40% η πτώση τζίρου τής ΟΠΑΠ, από τον πρώτο μήνα

Κλωνάρης Κίμων

Θάσος

25930-22200

40% η πτώση τζίρου τής ΟΠΑΠ, από τον πρώτο μήνα

Πάντοτε επέμενα πως η αγωνιστικότητα μοιάζει με το κύμα. Πότε φουσκώνει απειλητικά και πότε σέρνεται νωχελικά σε παραλίες. Κανείς δεν μπορεί να ξαναθεριέψει τη θάλασσα, αν δεν φυσήξουν δυνατοί αέρηδες μεσοπέλαγα. Μα κι αντίθετα, κανείς δεν γαληνεύει την τρικυμία όσο μένουν ανοικτοί οι ασκοί τού Αιόλου.

Εδώ και πολλά χρόνια τα κέρδη τής ΟΠΑΠ έγιναν στόχος των αρπακτικών τής κερδοσκοπικής Ευρώπης. Με υποχείριους πολιτικούς, επίορκες διοικήσεις τής δημόσιας εταιρίας και κυρίως αργυρώνητα ή απλά ανίκανα στελέχη τού υπουργείου Οικονομικών, επιχειρούν επίμονα την πειρατεία. Οι μόνοι που αντιστάθηκαν κι ακόμη αντιστέκονται είναι το δίκτυο των πρακτόρων ΟΠΑΠ, γιατί οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται αποκομίζοντας άμεσα προσωπικά οφέλη, ενώ οι πράκτορες βιοπορίζονται από γενιά σε γενιά και θεωρούν την ΟΠΑΠ θεμέλιο τού νοικοκυριού τους. Κανείς δεν αφήνει να γκρεμιστεί το σπίτι του.

Μετά την εξουθενωτική φορολόγηση των φτωχών στρωμάτων τής Ελληνικής κοινωνίας που αποδυναμώνει γενικά την κατανάλωση, στοχοποιείται ειδικότερα η λαϊκή διασκέδαση των παιχνιδιών πρόβλεψης και τύχης, ΑΛΛΑ μόνο εάν τα διοργανώνουν νόμιμοι πάροχοι. Όπως ακριβώς η δημοσιονομική πολιτική αφήνει ανέγγιχτους τούς πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι εν μέσω κρίσης, έτσι και η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών στραγγαλίζει την ΟΠΑΠ και το δίκτυο των πρακτορείων της, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τα αφορολόγητα κέρδη των παράνομων και ημιπαράνομων (24 ανεξέλεγκτες εταιρίες μεταβατικής δήθεν άδειας). Τριάντα τοις εκατό φόρος στα μεικτά κέρδη των παιχνιδιών, είκοσι τοις εκατό στα κέρδη των παικτών, δεν έκριναν ότι προκάλεσαν αρκετή καταστροφή κι αποφάσισαν να βάλουν χαράτσι δέκα ως είκοσι τοις εκατό στην κατανάλωση! Χαράτσι κι όχι «τέλος» αποτελούν τα περιβόητα 5 λεπτά ανά στήλη. (Τα τέλη εκ τού Συντάγματος είναι ανταποδοτικά κι εδώ οι παίκτες δεν περιμένουν καμιά ανταπόδοση από τα 5 λεπτά). Η ΟΠΑΠ θα καταρρεύσει. Έτσι σήμερα καλούμαστε πάλι εμείς να πάρουμε τις τύχες της στα χέρια μας.

Ο Αίολος άνοιξε ξανά τούς ασκούς του και το κύμα θεριεύει. Το απόδειξε η μεγάλη διαδήλωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Κι αν κάποιοι δεν εμφανίστηκαν, επικαλούμενοι κούραση ή απογοήτευση, ήρθαν στη θέση τους νέοι και πιο ενθουσιασμένοι. Ποιος περίμενε πως το ως χθες «απρόθυμο» σωματείο Πιερίας, θα έφερνε το 90% των μελών του; Με όλη μου την καρδιά, συγχαρητήρια!

Δική μου υποχρέωση δεν είναι πια οι προτάσεις περί τού πρακτέου. Ούτε όμως και θα αφήσω τούς κυβερνώντες να κρυφτούν πίσω από τη δικαιολογία «Πλανηθήκαμε από τα μόνιμα στελέχη τού Υπουργείου. Δεν γνωρίζαμε τι καταστροφή θα έφερνε η ανοησία των 5 λεπτών ανά στήλη». Το ελαφρυντικό τού «εγκλήματος από αμέλεια» δεν τούς το χαρίζω. Τούς δείχνω έγκαιρα τι μαρτυρούν οι αριθμοί κι ας αποφασίσουν ό,τι θέλουν. Μα θα στερούνται πλέον το ελαφρυντικό τής αμέλειας. Ας τα διαβάσουν κι όσοι πράκτορες αμέλησαν τον αγώνα, σκοπεύοντας να επικαλεστούν «άγνοια κινδύνου».  Η άγνοια απαγορεύεται.

Οι κανονισμοί ρυθμίζουν και η στατιστική επιβεβαιώνει πως τα μικτά έσοδα (τζίρος μείον κέρδη νικητών) ανέρχονται στο 30% των πωλήσεων τής ΟΠΑΠ. Από αυτά το 30% (30% επί 30% ίσον 9% επί των πωλήσεων) ενισχύουν άμεσα τα δημόσια έσοδα. Επίσης το 8% επί των πωλήσεων αμείβει το δίκτυο λιανικής για τις υπηρεσίες του και φορολογείται ως εισόδημα φυσικών προσώπων. Το υπόλοιπο 13% (30% μικτά κέρδη – 9% στο δημόσιο – 8% στα πρακτορεία) είναι τα πραγματικά έσοδα τής εταιρίας που φορολογούνται ετησίως. Τέλος, ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη των νικητών, φορολογείται άμεσα ως και 20%.

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως το προϊόν τής ΟΠΑΠ που προσελκύει περισσότερο το παικτικό κοινό είναι το Στοίχημα σε αποτελέσματα αθλητικών αγώνων.  Εξ αιτίας αυτού επισκέπτονται τα καταστήματα λιανικής κι ακολούθως συμμετέχουν και στα υπόλοιπα.

Δεύτερη κοινή παραδοχή παρατηρεί ότι τα μικρά κέρδη επιστρέφουν άμεσα στο παιχνίδι κι ανακυκλώνονται.

Έως και σήμερα κάθε 100 ευρώ των πελατών ΟΠΑΠ δημιουργούσε τζίρο 332,8€ (100 μείον 30 μικτά έσοδα ίσον 70€ τα οποία ανακυκλώνονται, αφαιρείται πάλι το 30% και το υπόλοιπο 41€ πάλι επιστρέφει στο παιχνίδι, γίνεται 34,3€… 24,01€… σύνολο 332,8€ και το δημόσιο εισπράττει 30€ (9% επί τού τζίρου ή 30% επί των μικτών εσόδων), οι πράκτορες 26,62€ (8% επί του τζίρου) και στην εταιρία μένουν 43,26€ από τα 100 ευρώ πραγματικό ρευστό που έδωσε ο καταναλωτής.

Με το νέο τέλος (0,05 ανά στήλη 0,25€ για το Στοίχημα) τα 30€ που τώρα ενισχύουν τα δημόσια έσοδα ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ άμεσα σε 17,95€ !!!

Άμεσες ποσοτικές μεταβολές: 40% μείωση σε εισροές και φόρους ως εξής:

Από τα 100€ τού καταναλωτή μόνο τα 83,33 συμμετέχουν στο παιχνίδι (τα υπόλοιπα καταβάλλονται σαν τέλος) και τα μικτά έσοδα περιορίζονται σε 25€ από τα οποίο το δημόσιο παίρνει το 30% αλλά πλέον μόνο 7,5€ αντί 9€ που εισέπραττε ως σήμερα. Στον καταναλωτή επιστρέφονται 58,33€ από τα οποία (αν τα ανακυκλώσει) μόνο τα 48,61€ θα συμμετέχουν στο παιχνίδι (αντί 70€ ως σήμερα) και το δημόσιο θα εισπράξει στον δεύτερο γύρο 4,37€ (αντί 6,3€ ως σήμερα). Κατ’ ακολουθία ο τζίρος πέφτει σε 28,6€ (αντί 49€ στον τρίτο γύρο), 16,54€ (αντί34,3€) κοκ. Ο παίκτης με 100€ θα δημιουργήσει συνολικά τζίρο 199,47€ (αντί 332,8€ ως σήμερα, πτώση τζίρου ΟΠΑΠ ίση με 40,06%, ήτοι απόλυτη καταστροφή), το δημόσιο θα εισπράξει άμεση φορολογία 17,95€ (αντί 30€ ως σήμερα) οι πράκτορες θα φορολογηθούν για αμοιβή 15,95€ (αντί 26,62€). Τα πάντα καταρρέουν. Το νέο τέλος προϋπολογίστηκε ως πρόσθετα έσοδα ύψους 55,47€ (20 διά 120 επί 332,8€ τού σημερινού τζίρου) και οι αριθμοί αποδεικνύουν πως ακόμη και τίποτε ποιοτικό αν δεν μεταβληθεί, θα είναι μόνο 39,89€ μείον την απώλεια 18,05€ από την άμεση φορολογία, μείον αντίστοιχα τη φορολογία εσόδων ΟΠΑΠ, Πρακτόρων και κερδών των παικτών. Τι μένει; Αντίστοιχες είναι οι καταστροφικές συνέπειες και για τα προϊόντα ΟΠΑΠ με τιμή στήλης 0,5€.

Άμεσες ποιοτικές μεταβολές: (Πάνω από 60% η πτώση)

Ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά:

α) Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων ΟΠΑΠ στηρίζεται στο «αμορτί». Δηλαδή η επανάληψη τού παιχνιδιού δίχως καταβολή αντιτίμου. Τώρα πλέον αυτό απαγορεύεται (παίζεις 2€, κερδίζεις αμορτί αλλά εξαργυρώνεις μόνο 1,66€ ή 1,82€ ανάλογα την τιμή στήλης, πρέπει να συμπληρώσεις (το δωρεάν παίξιμο!) με λεπτά και πεντάλεπτα και πολύ φυσικά παίρνεις τα κέρματα κι αποχωρείς αμέσως από το παιχνίδι).

β) Οι πλέον εμπορικές ομάδες κάθε χώρας είναι όσες κάνουν πρωταθλητισμό. Αλλά αυτές επιβραβεύουν την επαλήθευση τού Στοιχήματος με 5% ως 15%. Επομένως αν ο παίκτης καταθέσει Στοίχημα 100€ πρέπει να πληρώσει 120€ (20€ το τέλος) και θα εισπράξει 105€ ως 115€, άρα σε κάθε περίπτωση βγαίνει ζημιωμένος. Γιατί να παίξει; Αποκλείεται το πιο εμπορικό κομμάτι τού Στοιχήματος.

γ) Σήμερα σε κάθε γειτονιά δραστηριοποιούνται παράνομοι ή ημιπαράνομοι (24 μεταβατικές άδεις). Αυτοί δεν πληρώνουν καμιάς μορφής φορολογία και οι πελάτες τους κερδίζουν πολλαπλάσια των παικτών ΟΠΑΠ. Με το νέος τέλος θα προσελκύσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών ΟΠΑΠ.

Δεν είναι «τέλος», είναι το ΤΕΛΟΣ.

Ακόμη κι αν εφαρμοστεί μόνο έναν μήνα (Ιανουάριο), προς επαλήθευση των αριθμών, η επαναπροσέγγιση των πελατών μας θα επιτευχθεί πολύ δύσκολα. Οι μήνες τού χειμώνα οικονομικά είναι ούτως ή άλλως δυσβάσταχτοι για τα λαϊκά νοικοκυριά. Όποιοι φύγουν, θα μείνουν πολύ καιρό μακριά. Το Πάσχα που δημιουργεί ψυχολογία κατανάλωσης φέτος αργεί, ο Μάιος είναι νεκρός μήνας λόγω Euro2016 και ακόμη κι αν προσέλθει κοινό τον Ιούνιο στο Euro, ακολουθεί το απολύτως νεκρό καλοκαίρι. Πολύ μετά το καλοκαίρι θα επανέλθει το κοινό, εφόσον βέβαια ακυρωθεί το τέλος. Κανείς δεν θα αντέξει ως τότε. Ούτε η ΟΠΑΠ, μήτε το δίκτυο 4.000 πρακτόρων και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Οι αριθμοί δείχνουν το μέλλον. Τούς αμφισβητεί το Υπουργείο Οικονομικών; Αν επιμείνουν δεν θα είναι πλέον από ανοησία, αλλά φανερά από δόλο.

Κίμων Κλωνάρης

Υ.Γ. 1: Επώνυμοι, διοικητικοί και παρατρεχάμενοι τού Υπουργείου Οικονομικών επέμεναν κατά καιρούς πολύ πιεστικά τα τελευταία χρόνια γι’ αυτό το «τέλος», ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Σήμερα συναντάμε τούς περισσότερους ως συνεργάτες των παράνομων και ημιπαράνομων εταιριών Στοιχήματος. Ήξεραν πως αυτό θα διάλυε την ΟΠΑΠ κι αυτό ακριβώς επιδίωκαν. Να χτυπήσουν την ΟΠΑΠ στη ρίζα της, δηλαδή στην ανακύκλωση. Σήμερα φαίνεται πως το πετυχαίνουν, κι εύχομαι να το επιχείρησαν εν αγνοία των πολιτικών προϊσταμένων τους.

Υ.Γ.2: Μεγάλο λάθος η αποδοχή τής προπαγανδιστικής περιγραφής «5λεπτο ανά στήλη» που δεν συγκινεί κανέναν τρίτο, αφού το αντιμετωπίζουν ως ευτελή επιβάρυνση. Η ΠΟΕΠΠΠ πρέπει να ενημερώνει για «10 ως 20% ληστρικό χαράτσι στην κατανάλωση κι όχι στα κέρδη»

Υ.Γ.3: Αυτόν τον καιρό οι συνθήκες έφεραν σε κοινό μετερίζι ΟΠΑΠ και πράκτορες. Όσο αναμένουμε την τελική μάχη, σωστό και φρόνιμο θα ήταν να κουβεντιάσει ΤΩΡΑ η ΠΟΕΠΠΠ τα περί κανονισμών, σύμβασης, προμηθειών, VLT’s κλπ…

Advertisements