«Για το δράμα που εκτυλίσσεται στη χώρα,ευθύνεται η αδιαλλαξία των δανειστών και οι παράλογες αξιώσεις που εγείρουν» Μήπως οι Δανειστές Εξωθούν την Ελλάδα σε Χρεοκοπία;…

To διεθνές ηλεκτρονικό οικονομικό περιοδικό E-Axis, που απευθύνεται κυρίως σε πανεπιστημιακούς, ερευνητές, φοιτητές και επιχειρηματίες οικονομολόγους, αναδημοσίευσε, με τον ανωτέρω τίτλο, το άρθρο του γνωστού Αμερικανού οικονομολόγου Paul de Grawe, από το ομώνυμο μπλόγκ του. Ιδού τί έγραφε:

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

«Για το δράμα που εκτυλίσσεται στη χώρα,ευθύνεται η αδιαλλαξία των δανειστών και οι παράλογες αξιώσεις που εγείρουν»

Το ελληνικό δράμα μπήκε στη τελευταία φάση του. Η ελληνική κυβέρνηση έχει να εξοφλήσει δάνεια στο ΔΝΤ και σε άλλους δημόσιους θεσμούς, αλλά δεν έχει το ρευστό χρήμα που απαιτείται. Οι πιστωτές αρνούνται να της διαθέσουν ρευστότητα όσο αρνείται να δεχθεί τούς όρους που επιβάλλουν.

α===============================================
Φίλοι αναγνώστες,
ΤΟ ΝΑ ΑΡΜΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΛΑΓΙΑΖΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΙΝΑΙ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΟ. ΕΜΑΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΒΟΣΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΝΕΜΕΤΕ !!!
=BY=f.b=BOSKO΄=VOSKOS
Φίλοι αναγνώστες.
Βρίσκεστε σ΄αυτό το ιστολόγιο με δική σας ευθύνη .
Ενδεχομένως κάτι που θα διαβάσετε εδώ μπορεί να το
θεωρήσετε ύβρη ή να σας θίξει ή να σας προσβάλλει.
Θα πρέπει να γνωρίσετε πως δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση .
Έχοντας λοιπόν αυτό υπ΄όψιν οι επιλογές σας είναι δύο :
α) ή να φύγετε απ΄το ιστολόγιο αυτό , διακόπτοντας την
ανάγνωσή του ,ώστε να αποφύγετε πιθανή προσβολή των
ηθικών , θρησκευτικών ή άλλων αξιών σας , ή β) να παραμείνετε,
αποδεχόμενοι πως ότι και να διαβάσετε δεν θα σας προσβάλλει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο .
Εμείς απ΄την μεριά μας θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε τις πραγματικές ανθρώπινες αξίες , έχοντας πάντα ως γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αλήθεια .
ΕΠΙΣΗΣ:
1.Τα δημοτικά αθάνατα δημοτικά μπορεί η δεν συμφωνούν πλήρως με τις απόψειςτου άρθρου.
2.Επισημαίνουν ώμος στου φίλους του μπλοκ τα παρακάτω.
3.Η ενημέρωσης-μάθηση, είναι ιερή υποχρέωση καθενός από εμάς.
4.Η οποίες Αποψις του άρθρου εκφράζουν το συντάκτη του, ο
όποιος και αναφέρετε .
5.Την ευθύνη στα κείμενα που αναρτούνται στο
https://boskotsopanhs.wordpress.com/ φέρει ο υπογράφων ,ή η πηγή, και δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου.
6.Σκέψης, κρίση, απόψεις, επιδίωξη κάθε μορφής μήδε αυτής καθεαυτής της ατομικής προβολή, η με σκοπό αλλότριο η αλά αίτια η άλλης αίτιας,μήδε και του οικονομικού στόχου η του αυτό κάθε αυτό ως στόχο προσωπικο οικονομικο κέρδους η εκ Άλου σκοπού οικονομικού η μέσο με στόχος το προσωπικό όφελος , από οιαδήποτε αφορμή η σκοπό μέσο η αιτιατό μήδε και Tου προσωπικού η ατομικού συμφέροντος επί τοu συγκεκριμένου άρθρου ουδεμία σχέση έχουν τα δημοτικά αθάνατα δημοτικά οπουδήποτε και προέρχεται και απορρέουν .-
7.Η δημοσιοποίηση άρθρων έχει ως σκοπό μονό και μονό την ενημέρωση-μάθηση και τίποτα λιγότερο η περισσότερο.-
8.ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ-ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ¨
ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Η ΑΛΛΟ ΟΦΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΔΕΝ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΕΛΙΔΑ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Η ΑΛΛΗ ΕΚΛΥΣΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.-
[…(( Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (άρθρο 19 παρ. 1, 2) Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψη του χωρίς καμία παρέμβαση.πρέπει να έχει το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης. Aυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα του καθενός να αναζητά, να γράφει και να μεταδίδει οποιεσδήποτε πληροφορία και ιδέες ανεξαρτήτως, ελεύθερη έκφραση της σκέψης ανεξάρτητα από τη λογοκρισία η άδεια, δόγματα.διαφορετικών πεποιθήσεων θρησκειών,κτλ Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δυσφήμηση, επικρίσεις βωμολοχίες,είναι έγκλημα εναντίον της τιμής του καθενός…))…]
“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
=============================================

Ακούμε τώρα από τους υπουργούς των Οικονομικών ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι παράλογη επειδή δεν θέλει να αποδεχθεί αυτούς τους όρους. Ο όροι είναι να εφαρμοσθεί πλήρως το πρόγραμμα λιτότητας και οι διαρθωτικές κεταρρυθμίσεις , στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Είναι όμως λογικοί οι όροι αυτοί;
Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από το 2011 οδήγησαν σε ερήμωση την ελληνικήν οικονομία. ΄Ωθησαν εκατομμύρια ανθρώπων στην ανεργία και στην φτώχεια και προκάλεσαν πολιτική αστάθεια, που είνα υπεύθυνη για την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία. Η επιμονή σε περαιτέρω λιτότητα δεν μοιάζει λογική, όταν οι αποτυχίες αυτής της στρατηγικής έχουν γίνει τόσο καταφανείς. Το εκπληκτικό είναι ότι οι υπουργοί των Οικονομικών συνεχίζουν να εμμένουν στην πόζα της ηθικής και να κηρύσσουν στην Ελλάδα ότι πρέπει να λογικευθεί.
Το να λογικευθεί σημαίνει να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών ακόμη και όταν οι όροι αυτοί απέτυχαν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι τα πλείστα των μέσων ενημέρωσης έχουν υιοθετήσει αυτή την ιστορία.
Ορισμένες από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιμένουν οι πιστωτές είναι πιεστικά αναγκαίες. Φορολογική μεταρρύθμιση που θα φέρει και τους πλουσίους στην καταβολή φόρων, είναι μία από αυτές. Αλλά, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην εφαρμογή της. Τό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με το οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και στο οποίο επιμένουν οι δανειστές, δεν έχει καμιά λογική. Μια χώρα δεν μπορεί να υποχρεούται να εκχωρήσει τα πολυτιμότερα κεφάλαια της σε αναγκαστικό ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτο θα αποφέρει πολυ χαμηλές εισπράξεις στην ελληνική κυβέρνηση και θα αποφέρει οφέλη κυρίως στούς αγοραστές, από τους οποίους θα είναι εταιρείες των δανειστριών χωρών.
Μας λένε τώρα ότι η ευθύνη για την αποτυχία βαρύνει αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση, που παραμένει παράλογη και αφερέγγυα. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Για το δράμα που εκτυλίσσεται ευθύνεται η αδιαλλαξία των δανειστών και οι παράλογες αξιώσεις που εγείρουν απέναντι στη χώρα.
Υπάρχει μια αντίφαση σ’ αυτή την αδιαλλαξία. ΄Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την αναδιάρθρωση του χρέους στο πρόσφατο παρελθόν. Οι προθεσμίες επεκτάθηκαν και τα επιτόκια περικόπηκαν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel, δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών, το ουσιαστικό χρέος της Ελλάδος αντιπροσωπεύει μόνο το 60% του Α.Ε.Π. (;) Αυτό μοιάζει βιώσιμο, υπό τον όρο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Σε άλλη διατύπωση μπορεί να λεχθεί ότι η Ελλάδα είναι αξιόχρεη, αλλά αδέκαρη.
Οι δανειστές ωστόσο κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Σε αποτέλεσμα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σπεκουλάρουν τώρα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη επόμενη προθεσμία εξόφλησης και θα αναγκασθεί να κηρύξει χρεωστάσιο. Τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που κάνουν απαγορευτική την εξυπηρέτηση του χρέους και καθιστούν αδύνατη την ελληνική αναχρηματοδότηση στην αγορά ομολόγων. Η κερδοσκοπική προφητεία έγινε αυτο-εκπληρούμενη και οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση σε στάση πληρωμών. Σημειώστε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόφασης των δανειστών να μήν εξασφαλίσουν ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση.
Είναι επειδή ακριβώς οι δανειστές δεν θέλουν να εξασφαλίσουν ρευστότητα που η Ελλάδα μπορεί να αναγκασθεί να κηρύξει χρεωστάσιο. Μοιάζει σαν οι δανειστές να σπρώχνουν εσκεμμένα την Ελλάδα στην χρεωκοπία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επωμισθεί μεγάλη ευθύνη. Παρέχοντας ρευστότητα θα μπορούσε να απελευθερώσει την ελληνική κυβέρνηση από τον βρόγχο του στραγγαλισμού της. ΄Αρνηση πσροχής ρευστότητας θα καθιστούσε την ΕΚΤ τον κύριο υπεύθυνο ελληνικής χρεωκοπίας και ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

Advertisements