συμφέροντος, δεδομένου ότι η βλάβη των πρακτόρων, ακόμη και από τυχόν παράνομες ρυθμίσεις, δεν επέρχεται αυτόματα με αυτές καθαυτές τις ρυθμίσεις του Κανονισμού, αλλά πρέπει να μεσολαβήσουν άλλες ενέργειες, εν προκειμένω, είτε από μέρους της ΟΠΑΠ Α.Ε. είτε της ΕΕΕΠ, για να επέλθει η επικαλούμενη βλάβη.

Με βάση τα παραπάνω, προκρίθηκε ως πλέον αποτελεσματική και άμεση η λύση της προσπάθειας τροποποίησης του Κανονισμού με νεότερη απόφαση της ΕΕΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΠΠΠ εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να έρθει σε επαφή με την ΕΕΕΠ και να ζητήσει την έκδοση νεότερης απόφασης με την οποία θα τροποποιούνται οι μη συμφέρουσες για τους πράκτορες ρυθμίσεις, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι παράνομες. Ως πλέον κρίσιμη αξιολογήθηκε η τροποποίηση της ρύθμισης του άρθρου 1 και ειδικότερα του ορισμού της Εμπορικής Πολιτικής, από τον οποίο προέκυπτε ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. είχε το δικαίωμα να διαμορφώνει μονομερώς τους οικονομικούς όρους συνεργασίας με τους πράκτορες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται αυτονόητα και η προμήθεια.

Σε εκτέλεση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από συστηματικές επαφές με την ΕΕΕΠ πέτυχε να πείσει την ανεξάρτητη αρχή να προβεί σε τροποποίηση των πλέον κρίσιμων για τον κλάδο αρνητικών ρυθμίσεων, τις οποίες μάλιστα δεν όφειλε η ΕΕΕΠ στο σύνολό τους να τροποποιήσει, διότι δεν ήταν όλες εξ αυτών παράνομες, δηλαδή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί η δικαστική τους ακύρωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από το πρακτικό της συνεδρίασης της ΕΕΕΠ της περασμένης Τριτης, το οποίο τέθηκε υπόψη μας, η ανεξάρτητη αρχή αποφάσισε την τροποποίηση του προσφάτως εκδοθέντος Κανονισμού Πρακτόρων της ΟΠΑΠ Α.Ε. στα εξής επιμέρους σημεία για τα οποία ζητήθηκαν αλλαγές από την ΠΟΕΠΠΠ:

α) Στο άρθρο 1 του Κανονισμού αντικαταστάθηκαν οι ορισμοί της Εμπορικής Πολιτικής και της Σύμβασης Πρακτόρευσης κατά τρόπο που πλέον ο καθορισμός της προμήθειας δεν επαφίεται στη μονομερή βούληση της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως συνέβαινε με την αρχική διατύπωση των ανωτέρω ορισμών.

β) Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ιδίως με τα πρακτορεία που λειτουργούν σε χώρους με επιφάνεια μικρότερη των 30 τ.μ., ώστε να μπορούν αυτά να εξαιρεθούν από την υποχρέωση μετεγκατάστασης σε κατάλληλο χώρο εντός 24 μηνών, καθώς και για να αποφευχθεί η αναγκαστική καταγγελία της σύμβασής τους σε περίπτωση μη μετεγκατάστασής τους, στην παράγραφο 6.1 του άρθρου 6 προβλέφθηκε η δυνατότητα με απόφαση της ΕΕΕΠ να επιτρέπονται αποκλίσεις από τις προδιαγραφές πρακτορείων του άρθρου 6, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο κανόνας των 30 τ.μ. ανεξάρτητα από τη βούληση ή τη συναίνεση της ΟΠΑΠ Α.Ε..

γ) Αντικαταστάθηκε η παράγραφος 5.3.4 του άρθρου 5, ώστε η εξαίρεση από τις προβλεπόμενες στον Κανονισμό αποστάσεις που προβλέφθηκε για τα υφιστάμενα πρακτορεία σε εμπορικές περιοχές που έχουν μικρότερη απόσταση, να μην είναι απεριόριστη, αλλά να ισχύουν για τα πρακτορεία αυτά οι αποστάσεις που είχαν κατά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού.

δ) Στο άρθρο 11 προστέθηκε παράγραφος 11.5 ως μεταβατική διάταξη, στην οποία προβλέπεται ότι για τις αιτήσεις μεταβίβασης πρακτορείου που είχαν κατατεθεί στην ΟΠΑΠ Α.Ε. μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του Κανονισμού, δηλαδή τις 7 Δεκεμβρίου 2016, θα εφαρμόζεται το προηγούμενο του Κανονισμού καθεστώς, δηλαδή οι προβλέψεις του άρθρου 20 της από 28.09.2009 σύμβασης πρακτόρευσης.

Επίσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση Οδηγίας από την ΕΕΕΠ, με την οποία θα αποσαφηνίζεται ότι η δυνατότητα συστέγασης και εσωτερικής σύνδεσης των πρακτορείων, που προβλέπεται στην παράγραφο 5.2 του άρθρου 5 του Κανονισμού αφορά αποκλειστικά στη συστέγαση και εσωτερική σύνδεση μεταξύ των πρακτορείων τύπου Α΄ και τύπου Γ΄. Τούτο προκύπτει ήδη από τη συνδυαστική ερμηνεία της παραγράφου 5.2 του άρθρου 5 του Κανονισμού Πρακτόρων και της παραγράφου 41.2 του άρθρου 41 του Κανονισμού για τα VLT’s, όπου προβλέπεται ότι τα πρακτορεία τύπου Στ΄και Β΄ δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο να συνδέονται εσωτερικά μεταξύ τους ή με άλλους χώρους.

Η δημοσίευση της παραπάνω τροποποιητικής απόφασης της ΕΕΕΠ στο ΦΕΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα αυτής της εβδομάδας.

Σε συνέχεια των παραπάνω η Νομική Σύμβουλος εξέφρασε την άποψη ότι μετά και τις εν λόγω τροποποιήσεις από την ΕΕΕΠ, δεν υπάρχει πεδίο προσβολής με αίτηση ακύρωσης του Κανονισμού, διότι στο σύνολό τους οι λοιπές μη ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν βάσιμο λόγο ακύρωσης, στο βαθμό που δεν είναι παράνομες, δηλαδή δεν αντίκεινται στο νόμο, στο Σύνταγμα ή/και στο κοινοτικό δίκαιο. Ειδικώς για το θέμα των μεταβιβάσεων, η Νομική Σύμβουλος εκτιμά ότι δεν πρέπει να ζητηθεί η ακύρωση των σχετικών ρυθμίσων του Κανονισμού (παράγραφοι 9.3.17, 9.3.18 και 9.3.19 του Κανονισμού), διότι αυτές αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα που είχαν οι πράκτορες με τις υφιστάμενες συμβάσεις και δεσμεύουν ταυτόχρονα την ΟΠΑΠ Α.Ε. να μην επιδιώξει την απαγόρευση των μεταβιβάσεων μέσα από την επιχειρούμενη τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων, όπως ήταν η αρχική της πρόθεση η οποία είχε εκφραστεί και ενώπιον της ΕΕΕΠ στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί των σχεδίων του Κανονισμού Πρακτόρων, για τις οποίες η ΕΕΕΠ ζήτησε την υποβολή σχολίων από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αναμένουμε τις παρατηρήσεις σας.

Τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΠΠΠ