ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ…Το Σωματείο Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής εδώ και 4 χρόνια που υπάρχει η έκτακτη εισφορά του ενός (1) ευρώ ανά εκκαθαριστικό (η προσωρινή σύμφωνα με την τότε απόφαση της Γ.Σ.), συνεισφέρει από την πρώτη μέρα στην Ομοσπονδία περίπου 50.000 ευρώ ετησίως…

Οικον. Απολογισμός 2014 και επιπλέον έκτακτη εισφορά για το 2015

ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΘΧ

      ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,  

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, δηλαδή την έγκρισή του οικονομικού απολογισμού από το Σώμα και αφού πρώτα λάβαμε υπ’ όψιν μας τις τοποθετήσεις των μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Είναι προφανές πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία που έχει επισημάνει η Ε.Ε. από τα οποία σαφώς προκύπτει ότι η οικονομική διαχείριση του παρελθόντος έτους πάσχει. Επειδή δεν θέλουμε να είμαστε αόριστοι σ’ αυτό που υποστηρίζουμε, αναφερόμαστε παραδειγματικά στην ύπαρξη παραστατικών σε φωτοτυπίες που δικαιολογούν κάθε φορά διαφορετικά έξοδα.  Πιστεύουμε πως όλα τα παραστατικά πρέπει να είναι πρωτότυπα και το καθένα να αφορά ένα και μόνο έξοδο. Η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση της ίδιας φωτοκόπιας σε διαφορετικές ημερομηνίες,  μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Επίσης διαφωνούμε με την αναιτιολόγητη απαγόρευση του δικαιώματος  των μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής να κρατάνε σημειώσεις στις άτυπες συνεδριάσεις. Το γεγονός αυτό από μόνο του προκαλεί ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο ερωτηματικά ως προς την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Ομοσπονδίας.

Για τους παραπάνω λόγους είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε τον Οικονομικό Απολογισμό του 2014.

Όσον αφορά δε στο απευθυνόμενο στα Σωματεία αίτημα της Ομοσπονδίας για επιπλέον της έκτακτης (του 1 ευρώ ανά εκκαθαριστικό) έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 30 ευρώ, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Το Σωματείο Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής εδώ και 4 χρόνια που υπάρχει η έκτακτη εισφορά του ενός (1) ευρώ ανά εκκαθαριστικό (η προσωρινή σύμφωνα με την τότε απόφαση της Γ.Σ.), συνεισφέρει από την πρώτη μέρα στην Ομοσπονδία περίπου 50.000 ευρώ ετησίως. Είμαστε ίσως ο κύριος οικονομικός αιμοδότης της ΠΟΕΠΠΠ. Κάθε μέλος μας καταβάλλει ετησίως, αν συμπεριλάβουμε και το τακτικό ετήσιο κονδύλι πριν την Γ.Σ., περίπου 110 ευρώ στην Ομοσπονδία, ενώ για το πρωτοβάθμιο Σωματείο του δίνει 50 ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά!

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ένωσή μας ανήκει και στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης όπου εκλέγουμε τον ίδιο αριθμό αντιπροσώπων, όπως και στην ΠΟΕΠΠΠ, καθώς και αντιπρόσωπο στην ΓΣΣΒΕ, και δεν μας έχει ζητηθεί ποτέ η παραμικρή οικονομική συνδρομή έκτακτη ή τακτική, αντιθέτως κάθε χρόνο λαμβάνουμε μία έστω και μικρή οικονομική επιχορήγηση.

Συνάδελφοι, είναι σε όλους γνωστό ότι η περιοχή μας, κατά συνέπεια και τα πρακτορεία της  επλήγησαν περισσότερο από όλη την Επικράτεια από την οικονομική κρίση τα τελευταία 5 χρόνια, όμως αυτό δεν μας απέτρεψε από το να εγκρίνουμε στη Γενική μας Συνέλευση τη συνέχιση της έκτακτης εισφοράς των μελών του 1 ευρώ και για το 2015, στηρίζοντας έτσι οικονομικά την Ομοσπονδία μας.

Στη δεδομένη όμως συγκυρία το Δ.Σ. μας αποφάσισε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της ΠΟΕΠΠΠ. Η απόφασή μας στηρίχθηκε στο ότι η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος θα είχε βάση μόνο εάν το αίτημα της Ομοσπονδίας συνοδευόταν από μια έκθεση η οποία θα αφορούσε τις περικοπές που προτίθεται να αποφασίσει.  Τι ποσοστό θα περικοπεί από τις δικηγορικές αμοιβές, τι από τα οδοιπορικά, από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα έξοδα των Δ.Σ., των Γ.Σ. κλπ. Να συνοδεύεται δηλ. από έναν αιτιολογημένο προϋπολογισμό. Να γνωρίζουμε ότι το 70% π.χ. προτίθεστε να το καλύψετε από τις περικοπές διαφόρων δαπανών, αλλά αδυνατείτε να καλύψετε το υπόλοιπο 30%. Μετά είναι η σειρά των Σωματείων να αποφασίσουν για το αν, το πώς και το πότε θα συνδράμουν στην κάλυψή του Πιστεύουμε ότι τακτικές του τύπου «εμείς αποφασίζουμε και εσείς είστε καταστατικά υποχρεωμένοι να υπακούσετε» εν τω μέσω μιας τέτοιας οικονομικής συγκυρίας δεν αρμόζουν, καθώς μας επιβάλλουν να υποχρεώσουμε τα μέλη μας σε οικονομική συνεισφορά αδιαφορώντας για την οικονομική τους ευχέρεια και γι’ αυτό το λόγο είναι πέρα για πέρα συνδικαλιστικά αντιδεοντολογικές.

Η Ένωση Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής συνάδελφοι είναι ένα μεγάλο Σωματείο και αυτό οφείλεται στην εδώ και δεκαετίες οικονομική του αυτάρκεια. Έχουμε ιδιόκτητα γραφεία στο κέντρο της πόλης, νομική υποστήριξη, παρέχουμε δε  δωρεάν νομική και φοροτεχνική συμβουλή για όλα τα μέλη μας, υπάλληλο για την εξυπηρέτηση των μελών και τη γραμματειακή υποστήριξη του Σωματείου και κάθε χρόνο διάφορες επιπλέον παροχές. Αυτά συνάδελφοι οφείλονται πρωτίστως στο σεβασμό που επέδειξαν όλες οι διοικήσεις μας στις εισφορές των μελών μας.

Σας καλούμε λοιπόν να επιδείξετε και σεις την ανάλογη ευαισθησία σε τόσο λεπτά ζητήματα, όπως τα οικονομικής φύσεως και ακολούθως είμαστε πρόθυμοι να συναποφασίσουμε την εύρεση των πλέον ενδεδειγμένων λύσεων για την εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας μας.

Οι αντιπρόσωποι της ΕΠΟΘΧ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 

ΝΑΙ 65

ΟΧΙ 35

ΠΑΡΩΝ 4

Advertisements