Ανακοίνωση και προληπικές οδηγίες του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα …Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων, με την συμμετοχή του Προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθυμίου Λέκκα, με αντικείμενο ζητήματα που αφορούν την σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί στα Γιάννενα – Κλειστά αύριο τα σχοελεία – Αναβλήθηκε το ματς του ΠΑΣ Γιάννινα …Οι μυστικές γεωτρήσεις και ο «ανεξήγητος» σεισμός στα Ιωάννινα…Τριπλή έρευνα για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα…Σύμβαση Μίσθωσης Ιωαννίνων…Η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων παραχωρείται στην κοινοπραξία…

Ανακοίνωση και προληπικές οδηγίες τουΣυντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα

Δελτία Τύπου

Συνεδρίασε σήμερα  εκτάκτως στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων, με την συμμετοχή του Προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθυμίου Λέκκα, με  αντικείμενο ζητήματα που αφορούν την σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Στο Συντονιστικό Όργανο εκτιμήθηκε η έως τώρα κατάσταση, και συζητήθηκαν οι αναφορές για μεμονωμένες ζημιές που έχουν εντοπιστεί.

 Αποφάσισε περαιτέρω για καθαρά προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το  Πανεπιστήμιο και το  ΤΕΙ.

2. Αναβάλλονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Ειδικά για το παιχνίδι ποδοσφαίρου της Super League ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός έχει προταθεί στη διοργανώτρια Αρχή να μη διεξαχθεί ούτε αύριο Δευτέρα.

3. Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.

4. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν  έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

5. Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.

6. Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από αύριο θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.

Το Συντονιστικό Όργανο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και με έως τώρα δεδομένα θα επανεκτιμήσει αύριο την κατάσταση.   Ζητά από όλους τους πολίτες να διατηρήσουν  την ψυχραιμία τους και για την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται ΜΟΝΟ τις επίσημες Αρχές της Πολιτείας, Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας. Επισημαίνει δε ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μιχελάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Παργανάς, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημ. Σιώλος, ο Διοικητής της 8ης Μ/Π Ν. Ανδριόπουλος, ο Διοικητής Π. Υ. Ιωαννίνων Γ. Χαβέλας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ι. Βασιλάκος, ο Αλεξ. Λάμπρου Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, οι Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης Γρ. Τζίμας και Μιχ. Ράπτης, ενώ υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους Δημάρχους Ζίτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου και Κονίτσης.

Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί στα Γιάννενα –

Κλειστά αύριο τα σχοελεία – Αναβλήθηκε το ματς του ΠΑΣ Γιάννινα

phgh=

Ακούστε το κείμενο της είδησης

Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί έως και μέτριας έντασης σημειώνονται στην περιοχή των Ιωαννίνων, μετά την πρώτη σεισμική δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:15 το βράδυ του Σαββάτου.
Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.
Από τους σεισμούς, έχουν αναφερθεί ρωγμές σε σπίτια, σε ένα παντοπωλείο, αλλά και στην Μονή Βελλάς και στο Μοναστήρι της Παναγιάς στους Ασπράγγελους. Καταπτώσεις λίθων σημειώθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων.
Οι κάτοικοι, με έκδηλη ανησυχία, παρέμειναν σχεδόν ολόκληρη τη νύχτα, σε δρόμους και πλατείες, ενώ οι σεισμοί γίνονται αισθητοί σε ολόκληρη την Ήπειρο αλλά και την Κέρκυρα.
Κλειστές θα παραμείνουν αύριο, οι σχολικές μονάδες και οι αθλητικοί χώροι.

Έτσι, δε θα λειτουργήσουν οι…

===========================================================

Φίλοι αναγνώστες,
ΤΟ ΝΑ ΑΡΜΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΛΑΓΙΑΖΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΙΝΑΙ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΟ. ΕΜΑΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΒΟΣΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΝΕΜΕΤΕ !!!
=BY=f.b=BOSKO΄=VOSKOS
Φίλοι αναγνώστες.
Βρίσκεστε σ΄αυτό το ιστολόγιο με δική σας ευθύνη .
Ενδεχομένως κάτι που θα διαβάσετε εδώ μπορεί να το
θεωρήσετε ύβρη ή να σας θίξει ή να σας προσβάλλει.
Θα πρέπει να γνωρίσετε πως δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση .
Έχοντας λοιπόν αυτό υπ΄όψιν οι επιλογές σας είναι δύο :
α) ή να φύγετε απ΄το ιστολόγιο αυτό , διακόπτοντας την
ανάγνωσή του ,ώστε να αποφύγετε πιθανή προσβολή των
ηθικών , θρησκευτικών ή άλλων αξιών σας , ή β) να παραμείνετε,
αποδεχόμενοι πως ότι και να διαβάσετε δεν θα σας προσβάλλει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο .
Εμείς απ΄την μεριά μας θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε τις πραγματικές ανθρώπινες αξίες , έχοντας πάντα ως γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αλήθεια .
ΕΠΙΣΗΣ:
1.Τα δημοτικά αθάνατα δημοτικά μπορεί η δεν συμφωνούν πλήρως με τις απόψειςτου άρθρου.
2.Επισημαίνουν ώμος στου φίλους του μπλοκ τα παρακάτω.
3.Η ενημέρωσης-μάθηση, είναι ιερή υποχρέωση καθενός από εμάς.
4.Η οποίες Αποψις του άρθρου εκφράζουν το συντάκτη του, ο όποιος και αναφέρετε .
5.Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο
https://boskotsopanhs.wordpress.com/ φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου.
6.Σκέψης, κρίση, απόψεις, επιδίωξη κάθε μορφής μήδε αυτής καθεαυτής της ατομικής προβολή, η με σκοπό αλλότριο η αλά αίτια η άλλης αίτιας, μήδε και του οικονομικού στόχου η του αυτό κάθε αυτό ως στόχο προσωπικό οικονομικό κέρδους η εκ Άλου σκοπού οικονομικού η μέσο η συκοφαντικής δυσφημίσεως η επιχειρηματικής δυσφημίσεως η προσπάθεια αλλοίωσης η ολικής αλλοίωσης πραγματικών περιστατικών η γεγονότων επί σκοπού παραπλάνησης με στόχος το προσωπικό όφελος , η το οποιοδήποτε απορρέων όφελος η κέρδος, μήδε του οικονομικού από οιαδήποτε αφορμή η σκοπό μέσο η αιτιατό η αλλοτρίωση  απαξίωση αξιών η θεσμών,  μήδε και Tου προσωπικού η ατομικού συμφέροντος επί τοu συγκεκριμένου άρθρου ουδεμία σχέση έχουν τα δημοτικά αθάνατα δημοτικά οπουδήποτε και προέρχεται και απορρέουν .-
7.Η δημοσιοποίηση άρθρων έχει ως σκοπό μονό και μονό την ενημέρωση-μάθηση και τίποτα λιγότερο η περισσότερο.-
8.ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ-ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ¨
ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Η ΑΛΛΟ ΟΦΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΔΕΝ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΕΛΙΔΑ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Η ΑΛΛΗ ΕΚΛΥΣΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.-
[…(( Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (άρθρο 19 παρ. 1, 2) Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψη του χωρίς καμία παρέμβαση. πρέπει να έχει το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης. Aυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα του καθενός να αναζητά, να γράφει και να μεταδίδει οποιεσδήποτε πληροφορία και ιδέες ανεξαρτήτως, ελεύθερη έκφραση της σκέψης ανεξάρτητα από τη λογοκρισία η άδεια, δόγματα. διαφορετικών πεποιθήσεων θρησκειών, κτλ Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δυσφήμηση, επικρίσεις βωμολοχίες, είναι έγκλημα εναντίον της τιμής του καθενός…))…]
“Οι απόψεις του ιστολόγου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”

ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗΝ ΓΡΙΝΙΑ. ΤΑ ΝΕΥΡΑ. ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ . ΜΑΛΩΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΚΑΤΙ!!! ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΝΑ ΦΑΒΑΣΑΙ... ΑΥΤΗ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ!!!

=============================================

παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ενώ κλειστό θα παραμείνει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης.
Στα Γιάννινα έφτασε το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετές ημέρες… Από άποψη αριθμού σεισμών και μεγέθους, μπορούμε να μιλήσουμε για μία φυσιολογική κατάσταση. Όμως δεν μας αρκεί αυτό για να μιλήσουμε για πλήρη εκτόνωση…» .
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε δηλώσεις του συνέστησε ψυχραιμία σε όλους τους πολίτες.
«Κτίρια που είναι κατασκευασμένα με τους αντισεισμικούς κανόνες είναι απολύτως ασφαλή… Για τα υπόλοιπα δεν μπορεί κανένας να πει τίποτα» σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώνονται καταπτώσεις.
Εξάλλου αναβλήθηκε ο αγώνας της 7ης αγωνιστικής ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός, που ήταν προγραμματισμένος για τις 18:15 στο Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδες»,, ώστε να προληφθούν καταστάσεις πανικού λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων.

=====================================================

Οι μυστικές γεωτρήσεις και ο «ανεξήγητος» σεισμός στα Ιωάννινα

geotr
Suggested News

Οι γύρω βράχοι μετατοπίζουν τις θέσεις τους για να συμπληρώσουν τους χώρους που εκκενώθηκαν.

Διαβάζουμε από το viadiplomacy.gr:»Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον τομέα της εξερεύνησης των ενεργειακών πόρων της χώρας ξεκίνησε αυτές της ημέρες στην Ήπειρο. Πιο αναλυτικά η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas ξεκίνησε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα. Πρόκειται για μια από τις πλέον υποσχόμενες μαζί με τον Πατραϊκό Κόλπο περιοχές όπου εκτιμάται ότι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα μπορεί να αποδώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως είχε δηλώσει πέρσι ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας οι εκτιμήσεις της εταιρείας με βάση τις σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν του δείχνουν πιθανότητες για ανακαλύψεις 100 εκατομμυρίων βαρελιών ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων».

Τι συνέβη ξαφνικά στην ιστορική πόλη η οποία “κάθεται” πάνω σε μια θάλασσα από πετρέλαιο; Ποια είναι η πραγματική αιτία του σεισμού που σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους και τους έβγαλε στους δρόμους; Είναι αλήθεια ότι στην περιοχή πανίσχυροι πολυεθνικού κολοσσοί έχουν ήδη αρχίσει ανεπίσημα τις έρευνες ώστε να εντοπίσουν τα πιο πλούσιο σε κοιτάσματα οικόπεδο; Πως γίνονται αυτές οι έρευνες;

Εχουν ενημερωθεί οι οξυδερκείς τοπικές αρχές για τις αγοραπωλησίες εκτάσεων στην περιοχή; Τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον “ανεξήγητο” σεισμό; Μήπως δεν ήταν ακριβώς φυσικό φαινόμενο αλλά προήλθε από ανθρωπογενή δραστηριότητα;

Οι επιστήμονες στο Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) δηλώνουν ότι η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει σεισμούς , αλλά όχι στο μέγεθος που αναφέρονται και με τον τρόπο που παρουσιάζονται συχνά στις ειδήσεις. Το πετρέλαιο γενικά βρίσκεται σε διαπερατά ιζήματα που είναι μαλακά και όχι σε σκληρά πετρώματα. Όταν αφαιρείται το πετρέλαιο μπορεί να κινηθεί η γη, απελευθερώνοντας μια μικρή ποσότητα ενέργειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα “μίνι-σεισμικό γεγονός”- που όμως είναι κάποιων λίγων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πώς αυτό γίνεται; Με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, οι εταιρείες πετρελαιοειδών εντοπίζουν τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές και χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές για να σπάσει η επιφάνεια κάτω από τη θάλασσα και να πάρουν το πολυπόθητο υγρό, μερικές φορές τρυπώντας τόσο βαθιά όσο 3000 μέτρα. Καθώς αυτό το πετρέλαιο αναρροφείται από τους πόρους του ιζήματος που το περιέχει, οι γύρω βράχοι μετατοπίζουν τις θέσεις τους για να συμπληρώσουν τους χώρους που μόλις εκκενώθηκαν.

Σε μεγάλη κλίμακα, για παράδειγμα, ο όγκος των εκτοπισμένων-όταν παράγονται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου- παράγει κίνηση της γης που μπορεί πράγματι να προκαλέσει ένα μίνι-σεισμικό γεγονός, σύμφωνα με τον Robert Morton, θαλάσσιο γεωλόγο του

USGS.

==================================================================

Σύμβαση Μίσθωσης Ιωαννίνων

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=dANA8wrB9bw%3d&tabid=765&language=el-GR

Σύμβαση Μίσθωσης Κατάκολο

Σύμβαση Μίσθωσης Δ. Πατραϊκού Κόλπου

======================================================================

Τριπλή έρευνα για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα

Ανοίγει ο… δρόμος για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην Ελλάδα. Χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης προκήρυξαν τα τρία πρώτα «οικόπεδα» για εξόρυξη υδρογονανθράκων, τα οποία μέσα στο 2012 αναμένεται να ανέλθουν σε 10 με 15.

Η «Αθήνα» ακολουθεί τα βήματα της «Λευκωσίας» και χθες έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση του διεθνούς διαγωνισμού, με την οποία ξεκινά ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)» και «Κατάκολο» και στη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα».

Οι εκτιμήσεις σε απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου και στα τρία «οικόπεδα» είναι γύρω στα 250 εκατ. βαρέλια, ίσως και 300 εκατομμύρια. Είναι δηλαδή τρεις «Πρίνοι»… Η αξία των κοιτασμάτων αυτών, εφόσον τα επιβεβαιώσουν και τα γεωτρύπανα, είναι στα 25 δισ. δολάρια σε βάθος 15 και 20 ετών. Με τον διαγωνισμό που βγήκε χθες στον «αέρα» καλούνται διεθνείς κι εγχώριες εταιρείες να υποβάλουν μέχρι και τις 2 Ιουλίου προσφορές για τη συμμετοχή τους στις έρευνες. Το κίνητρο που προσφέρει το ελληνικό Δημόσιο είναι η χαμηλή φορολόγηση εισοδήματος 20% συν 5% που είναι ο περιφερειακός φόρος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την προκήρυξη, τα μισθώματα που θα καταβάλουν οι επενδυτές στο Δημόσιο θα κυμαίνονται μεταξύ 2% και 20% επί της ποσότητας των υδρογονανθράκων που θα παραχθούν. Ετσι στο σενάριο που οι επενδυτές θελήσουν να κρατήσουν το 60% των εσόδων, τότε το Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του 8 με 10 δισ. δολ.

Την ίδια στιγμή σ’ εξέλιξη είναι και ο διεθνής διαγωνισμός για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου Πελάγους και νοτίως της Κρήτης. Το ενδιαφέρον των ευρημάτων εστιάζεται κάτω από την Κρήτη, όπου και πληροφορίες θέλουν να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy και την ισραηλινή Delek. Στη συγκεκριμένη περιοχή οι επιστήμονες μιλούν για κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς γεωλογικά προσομοιάζει με εκείνη της Κύπρου, ενώ να σημειωθεί πως οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις συμμετέχουν στις έρευνες της Μεγαλονήσου.

Ενεργειακή ανάπτυξη
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε: «Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού επιβάλλουν μια ενεργειακή πολιτική, η οποία προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας. Με δεδομένη την κατεύθυνση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που έχει η Ελλάδα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε: «Ξεκινούμε με τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων τριών «οικοπέδων», όπως είχαμε εξαγγείλει. Μαζί με τη σε εξέλιξη προκήρυξη του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, καθώς και με τη δημιουργία του Φορέα Ερευνας Υδρογονανθράκων, που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, καταφέραμε μέσα σε τέσσερις μήνες να καλύψουμε το κενό μιας δεκαπενταετούς απραξίας της χώρας στον τομέα αυτόν».

Τα εκτιμώμενα αποθέματα
Οι τρεις περιοχές με πετρελαϊκό ενδιαφέρον

Και στο παρελθόν είχαν ερευνηθεί οι τρεις περιοχές, αλλά για επιχειρηματικούς λόγους οι διαδικασίες είχαν μείνει μισές.

Σύμφωνα με το επίσημο αρχείο του ΥΠΕΚΑ:

Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επιστράφηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 – 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

  • Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη, δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.
     
  • Η Ηπειρος, βόρεια των Ιωαννίνων, είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.).
  • Στο δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο.Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ., των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.

ΥΠΕΞ – ΥΠΕΚΑ
Στο τραπέζι τα κοιτάσματα πετρελαίου – φυσικού αερίου

Ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και όλων των εμπλεκόμενων διευθύνσεων του ΥΠΕΞ, υπό την προεδρία του Σ. Δήμα, πραγματοποιείται σήμερα για την προετοιμασία νέας συνάντησης που θα υπάρξει αύριο με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εξεταστούν σοβαρές διεθνείς πτυχές της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Καθώς ήδη δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των τριών κοιτασμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αδειοδότηση σεισμογραφικών ερευνών σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, όπου απαιτείται πλέον συντονισμένη δράση αλλά και εξέταση των «παράπλευρων» διπλωματικών συνεπειών από επιλογές για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της χώρας.

Σύσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα νέα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που αφορούν τη μεταφορά ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία, την Κ. Ασία και την Κασπία προς τη Δύση.

Η συζήτηση με το Ισραήλ και την Κύπρο θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα (ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης θα επισκεφτεί το Ισραήλ τις προσεχείς ημέρες) και πρακτικά έχει ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εξαγωγής του φυσικού αερίου προς τις αγορές, όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ρόλο ως πύλη εισόδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την αγορά της Ευρώπης.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το θέμα των αγωγών South Stream και Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη (ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα), αλλά και η μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ειδική ενημέρωση θα υπάρξει από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΞ και για τις εξελίξεις στο Ιράν σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

==============================================================

To 2015 μπαίνουν τα πρώτα τρυπάνια σε Πατραϊκό και Ιωάννινα- Ποιές εταιρείες αναλαμβάνουν
Το 2015 ή το 2016 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις γνωστές από το παρελθόν περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, που μαζί με αυτήν του Κατακόλου εκτιμάται ότι μπορεί να κρύβουν ακόμη και πάνω από 300 εκατ. βαρέλια. Μάλιστα τα έσοδα του Δημοσίου από τις δύο πρώτες περιοχές αναμένεται να ανέλθουν σε βάθος 25ετίας σε 11 δισ. ευρώ.

 

 

Επειτα από 12 χρόνια σιωπής και αδράνειας στον τομέα των γεωτρήσεων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος διαγωνισμός (open door) που προκηρύχθηκε πέρυσι για έρευνες στις τρεις παραπάνω περιοχές και έγιναν γνωστές οι ανάδοχες κοινοπραξίες που θα αναλάβουν να εξερευνήσουν περαιτέρω τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα. Εντός των ημερών θα γίνει γνωστό και το όνομα του σχήματος που θα αναλάβει να αξιοποιήσει το κοίτασμα του Κατάκολου.

ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στον Πατραϊκό Κόλπο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρούνται στην κοινοπραξία που συνέστησαν ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), η γαλλική Edison International και η ιρλανδικών συμφερόντων Petroceltic. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. βαρέλια. Η μοναδική προηγούμενη γεώτρηση στην περιοχή έγινε το 1996 από την αμερικανική Triton. Τελικά οι Αμερικανοί, τόσο λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου εκείνη την εποχή, όσο και επειδή δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον στόχο τους, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τις γεωτρήσεις και το 2001 αποχώρησαν από την Ελλάδα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων παραχωρείται στην κοινοπραξία Energean Oil (ελληνικών συμφερόντων του επιχειρηματία Τοπούζογλου, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) μαζί με την καναδικών συμφερόντων Petra Petroleum.
Τα αποθέματα της περιοχής, τόσο σε αέριο όσο και σε πετρέλαιο, εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγάλα, αλλά εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη, της τάξεως των 4.000 μέτρων και άνω. Το 2001 η αμερικανική Enterprise Oil πραγματοποίησε γεωτρήσεις σε βάθος 4.900 μέτρων, αλλά επειδή συνάντησε υψηλές πιέσεις δεν κατάφερε να φτάσει στον στόχο που είχε εντοπίσει. Εν συνεχεία εξαγοράστηκε από τη Shell, που αποφάσισε να εγκαταλείψει την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Στη θαλάσσια αυτή περιοχή δεν υπήρξε ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής του ΥΠΕΚΑ για την επιλογή του αναδόχου ανάμεσα στις κοινοπραξίες Energean Oil – Trajan Oil (ΗΠΑ) – Schlumberger (Νορβηγία) και την Grekoil Energy Ventures. Πρόκειται για μικρό κοίτασμα, της τάξεως των 3 εκατ. βαρελιών, αλλά δύσκολα απολήψιμο.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Τα κοιτάσματα και των τριών περιοχών δεν πρόκειται να κάνουν πλούσια την Ελλάδα, ούτε να καλύψουν τις ανάγκες της σε πετρέλαιο. Ωστόσο η εκμετάλλευσή τους θα αποδίδει περίπου 440 εκατ. ευρώ τον χρόνο από φόρους και μισθώματα (σε βάθος 20 ετών), το 20% του ποσού αυτού θα δίνεται στις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα προστεθούν αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει και η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ότι για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο υδρογονανθράκων δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία. Επίσης, για κάθε ένα ευρώ εισοδήματος στον κλάδο υδρογονανθράκων δημιουργείται εισόδημα 1-2 ευρώ σε εργαζομένους άλλων κλάδων.

«Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και σύντομα θα ανακοινωθεί ποιες από αυτές βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επόμενο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που θα προκηρυχθεί στα μέσα του 2014», ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Διαβάστε περισσότερα:

 

 

 

 

 

  Earthquake Information
 Origin Time
2016-10-16 22:50:41 (GMT)
 Magnitude
M 2.0
 Latitude
39.8232° N
 Longitude
20.4749° E
 Focal Depth
10 km
 # of Arrivals
12
 Location 34.7 km SW of Konitsa
36.5 km WNW of Ioannina
348.3 km NW of Athens
 Solution type
automatic

  Station data
Station Net Dist.(km) Azim. Phase Arr.Time Res. Wgt. Type
IGT HT 34.7 201 P 22:50:46.87 -2.1 1.0 A
KEK HL 59.3 258 P 22:50:53.30  0.5 1.0 A
NEST HT 81.9 36 P 22:50:56.18 -0.2 1.0 A
LKD2 HT 116.1 172 P 22:51:00.15 -1.5 1.0 A
NYDR HT 124.9 171 P 22:51:01.23 -1.6 1.0 A
EVGI HT 134.6 173 P 22:51:06.29  2.1 1.0 A
EVR HL 152.8 131 P 22:51:04.53 -2.1 1.0 A
FSK HP 151.8 177 P 22:51:09.04  2.6 1.0 A
MAKR HA 168.4 122 P 22:51:08.51 -0.2 1.0 A
SERG HP 207.8 138 P 22:51:15.70  1.9 1.0 A
LAKA HA 218.7 143 P 22:51:15.65  0.4 1.0 A
KLV HL 245.3 143 P 22:51:18.82  0.3 1.0 A

==

 

========================================================

 

unpolitical