Καλλιέργεια φακής σε χωράφι με ελιές…

H ΦΑΚΗ
Ο σπόρος της φακής είναι ιδιαίτερα ψιλός σε σχέση με την γνώριμη φακή,αυτή είναι η διαφορά που γνωρίζω.Έβαλα κι εγώ πριν απο 30 μέρες και ήδη ψήλωσε αρκετά.Δίπλα ακριβώς,πειραματικά έβαλα και ρεβύθια,δεν ξέρω αν σηκώσουν ενδεχόμενη παγωνιά και λέω ενδεχόμενη διότι η θερμοκρασία για την εποχή θα έπρεπε ήδη να κυμαίνεται στους 10 βαθμούς και μεσημέρι φτάνει τους 17.Πάντως,επίσης πειραματικά,έβαλα 4 σειρές * 5 μ. αρακά ξεκινόντας απο 20 Σεπτεμβρίου την πρώτη σειρά και ανα 7 ημέρες σπορά στις επόμενες σειρές.Σήμερα μάζεψα αρακά και η δεύτερη σειρά είναι πλήρως ανθισμένη ίσως προλάβω-ίσως όχι.Τις δύο τελευταίες σειρές θα τις συγκομίσω την Άνοιξη.Μια πολύ καλή ιδέα, αρκεί να βρείς σπόρο για τα ελαιόδενδρά σου, είναι να σπείρεις αραχίδα,ίσως η καλύτερη φυσική λίπανση ανάμεσα στα δέντρα.Η σπορά όμως γίνεται τον Μάιο και η συγκομιδή στις αρχές Οκτωβρίου.Αποδεσμεύει σημαντικές ποσότητες αζώτου και η εποχή που συμβαίνει αυτό είναι πάνω που σχηματίζεται καρπός στο δέντρο απο την περίοδο ανθοφορίας,εξού και πολύ καλή ιδέα για τους αμυγδαλοκαλλιεργητές.Έπειτα έχεις και το φυστικάκι σου
Η εποχή της σποράς
Ο καλλιεργητής καλείται να αποφασίσει αν θα σπείρει την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η φθινοπωρινή σπορά γίνεται μετά τα πρωτοβρόχια και αμέσως πριν πιάσουν οι παγωνιές. Η επιλογή της φθινοπωρινής σποράς έχει σαν στόχο να προλάβει τα ζιζάνια που θα αναπτυχθούν μετά την σπορά και θα καούν από τις πρώτες παγωνιές. Έτσι την άνοιξη η φακή θα φυτρώσει και θα αναπτυχθεί πρώτη κερδίζοντας έδαφος έναντι των ζιζανίων.

Η σπορά
Γίνεται κατά γραμμές και σε διαστήματα που κυμαίνονται από 25 έως 40 πόντους. Στην καλλιέργεια της φακής είναι απαραίτητα δύο οργώματα, το πρώτο γίνεται βαθύ έως 25 με 30 πόντους, ενώ το δεύτερο όργωμα είναι αυτό της σποράς.

Σκάλισμα και βοτάνισμα
Η φακή υποφέρει πολύ από τα ζιζάνια, γιʼ αυτό πρέπει να σκαλίζεται και να βοτανίζεται.

Μάζεμα – Ξήρανση – Αλώνισμα
Μόλις αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φυτά αρχίζει το θέρισμα της φακής. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην ανοίξουν τα λουβιά και τιναχθεί ο καρπός. Μετά το αλώνισμα η φακή θα πρέπει να παραμείνει σε μέρος σκιερό και ευάερο ώσπου να ξεραθεί καλά.