Η φύτευση του αμπελιού γίνετε τον…Φύτευση και καλλιέργεια αμπελιού… Αμπελουργικές εργασίες ανά μήνα… Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Φύτευση και καλλιέργεια αμπελιού…Το ημερολόγιο του αμπελουργού…Το αμπέλι και η καλλιέργειά του…

Το ημερολόγιο του αμπελουργού

Αμπελουργικές εργασίες ανά μήνα

Ιανουάριος
Καθαρίζουμε τα ζιζάνια. Αρχίζουμε τα πρώτα κλαδέματα σε περιοχές πρώιμες, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού. Μπορούμε να φυτέψουμε σε θερμές περιοχές καινούργια κλήματα, εάν έχουμε ετοιμάσει το χωράφι. Ανοίγουμε λάκκους και τοποθετούμε τις καταβολάδες. Λιπαίνουμε με φωσφορικά εφόσον υπάρχει έλλειψη.

Φεβρουάριος
Τοποθετούμε καταβολάδες σε λάκκους για να συμπληρώσουμε τα κενά. Ετοιμάζουμε τα χωράφια για να εγκαταστήσουμε νέα αμπέλια. Συνεχίζονται τα κλαδέματα, συλλέγουμε κληματίδες και τις διατηρούμε σε υγρό μέρος, ώστε να τις έχουμε για τους εμβολιασμούς του Μαρτίου. Καθαρίζουμε τα ζιζάνια και λιπαίνουμε με μικρές ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων, με τη μορφή της θειικής αμμωνίας. Το υπερβολικό άζωτο είναι επιζήμιο γιατί μειώνει τα σάκχαρα.

Μάρτιος
Συνεχίζονται τα κλαδέματα σε όψιμες και ορεινές περιοχές. Πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί, ψεκάζουμε με βορδιγάλιο πολτό 5% και βρέξιμο, θειάφι 1%. Φυτεύουμε σε ψυχρότερες περιοχές τα νέα αμπέλια και με καταβολάδες αντικαθιστούμε τα γέρικα κλήματα. Καθαρίζουμε από τα ζιζάνια τα αμπέλια.

Απρίλιος
Ετοιμάζουμε τα κτήματα για το επιφανειακό όργωμα, ανάλογα (με την υγρασία του εδάφους. Φουσκώνουν και βλαστάνουν τα μάτια. Κάνουμε βλαστολόγημα και εφόσον έχουμε υπερβολικό φορτίο, αφαιρούμε μερικούς μικρούς ακόμα βλαστούς με τα μούρα ή αφαιρούμε επιλεκτικά μερικά μούρα. Γίνονται τα πρώτα ξεφυλλίσματα, αφαιρώντας μόνο τα πατόφυλλα, για να αερίζονται καλύτερα τα μικρά σταφύλια. Ψεκάζουμε για τις σοβαρότερες ασθένειες του αμπελιού, τον περονόσπορο και τη στάχτη με τα κατάλληλα παρασκευάσματα.

Μάιος
Επιλέγουμε και αφαιρούμε τους νεαρούς βλαστούς που δεν θέλουμε, καρποφόρους και μη καρποφόρους. Αφήνουμε βλαστούς σε σημεία που υπάρχουν κενά, ώστε να συμπληρώσουμε με καταβολάδες. Κορυφολογούμε λίγο πριν την άνθηση που είναι κρίσιμη περίοδος για τη θρέψη των σταφυλιών. Τοποθετούμε πασσάλους στα καινούργια κλήματα. Ψεκάζουμε για περονόσπορο, στάχτη και ευδεμίδα.

Ιούνιος
Ποτίζουμε, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Συνεχίζουμε τους ψεκασμούς για τον περονόσπορο, τη στάχτη και την ευδεμίδα. Επίσης, εάν παρουσιασθεί ανθράκωση στο αμπέλι, πρέπει να κόψουμε και να κάψουμε τους καρπούς που έχουν προσβληθεί. Εάν έχουμε ζωηρή βλάστηση, αφαιρούμε φύλλα έτσι ώστε να αερισθεί η ζώνη παραγωγής των σταφυλιών. Σκαλίζουμε τα αμπέλια που έχουν κλήματα κυρίως νεαρής ηλικίας.

Ιούλιος
Τα σταφύλια παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη. Ποτίζουμε, εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, για να αποφύγουμε το υδατικό στρές. Κάνουμε ελαφρό κορυφολόγημα πριν το γυάλισμα ή λίγο νωρίτερα σε ξηρές περιοχές και χρονιές με ξηρασία για να περιορίσουμε την επιφάνεια εξάτμισης και να εξασφαλίσουμε στα σταφύλια περισσότερες τροφές και νερό και να ωριμάσουν καλύτερα. Ξεφυλλίζουμε ελαφρά. Ψεκάζουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Αύγουστος
Αρχίζει ο τρύγος στις πολύ πρώιμες ποικιλίες. Καθαρίζουμε τα σάπια σταφύλια από τα κλήματα και ετοιμάζουμε τις αποθήκες, τις δεξαμενές και τα βαρέλια. Συνεχίζονται οι τελευταίοι ψεκασμοί με θειάφι στα πολύ όψιμα σταφύλια.

Σεπτέμβριος
Είναι ο μήνας του τρυγητού που κορυφώνεται ανάλογα με τις ποικιλίες και τις περιοχές. Προσέχουμε ο τρύγος να μη γίνεται με βροχή. Τα σταφύλια και ο μούστος μπαίνουν στα βαρέλια και τις δεξαμενές και αρχίζει η ζύμωση. Σημαδεύουμε τα καλύτερα κλήματα για να πάρουμε αργότερα τον χειμώνα τα εμβόλια.

Οκτώβριος
Τρυγούμε τις οψιμότερες ποικιλίες. Στα τρυγημένα κλήματα γίνεται ξελάκκωμα για να συγκρατηθεί το νερό της βροχής. Εάν δεν βρέξει, ποτίζουμε για να δυναμώσουν τα κλήματα, επειδή οι ανθικές καταβολές που θα μας δώσουν την επόμενη παραγωγή αναπτύσσονται μέχρι τον Οκτώβριο.

Νοέμβριος
Κάνουμε ξελάκκωμα στα αμπέλια. Λιπαίνουμε με θειικό κάλιο με ενσωμάτωση στο έδαφος, για να γίνει πιο εύκολη η πρόσληψη των στοιχείων από το ριζικό σύστημα των φυτών. Το θειικό κάλιο εφαρμόζεται νωρίς, γιατί μετακινείται δύσκολα, κι’ αν προστεθεί αργά, δεν θα φθάσει γρήγορα στις ρίζες.

Δεκέμβριος
Συνεχίζουμε τα ξελακκώματα σε αρκετό βάθος. Καθαρίζουμε τα αμπέλια από κάθε βέργα που δεν χρειάζεται, αφήνοντας τις βέργες εκείνες που θα κλαδευτούν αργότερα και στις οποίες βρίσκονται τα μάτια που θα μας δώσουν τους νέους βλαστούς.

Πηγή: Τα Μυστικά του Καλού Κρασιού-ΤΣΕΤΟΥΡΑΣ Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ-Αθήνα 2014

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Φύτευση και καλλιέργεια αμπελιού

Το αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι το καλό θέλει καραβοκύρη.
Τώρα τι προσπαθώ να γίνω εγώ, ενώ έχω διαβάσει αυτό το γνωμικό… δύσκολα θα σας απαντήσω. Όχι ότι δεν ακούω τα λόγια του πατέρα μου που μου λέει, τι θέλεις εσύ και παιδεύεσαι με αυτά, καλύτερα να αγόραζες σταφύλι. Τώρα που τα λέμε δεν έχει άδικο από τη μεριά του…Τα τελευταία χρόνια έχω αγοράσει σταφύλια σε εξευτελιστική τιμή (για 1 τόνο σταφύλια δίνεις γύρω στα 300 euro-αν το υπολογίσετε βγαίνει κάτω από μισό euro το κιλό το κρασί).Η αλήθεια είναι ότι επειδή τα τελευταία 3-4 βάζω κρασί από σταφύλια με την ολοκληρωτική βοήθεια ενός θείου μου, αποφάσισα να φυτέψω και εγώ λίγα κλήματα στο κτήμα μου, για να βγάζω το δικό μου κρασί.
Κάπου εδώ έρχεται και η απάντηση στον πατέρα μου, που ίσως δεν την καταλάβει γιατί ήταν της γενιάς των λιπασμάτων και των χημικών. Έχω προσέξει ότι σε κάποια αμπέλια την άνοιξη, κοντά στο κτήμα μου, κάποιοι ονομαζόμενοι γεωργοί, δεν όργωναν το χώμα του αμπελώνα τους για τα ζιζάνια αλλά τα ράντιζαν με επικίνδυνα χημικά. Για να μην προχωρήσω παρακάτω δεν θέλω να σκεφτώ με τι τα ραντίζουν.
Ο ορθά σκεφτόμενος άνθρωπος θα κατάληγε σε αυτό το συμπέρασμα, αν στην τροφή μας (το χώμα είναι η τροφή του αμπελιού), ρίξουμε χημικά για να βελτιωθεί, δεν θα τα απορροφήσει ο οργανισμός μας; Αν φάμε από αυτό το αμπέλι δεν θα απορροφήσουμε τα χημικά που θα έχει απορροφήσει αυτό; Εδώ στο δέρμα μας βάζουμε μια αλοιφή και απορροφάτε αμέσως από τον οργανισμό μας, πόσο περσότερο να φάμε κάτι, ουσιαστικά δηλητηριασμένο. Για χάρη της ευκολίας, της αμάθειας και του κέρδους, κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας.
Αυτή είναι η απάντησή μου, για όλες της αρρώστιες που μας βρίσκουν ίσως και μετά από χρόνια.
Έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε Έλληνες μάλλον, είναι λυπηρό να το λέω δυστυχώς.
«Η τροφή πρέπει να είναι το φάρμακό σου και αν χρειαστείς φάρμακο, πάρτο και από την τροφή»-Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν. (Ιπποκράτης ο Κώος , 460 – 370 π.χ.). Που χάθηκε η γνώση αυτή;
Εάν νομίζετε ότι γίνομε υπερβολικός καλό είναι τα διαβάσετε το παρακάτω άρθρο που έγινε την ίδια περίοδο με τα λεγόμενα μου το οποίο αποδεικνύει το αίσχος, λυπάμαι που το λέω των Ελλήνων καλλιεργητών που δηλητηριάζουν τους ίδιους τους Έλληνες.
Συγχαρητήρια πρέπει να δώσω στον κύριο Ηλία Καντάρο που διεξήγαγε την έρευνα <αυτό το σταφύλι περιέχει 7 διαφορετικά φυτοφάρμακα>. ΟΙΚΟ

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του
Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ, ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας ένα παλιό γνωμικό γράφει:
Φύτεψε κλήμα να φάνε τα παιδιά σου(Του Λαού).
Πιστεύω ότι το αμπέλι είναι στα αλήθεια ευλογημένο, μετρήστε πόσα προϊόντα παίρνουμε και φτιάχνουμε από αυτό:
Αμπελόφυλλα, αμπελοβλάσταρα, σταφύλια, σταφίδες, μούστο, πετιμέζι, κρασί, ξύδι, τσίπουρο, κονιάκ μέχρι και καθαρό οινόπνευμα. Μέχρι και τα κλαδιά που κλαδεύουμε τα χρησιμοποιούμε για το αρνί που ψένουμε ή για προσάναμμα.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του
Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Να μην αναφερθώ στο λάδι που περιέχουν τα κουκούτσια των σταφυλιών, που έχουν όπως κυρίως τα κόκκινα σταφύλια αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ικανότητες.
Ένα search στο internet με τις λέξεις Grape Seed Oil extract, θα σας αποδείξει τις ιδιότητες και ικανότητές του. Ήδη το λάδι αυτό πωλείτε από πολλά μαγαζιά υγιεινής διατροφής.

Το ξεκίνημα ενός μικρού αμπελιού
Η φύτευση του μικρού αμπελιού μου ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια περίπου. Προσπάθησα να μη μου δεσμεύσει πολύ ελεύθερο χώρο από το κτήμα μου για αυτό επέλεξα, βλέποντας και ρωτώντας, να το κάνω δίπατο για να έχω περισσότερη παραγωγή. Η φύτευση έγινε σε σειρές και ταυτόχρονα γύρω από τον φράχτη μου όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Σκοπός μου ήταν να καταφέρω σε λίγα χρόνια να παράγω γύρω στα 300 κιλά κρασί για δικιά μου κατανάλωση. Φυτεύτηκαν μερικά κλήματα ποικιλίας Cabernet Sauvignon και Syrah για παραγωγή κόκκινου κρασιού και μερικά σταφύλια γιά φαγητό.

Η φύτευση του αμπελιού γίνετε τον Μάρτιο μήνα όπου φυτεύονται τα κλήματα της προηγούμενης χρονιάς που έχουν ριζοπιάσει.
Στο εμπόριο πουλιούνται διαφορετικές έτοιμες ποικιλίες που ξεκινάνε από 1,50 euro το κλήμα. Το βάθος φύτευσής τους είναι περίπου 30 εκατοστά και οι ρίζες τους ψαλιδίζονται πριν την φύτευσή τους. Πάνω από το έδαφος πρέπει να αφήσουμε τουλάχιστον δύο μάτια από τα οποία θα πετάξουν δύο νέα βλαστάρια (σε περίπτωση που το ένα μας σπάσει) και θα αφήσουμε το ένα να μεγαλώσει όταν το στηρίξουμε.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του
Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Κλάδεμα
Το αμπέλι κλαδεύεται από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου περίπου, οι παλιοί έλεγαν μόλις μεγαλώσει η μέρα μια ώρα και θα έχει αρχίσει να ζεσταίνει πιο πολύ η μέρα.
Το κλάδεμα του αμπελιού ξεκινάει από το δεύτερο χρόνο που το κλαδεύουμε χαμηλά για να αναπτυχτεί και για να του δώσουμε σχήμα. Από τον τρίτο το κλαδεύουμε πλέον συστηματικά στη μορφή που του έχουμε δώσει.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Τα σκαλίσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του, όπως και η λίπανσή του στην καρποφορία του.

Μετά λοιπόν από 3 χρόνια περίπου αρχές Σεπτέμβρη, τρύγησα για πρώτη φορά μερικά τελάρα σταφύλια. Ούτε λίγα ούτε πολλά αν σκεφτείς ότι δεν το είχα λιπάρει καθόλου. Μερικά ραντίσματα κυρίως με θειάφι και χαλκό δηλαδή τα βασικά και απολύτως απαραίτητα. Γνωρίζω ότι στις σύγχρονες καλλιέργειες με όλα τα τεχνικά μέσα, τα νέα κλίματα μέσα σε 2-3 χρόνια κάνουν παραγωγή ανάλογη των 10-18 κιλών το χρόνο. Εγώ απλώς δεν βιάζομε.
Σας δείχνω μερικές φωτογραφίες από την κατασκευή του και μερικά από τα προϊόντα του.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Τα ραντίσματα που έκανα ήταν τα λιγότερα απαραίτητα:

  • Λίγο πριν αρχίσουν να φουσκώνουν τα μάτια έως τέλος Φεβρουαρίου με βρέξιμο θειάφι διαλυμένο στο νερό. Αυτό γίνεται για τα αυγά των διάφορων βλαβερών εντόμων όπως των τετράνυχων.
  • Όταν οι βλαστοί είχαν μήκος 5-10 εκατοστά με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
  • Λίγο πριν την άνθιση, με βορδιγάλιο πολτό σε συνδυασμό με θειάφισμα.
  • Όταν η ρόγα έχει μέγεθος μπιζελιού, με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
  • Μετά από βροχή μέσα σε 24-48 ώρες, ράντισμα με χαλκό.
  • Όταν αρχίζει το γυάλισμα της ρόγας, με κίτρινες παγίδες με το κατάλληλο ελκυστικό.
Advertisements