ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ Ο ΥΠΟ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟ ΜΟΛΟΣΣΩΝ ΟΡΕΙΝΟ ΔΗΜΟ ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΠΟΣ ΑΥΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ. ΕΝΤΑΞΤΕ ΤΑ ΧΩΡΙΟ –ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΕΙΝΟ ΔΗΜΟ ΜΟΛΟΣΣΩΝ Ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία ώστε να μπορέσουν τα ορεινά χωριά μας να έχουν ανάπτυξη και την επιστροφή της νεολαίας στης ρίζες της …Τους καλώ σήμερα τους τοτε μικρόψυχους επικριτές ως σημερινούς κριτές και γνώστες των γεγονότων που ο ίδιος ο χρόνος έδηξε να σταθούν στο ύψος τον περιστάσεων ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ( ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ) κάλιο αργά παρά πότες λέγαν οι πάνσοφοι φιλόσοφοι του Ελληνικού πνεύματος και φωτός ….

ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ Ο ΥΠΟ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟ ΜΟΛΟΣΣΩΝ ΟΡΕΙΝΟ ΔΗΜΟ.

ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ  ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ.

ΕΝΤΑΞΤΕ ΤΑ ΧΩΡΙΟ –ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΕΙΝΟ ΔΗΜΟ ΜΟΛΟΣΣΩΝ.

Ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία ώστε να μπορέσουν τα ορεινά χωριά μας να έχουν ανάπτυξη και την επιστροφή της νεολαίας στης ρίζες της .
Καλώ κάθε υπεύθυνο άρχοντα από όπια θέση και αν κατέχει
να προχώρηση άμεσα σε ενημέρωση των πωλητών και κατά τόπους τοπικές κοινωνίες καθώς και τον αρμοδίων φορέων για την ορθότητα του αιτήματος μας μια και το 87% της γεωγραφικής έκτασης είναι ορεινή του υπό ανασύσταση και με προτεινομένη ονομασία ορεινού δήμου Μολοσσών .
Υιοθετώντας  το αίτημα την ονομασία ορεινού δήμου την υπό ανασύσταση δήμο μολοσσών προχωρώντας στης βολιδοσκόπησης και διαβούλευσης με τους σημερινούς δήμους ώστε η κυβερνητικές αποφάσεις να μην έρθουν… «φυτευτές!»

ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΣΤΟ ΥΠΟ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΟΣΣΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΟ ΔΗΜΟ ΜΟΛΟΣΣΩΝ…

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ…

ΩΣ δημότης Βασιλόπουλο αιτούμε την άμεσοι αποχώρηση του χωριού μας από τον ( κατά παράδοση δήμο Ζίτσας) και την ένταξη του στο υπό επανασύσταση δήμο Μολοσσών με την ονομασία του υπό σύσταση δήμου Μολοσσών σε όρνιου δήμου όπως ο NOMOΣ 4071/2012 – ΦΕΚ Α 85 ορίζει ( βλέπε αναλυτικά το νόμο στο τέλος του κείμενου ).

 ======================

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ 13-05-2010 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ:                            

 1. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ , ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ , ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

 2. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 3. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 4. ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

 5. ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ.

ΕΡΩΤΗΜΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

ΓΙΑΤΙ ???

ΕΛΕΟΥΣΑ,,, ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΛΗΜΑΤΙΑ,,, ΓΙΑΤΙ!!!

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΟΡΕΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ???

   ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ  ΑΠΟ ΟΠΟΙΕΣ !!! ΑΓΚΥΛΩΣΗΣ ??? ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.-

   ΠΡΟΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΕΧΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ.-

ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΙ!!! ΜΕ ΕΔΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ???

ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ???

   ΕδΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ   ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΜΕ (( ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑ )) .-

 Φωτίου Στυλ. Βασίλειος

Δημότης Δ.Δ. Βασιλόπουλου  Δήμου Ευρημενών

e-mail=pemody_3@hotmail.com

Η παραπανω  επιστολή ως προφητική επαληθευτικέ πλήρως και θριαμβευτικά από την πάροδο του χρόνου ΚΑΙ ΑΣ ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΣ με κατηγόρησαν ως διασπαστή και οπισθοδρομικό τότε !!!
Τους καλώ σήμερα τους τοτε  μικρόψυχους  επικριτές ως σημερινούς κριτές και γνώστες των γεγονότων που ο ίδιος ο χρόνος έδηξε να σταθούν στο ύψος τον περιστάσεων ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ( ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ) κάλιο αργά παρά πότες λέγαν  οι πάνσοφοι φιλόσοφοι του Ελληνικού πνεύματος και φωτός …

PHGH=

Την επισυνάπτουμε μαζί με το παραπάνω σχόλιο και καλώ κάθε αρμόδιο να πράξη ότι το καλύτερο για το ορεινό και άγονο τούτο τόπο.-
ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΣΤΟ ΥΠΟ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΟΣΣΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΟ ΔΗΜΟ ΜΟΛΟΣΣΩΝ

=========================

Το άρθρο που ακόλουθη είναι από αναδημοσίευση από το φιλικό ιστιολογιο http://zitsagate.blogspot.gr/2015/09/blog-post_62.html#more

Οι πρώτες διαρροές! Πως θα “σπάσει” ο Δήμος Ζίτσας. Με την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ οριστικοποιούνται οι αλλαγές στον “Καλλικράτη”;

Ποιες είναι οι αλλαγές στο χάρτη του Καλλικράτη προωθούνται στη μελέτη που ετοιμάζει το Ι.Τ.Α. και για τους άλλους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων.

Η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 φέρνουν πάλι στην επικαιρότητα την μελέτη που είχε αναθέσει στα μέσα Μαΐου στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο χωροταξικό των Καλλικράτειων Δήμων.

Με απλά λόγια, το ΙΤΑ θα γνωμοδοτήσει για το ποιοι δήμοι θα «σπάσουν», έτσι ώστε από τους 325 που είναι σήμερα να φτάσουν τους 380, που είναι και η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του Νίκου Βούτση.

Η αλλαγή του…

χωροταξικού χάρτη στους ΟΤΑ αποτελεί προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης και ήδη υπάρχουν και οι πρώτες διαρροές από την υπό διαμόρφωση Μελέτη του ΙΤΑ.

Στο Νομό Ιωαννίνων

Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, οι οκτώ (8) σημερινοί Καλλικράτειοι δήμοι θα αυξηθούν σε εννέα (9).

Οι …χωρίς αλλαγές

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς αλλαγές θα παραμείνουν μόνο ο δήμος Κόνιτσας και ο δήμος Πωγωνίου.

Ο νέος Δήμος Ζίτσας (ή Περάματος)

Αλλαγές θα έχουμε και στο δήμο Ζίτσας, όπου προσαρτάται ο πρώην δήμος Περάματος αλλά… «φεύγει» ο πρώην δήμος Μολοσσών.

Έτσι ο νέος Δήμος Ζίτσας θα αποτελείται από τους πρώην δήμους Πασσαρώνας, Περάματος, Εκάλης, Ζίτσας και Ευρυμενών.

Όσον αφορά το όνομα του νέου δήμου, μάλλον θα παραμείνει ως Δήμος Ζίτσας χωρίς όμως να αποκλείεται η μετονομασία του σε Δήμο Περάματος, ενώ έδρα του θα εξακολουθήσει να είναι η Ελεούσα.

Ο νέος Δήμος Δωδώνης

Ο πρώην δήμος Μολοσσών μαζί με τον πρώην δήμο Σελλών και τον πρώην δήμο Δωδώνης συγκροτούν ένα νέο δήμο, το νέο δήμο Δωδώνης

Ο νέος δήμος Ζαγορίου και ο Μετσόβου

Αναφορικά με το δήμο Ζαγορίου, συζητείται έντονα να «σπάσει» ο πρώην δήμος Ανατολικού Ζαγορίου και να προσαρτηθεί στο δήμο Μετσόβου.

Ο νέος Δήμος Μπιζανίου

Ο δήμος Βορ. Τζουμέρκων διαμελίζεται σε ένα μικρό βαθμό, καθώς χάνει τμήμα του πρώην δήμου Κατσανοχωρίων (περιοχή Ελληνικού), το οποίο ενώνεται με τον πρώην δήμο Παμβώτιδας, τον πρώην δήμο Μπιζανίου, τον πρώην δήμο Αγίου Δημητρίου και τον πρώην δήμο Λάκκας Σουλίου, σε έναν ακόμη νέο δήμο, το νέο δήμο Μπιζανίου.

Ο δήμος Βορ. Τζουμέρκων παραμένει, χωρίς το μεγαλύτερο τμήμα του πρώην δήμου Κατσανοχωρίων.

Ο νέος Δήμος Ιωαννιτών

Με βάση τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μικραίνει ο Καλλικράτειος δήμος Ιωαννιτών, που αρχίζει να θυμίζει έντονα την προ Καλλικράτη δομή του, αφού χάνει Παμβώτιδα, Πέραμα και Μπιζάνι, ενώ κρατάει Ανατολή και Νήσο.

Απομένει να δούμε την τελική μορφή της Μελέτης του ΙΤΑ και κυρίως εάν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν κατόπιν διαβούλευσης με τους σημερινούς δήμους και τις κατά τόπους τοπικές κοινωνίες ή εάν οι κυβερνητικές αποφάσεις έρθουν… «φυτευτές!»

Πως “σπάει” ο Δήμος Ζίτσας. Ποιες αλλαγές προωθούνται στη μελέτη που ετοιμάζει το Ι.Τ.Α.

Διαβάστε αναλυτικά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές σε όλο το Νομό Ιωαννίνων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) η Μελέτη που του ανέθεσε πριν δύο εβδομάδες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο χωροταξικό των Καλλικράτειων δήμων.

Με απλά λόγια, το ΙΤΑ θα γνωμοδοτήσει για το ποιοι δήμοι θα «σπάσουν», έτσι ώστε από τους 325 που είναι σήμερα να φτάσουν τους 380, που είναι και η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.

Μην ξεχνάτε ότι η αλλαγή του χωροταξικού χάρτη στους ΟΤΑ αποτελεί προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης και ήδη υπάρχουν και οι πρώτες διαρροές από…

την υπό διαμόρφωση Μελέτη του ΙΤΑ.

Στο Νομό Ιωαννίνων

Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, οι οκτώ (8) σημερινοί Καλλικράτειοι δήμοι θα αυξηθούν σε εννέα (9).

Οι …χωρίς αλλαγές

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς αλλαγές θα παραμείνουν μόνο ο δήμος Κόνιτσας και ο δήμος Πωγωνίου.

Ο νέος δήμος Ζαγορίου και ο Μετσόβου

Αναφορικά με το δήμο Ζαγορίου, συζητείται έντονα να «σπάσει» ο πρώην δήμος Ανατολικού Ζαγορίου και να προσαρτηθεί στο δήμο Μετσόβου.

Ο νέος Δήμος Ζίτσας (ή Περάματος)

Αλλαγές θα έχουμε και στο δήμο Ζίτσας, όπου προσαρτάται ο πρώην δήμος Περάματος αλλά… «φεύγει» ο πρώην δήμος Μολοσσών. Έτσι ο νέος Δήμος Ζίτσας θα αποτελείται από τους πρώην δήμους Πασσαρώνας, Περάματος, Εκάλης, Ζίτσας και Ευρυμενών.

Όσον αφορά το όνομα του νέου δήμου, μάλλον θα παραμείνει ως Δήμος Ζίτσας χωρίς όμως να αποκλείεται η μετονομασία του σε Δήμο Περάματος.

Ο νέος Δήμος Δωδώνης

Ο πρώην δήμος Μολοσσών μαζί με τον πρώην δήμο Σελλών και τον πρώην δήμο Δωδώνης συγκροτούν ένα νέο δήμο, το νέο δήμο Δωδώνης

Ο νέος Δήμος Μπιζανίου

Ο δήμος Βορ. Τζουμέρκων διαμελίζεται σε ένα μικρό βαθμό, καθώς χάνει τμήμα του πρώην δήμου Κατσανοχωρίων (περιοχή Ελληνικού), το οποίο ενώνεται με τον πρώην δήμο Παμβώτιδας, τον πρώην δήμο Μπιζανίου, τον πρώην δήμο Αγίου Δημητρίου και τον πρώην δήμο Λάκκας Σουλίου, σε έναν ακόμη νέο δήμο, το νέο δήμο Μπιζανίου.

Ο δήμος Βορ. Τζουμέρκων παραμένει, χωρίς το μεγαλύτερο τμήμα του πρώην δήμου Κατσανοχωρίων.

Ο νέος Δήμος Ιωαννιτών

Με βάση τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μικραίνει ο Καλλικράτειος δήμος Ιωαννιτών, που αρχίζει να θυμίζει έντονα την προ Καλλικράτη δομή του, αφού χάνει Παμβώτιδα, Πέραμα και Μπιζάνι, ενώ κρατάει Ανατολή και Νήσο.

Απομένει να δούμε την τελική μορφή της Μελέτης του ΙΤΑ και κυρίως εάν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν κατόπιν διαβούλευσης με τους σημερινούς δήμους και τις κατά τόπους τοπικές κοινωνίες ή εάν οι κυβερνητικές αποφάσεις έρθουν… «φυτευτές!»

Απομένει να δούμε την τελική μορφή

Απομένει να δούμε την τελική μορφή…

PHGH= http://zitsagate.blogspot.gr/2015/05/blog-post_64.html#more

πηγή: epirusgate

 ==================================

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου

Οι προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης

Α΄ βαθμού για τις Ορεινές Περιοχές

 

 

Τις  προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού για τις Ορεινές Περιοχές της χώρας οριοθέτησε η Επιτροπή Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ αλλά και της προσυνεδριακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, στις 11 Μαρτίου, με τη συμμετοχή των δήμων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Αλίκη Σωτηριάδου, δήμαρχος Παρανεστίου, όσο και ο αντιπρόεδρος Πασχάλης Γκέτσιος, δήμαρχος Νεστορίου, τόνισαν τη σημασία της δημιουργίας, για πρώτη φορά,  αυτής της θεματικής Επιτροπής στην ΚΕΔΕ, η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τις ορεινές περιοχές της χώρας- η οποία χαρακτηρίζεται από ορεινότητα σε ποσοστό 70% – καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Επιτροπή Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ,

οι τομείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την τρέχουσα περίοδο είναι οι παρακάτω:

 • Διάκριση εννοιών «Ορεινός Δήμος», «Ορεινή Περιοχή», «Ορεινή Κοινότητα» , «Μειονεκτική Κοινότητα» πριν και μετά τον Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Αποσαφήνιση της σημερινής κατάστασης.
 • Θεσμική κατοχύρωση του χαρακτηρισμού ενός δήμου ως «ορεινού».
 • Καταγραφή των νομοθετικών διατάξεων που ρυθμίζουν ζητήματα των ορεινών περιοχών.
 • Καταγραφή των πρόσφατων ερευνών και μελετών για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα προβλήματα και τις προτεινόμενες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισής τους, που αφορούν τις ορεινές περιοχές.
 • Συνεργασία με τους ορεινούς Δήμους και με τα δίκτυα που έχουν συγκροτήσει, προκειμένου να καταγραφούν και να κωδικοποιηθούν τα προβλήματα και οι προτάσεις τους. Διαμόρφωση ερωτηματολογίου σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ. και αποστολή του στους δήμους για  ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που κατά  προτεραιότητα θα απασχολήσουν την επιτροπή την τρέχουσα περίοδο.
 • Συνεργασία με τις υπόλοιπες Επιτροπές της ΚΕΔΕ κατά τη διατύπωση προτάσεων προς τα υπουργεία και ιδιαίτερα προς το υπουργείο Εσωτερικών για θεσμικές και κανονιστικές ρυθμίσεις [ενδεικτικά για ζητήματα οικονομικά (διαμόρφωση κριτηρίων  κατανομής των ΚΑΠ και των λοιπών  κρατικών χρηματοδοτήσεων σε συνδυασμό με το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των ορεινών μικρών δήμων), οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός δήμων, ζητήματα άσκησης αρμοδιοτήτων, αρμοδιότητες ΚΕΠ, ζητήματα θέσπισης κινήτρων πρόσληψης και παραμονής προσωπικού, θέματα καταστατικής θέσης των αιρετών κλπ] .
 • Πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης νέας προγραμματικής περιόδου  και Ορεινοί Δήμοι (Ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα κ.λπ.).
 • Πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας.
 • Εξειδίκευση – Διαμόρφωση προτάσεων για τα συγχρηματοδοτούμενα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, Π.Α.Α. κ.λπ.) για τους Ορεινούς Δήμους.
 • Στρατηγικές ανάπτυξης ορεινού χώρου – Θέσπιση κινήτρων αποκέντρωσης.
 • Ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας της Επιτροπής στο εξωτερικό και εσωτερικό, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς της Ελληνικής περιφέρειας (ΠΕΔ, Πανεπιστήμια, Αναπτυξιακές Εταιρίες, φορείς διαχείρισης, ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς στο χώρο της οικολογίας κ.λπ.) και σύνδεσή της με δημόσιους φορείς (Υπουργεία, ΕΝΠΕ κ.λπ.).
 • Επιδίωξη εκπροσώπησης της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών σε αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Παρεμβάσεις για τη δημιουργία εργαλείων στρατηγικής σημασίας για την κατοχύρωση της ορεινότητας (Κτηματολόγιο για οριοθετήσεις ορεινών χώρων, Χωροταξικό Πλαίσιο, GIS, Βάσεις δεδομένων, Οδηγοί για εξαιρετικής σημασίας θέματα).
 • Εκπόνηση συνοπτικών εμπειρογνωμοσυνών ενδεικτικά για την αποδελτίωση του υπάρχοντος υλικού (διατάξεων, ερευνών, μελετών, προτάσεων), προς υποβοήθηση του έργου των αιρετών και διατύπωση προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις και αναπτυξιακά προγράμματα προς τους αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς δημόσιους φορείς.
 • Συστηματική πληροφόρηση των ορεινών δήμων, περιλαμβανομένης και της δημιουργίας σχετικού ενημερωτικού ιστότοπου στο http://www.kedke.gr. και η προβολή με κάθε πρόσφορο μέσο των απόψεων και των προτάσεων της ΚΕΔΕ για τα θέματα της ορεινότητας με στόχο τη διασφάλιση της αναγκαίας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.
 • Δημιουργία Ινστιτούτου Ορεινής Πολιτικής.
 • Πρόβλεψη ειδικών δράσεων οργανωτικής και τεχνικής υποστήριξης των ορεινών δήμων.
 • Ανάδειξη των προβλέψεων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (νέο ΕΣΠΑ 2014–2020, Π.Α.Α. κλπ) για τις ορεινές περιοχές.

Επίσης αποφασίστηκε να κατατεθούν αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία  προκειμένου, πρώτον, να καλυφθούν με έκτακτη επιχορήγηση οι δαπάνες που προέκυψαν λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων στις ορεινές περιοχές, δεύτερον, να επιχορηγηθούν οι ορεινές περιοχές που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα και τρίτον, να θεσπιστούν κίνητρα για την κάλυψη αγροτικών ιατρών στις ορεινές περιοχές που στερούνται υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τέλος με επιστολή προς τους αρμόδιους να τεθεί το πρόβλημα της μη μετάβασης στο ψηφιακό σήμα  των περισσότερων ορεινών περιοχών, καίτοι έχει ανακοινωθεί ότι το 96% της χώρας καλύφθηκε ήδη με ψηφιακό σήμα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

==============================

NOMOΣ 4071/2012 – ΦΕΚ Α 85
Άρθρο 4

Ορεινοί Δήμοι. Αρμοδιότητες
Το άρθρο 209 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 209
Αρμοδιότητες ορεινών δήμων
1. Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρονται οι ορεινοί- μειονεκτικοί δήμοι εννοούνται οι δήμοι στους οποίους περιλαμβάνονται ως δημοτικές ή τοπικές κοινότητες οι Ο.Τ.Α. που αναφέρονται στην Οδηγία 85/148/ΕΟΚ περί τροποποίησης της Οδηγίας 81/645/ΕΟΚ περί του κοινοτικού καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών κατά την έννοια της Οδηγίας 75/268/ΕΟΚ συμπεριλαμβανομένων και των χαρακτηριζομένων ως ορεινών δήμων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου
2. Οι ορεινοί- μειονεκτικοί δήμοι ασκούν επιπλέον είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με την οικεία περιφέρεια τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Υλοποίηση προγραμμάτων αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας.
β) Χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας εφεδρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες.
γ) Έλεγχος της διαχείρισης υπογείων και επιφανειακών αρδευτικών υδάτων.
δ) Έλεγχος της εκτέλεσης εργασιών για την ανεύρεση υπογείων υδάτων και έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων.
ε) Εξέταση αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων.
στ) Γνωμοδότηση για το ετήσιο πρόγραμμα δασοπονίας στα όρια του δήμου που καταρτίζουν οι οικείες δασικές υπηρεσίες.
ζ) Προώθηση της συγκρότησης ομάδων παραγωγών και στήριξή τους για την αντιμετώπιση οικονομικών και διαρθρωτικών θεμάτων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
η) Έκδοση απόφασης, όταν λόγω ειδικών κλιματολογικών συνθηκών καθυστερεί η έναρξη της τυροκομικής περιόδου με την οποία καθορίζεται η έναρξή της, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες του δήμου, χωρίς αυτή να είναι δυνατόν να υπερβεί το πεντάμηνο.
θ) Καθαρισμός και αστυνόμευση ρεμάτων.
3. Τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των οποίων οι άδειες ανήκαν στις καταργηθείσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και βρίσκονται στα όρια ορεινών ή νησιωτικών δήμων κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δήμων και των οικείων περιφερειών στις οποίες ανήκουν κατά νόμο οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τρόπος και η διαδικασία κατανομής ρυθμίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Περιγραφή Υπάγεται
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΟΒΑΣ – ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ