Κλωνάρης Κίμων Ένας παλιός πράκτορας 12X: Πως πιστεύετε ότι πρέπει να διαχειριστεί ο ΟΠΑΠ το capital control? Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου και τι θα ήθελες εσύ από αυτόν σε προσωπικό επίπεδο;…

Με έκπληξη, ενδιαφέρον και προβληματισμό αντιμετώπισα εξ αρχής τη διάκριση εκ μέρους σας, να θεωρηθεί η προσωπική μου γνώμη άξια ενδιαφέροντος για εποικοδομητική διερεύνηση και ικανή υποδείξεων σε κρίσιμους καιρούς.

Δημοσίευση

Έκπληξη, διότι πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φιλοξενία στη στήλη σας ανοιχτών διαλόγων με πρόσωπα εκτός επίσημων θεσμών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια οφείλω να θυμάμαι ότι την εποχή των Αγώνων η συμπαράστασή σας στον κλάδο υπήρξε καθοριστική κι ως εκ τούτου θεωρώ υποχρέωσή μου να υποβαθμίσω την εν λόγω παρατήρηση.
Το ενδιαφέρον μου κίνησε το επίκαιρο τής έρευνάς σας, που αποδεικνύει πραγματική γνώση των ειδικών προβλημάτων τού κλάδου των πρακτόρων ΟΠΑΠ. Επομένως επιβάλλεται η ανταπόκριση στην πρόσκλησή σας.
Ο προβληματισμός μου έγκειται στο ότι προσωπικές απαντήσεις σε γενικά θέματα έχουν αξία μόνο εφόσον οι αρμόδιοι των τελικών αποφάσεων -εν προκειμένω ΠΟΕΠΠΠ κι ΟΠΑΠ- είναι πρόθυμοι να ακούσουν τρίτες φωνές. Όμως η ως σήμερα στάση τους δεν αφήνει περιθώρια τέτοιας προσδοκίας. Οι παρεμβάσεις μου προς την Ομοσπονδία ως προς την εν γένει αντισυμβατική πολιτική τής ΟΠΑΠ, ειδικά για την υποβάθμιση τού δικτύου, την απαξίωση τής κατά αποκλειστικότητα συνεργασίας μας σε Λαχεία Κλήρωσης και VLTs, τη διάλυση υπηρεσιακών δομών άμεσης εξυπηρέτησης των πρακτορείων και την αγωνιστική και δικαστική απραξία μας, αντιμετωπίστηκαν από τα επίσημα όργανά με τον αφορισμό: «Δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς». Η δε ΟΠΑΠ με κάθε τρόπο διαμηνύει ότι μοναδικό μέλημα έχει τη βραχυπρόθεσμη μέγιστη και ταυτόχρονα αντιαναπτυξιακή εταιρική κερδοσκοπία σε συνδυασμό με τα ειδικά οικονομικά οφέλη τού κλειστού κύκλου των εταίρων τού βασικού μετόχου και την προκλητική διόγκωση των απολαβών τής ανώτερης διοίκησης, σε βάρος τού ελληνικού στελεχιακού δυναμικού. Η πρώτη της επαφή με την Ελληνική πραγματικότητα (αντιγράφοντας πρακτικές όπως το Τζακ-Ποτ στο Τζόκερ με απαίτηση ταυτόχρονης επιτυχίας και στο Πρότο(!) ή τη διακίνηση Ξυστό από Σούπερ Μάρκετ μέχρι …Ταχυδρομεία, στρατηγικές αποτελεσματικές σε λαούς πειθήνιους που πρωτοεμφανίστηκαν πρόσφατα στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά φυσικά απορριπτέες από απαιτητικούς λαούς όπως ο Ελληνικός) μάς παράσυραν να σχηματίσουμε εικόνα ανικανότητας, που μόνο με εκβιασμούς και διχόνοια επιβάλλεται. Λάθος! Η διαχείριση τού υψηλότατου ρίσκου στο νέο εμπλουτισμένο «Πάμε Στοίχημα» αποδεικνύει θαυμαστή ικανότητα και συμπεραίνει βάσιμα ότι οι επιλογές τους δεν είναι λαθεμένες, μα αποτέλεσμα σκοπιμότητας στυγνής κερδοσκοπίας.
Σε αυτές τις συνθήκες αμφιβάλλω για τη διάθεση αμφοτέρων (ΟΠΑΠ – ΠΟΕΠΠΠ) να ακούσουν προτάσεις τρίτων. Ωστόσο θα το επιχειρήσω, όπως οφείλω ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή σας.

Θέμα μας λοιπόν είναι η ρευστότητα σε περιβάλλον ελέγχου τραπεζικών κεφαλαίων. Προσωπικά κρίνω ότι η ρευστότητα των πρακτορείων (ή τουλάχιστον τής συντριπτικής πλειοψηφίας τους) γίνεται κρίσιμη μόνο από την πληρωμή κερδών μεγάλης αξίας. Οι παίκτες τώρα διαιρούν την αξία των δελτίων ώστε να πληρώνονται μέσω πρακτορείων (κυρίως βέβαια στο Πάμε Στοίχημα, αλλά τελευταία παρατηρώ και στο ΚΙΝΟ ανάλογες πρακτικές. Π.χ. περιορίζουν τις επιλογές σε έξι, χρησιμοποιούν μόνο μία περιοχή ανά δελτίο κι αποφεύγουν τις πολλαπλές κληρώσεις προκειμένου το προσδοκώμενο κέρδος να μην υπερβαίνει ποτέ τα 800 ευρώ προ φόρων). Όμως η πληρωμή των εκκαθαριστικών προηγείται στην επιλογή τού πράκτορα και συχνά αρνείται λόγω αδυναμίας να εξοφλήσει μεγάλα κέρδη (αντί ένα δελτίο απόδοσης 3.000 ευρώ από Τράπεζα, τώρα 4 δελτία με κέρδη 750 το καθένα). Αυτό στραγγίζει τη ρευστότητα, καταστρέφει το παιχνίδι και πολλοί παίκτες ήδη απέχουν.

Πρόταση: Μαζί με τις δύο επιλογές στην εξαργύρωση (Μετρητά ή Τράπεζα), να προστεθεί και τρίτη επιλογή (Μέσω εκκαθαριστικού). Τα δελτία απόδοσης από 200 ως 800 ευρώ που πληρώνονται μέσω αυτής τής επιλογής, αφαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τού ήδη εκδοθέντος εκκαθαριστικού. Αν δηλαδή οφείλεις κατάθεση π.χ. 2.000 ευρώ κι εμφανιστεί παίκτης με δελτίο κέρδους από 200 ως 800 ευρώ και επιλέξεις να το εξοφλήσεις «Μέσω εκκαθαριστικού», τότε το ισόποσο αφαιρείται από την υποχρέωσή σου και καταθέτεις τα υπόλοιπα, με άμεση λογιστική ενημέρωση τής ΟΠΑΠ.
Είναι μία πρόταση που δεν χρειάζεται κανονιστική απόφαση τής Πολιτείας, μηχανογραφικά γίνεται άμεσα υλοποιήσιμη, ενώ αφαιρεί τον βραχνά από τα πρακτορεία και ικανοποιεί το παικτικό κοινό. Μια πρόσθετη ρευστότητα.
Ελπίζοντας ότι ανταποκρίθηκα έστω και στο ελάχιστο,

Κλωνάρης Κίμων
Ένας παλιός πράκτορας

Κίμων Κλωνάρης – Θάσος Θάσου – 2593022200 – klonariskimon@gmail.com
Advertisements