Νέα τρικλοποδιά από τα καζίνα στα «φρουτάκια» του ΟΠΑΠ…τι ο συμβιβασμός που επήλθε μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Κομισιόν, ώστε να εγκριθούν οι δύο συμφωνίες, παραβιάζει τους κοινοτικούς κανονισμούς σε διάφορα σημεία. Η νέα προσφυγή των καζίνων, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στην ανάπτυξη του δικτύου, την άγρια διαμάχη με την ομοσπονδία των πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) και τις συνεχείς αστοχίες της διοίκησης, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις την υπόθεση των VLTs. Ενώ αρχικά η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε υποστηρίξει ότι τα πρώτα VLTs θα λειτουργήσουν εντός του 2014, στη συνέχεια μετέθεσε την ημερομηνία για το πρώτο τετράμηνο του 2015, ενώ εσχάτως έχει μετατεθεί για το φετινό φθινόπωρο…Αυξάνονται έτσι οι πονοκέφαλοι της διοίκησης του τελευταίου, που εσχάτως αντιμετωπίζει βουνό προβλημάτων…Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα για όσους θέλουν να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τη φρουτοφαγία: Χρειάζεται να επιλεχθούν ανάμεσα στους εκλεκτούς. Στους εκλεκτούς του…ΟΠΑΠ…

Νέους πονοκεφάλους και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των παιχνιδομηχανών (VLTs) του Ο Π ΑΠ προκαλεί η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τα ελληνικά καζίνα κατά απόφασης του Ιανουαρίου που δικαίωνε τον οργανισμό νια τα VLTs. Οι διοικήσεις επτά καζίνων κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης στις 15 Μαρτίου και ζητούν να ανατραπεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 8ης Ιανουαρίου 2015, με την οποία δεν  θεωρήθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ για την εκμετάλλευση 35.000 ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων και 13 τυχερών παιγνίων.
Η απόφαση της Κομισιόν

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην ουσία δικαίωνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά της οποίας είχαν στραφεί αρχικά οι διοικήσεις των καζίνων. Η Κομισιόν είχε αποφασίσει τον Οκτώβριο του 2012 ότι τόσο η άδεια για τα VLTs όσο και η δεκαετής  παράταση της αποκλειστικότητας στα 13 υφιστάμενα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση.
Το δικαστήριο έκρινε  ότι οι φορείς εκμετάλλευσης καζίνων δεν απέδειξαν ότι η Επιτροπή υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο, αναλύοντας από κοινού τη συμφωνία περί ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων και την επέκταση της άδειας για τα 13 παιχνίδια.
Με την αίτηση αναίρεσης, τα ελληνικά  καζίνα υποστηρίζουν ότι κακώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση.
Χρησιμοποιούν τρία βασικά επιχειρήματα:

Πρώτον, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κακώς θεώρησε ότι η Κομισιόν δεν ήταν υποχρεωμένη να αρχίσει έρευνα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις στον ΟΠΑΠ και νομίμως σταμάτησε την όποια έρευνα στο αρχικό στάδιο.

Δεύτερον, ότι η Κομισιόν δεν είχε επαρκή οικονομικά δεδομένα ώστε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άδεια για τα VLTs και η επέκταση του μονοπωλίου για τα 13 τυχερά παιχνίδια δεν είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Τρίτον, ότι ο συμβιβασμός που επήλθε μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Κομισιόν, ώστε να εγκριθούν οι δύο συμφωνίες, παραβιάζει τους κοινοτικούς κανονισμούς σε διάφορα σημεία. Η νέα προσφυγή των καζίνων, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στην ανάπτυξη του δικτύου, την άγρια διαμάχη με την ομοσπονδία των πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) και τις συνεχείς αστοχίες της διοίκησης, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις την υπόθεση των VLTs.
Ενώ αρχικά η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε υποστηρίξει ότι τα πρώτα VLTs θα λειτουργήσουν εντός του 2014, στη συνέχεια μετέθεσε την ημερομηνία για το πρώτο τετράμηνο του 2015, ενώ εσχάτως έχει μετατεθεί για το φετινό φθινόπωρο.

 

Ελάχιστοι πλέον θεωρούν ότι θα λειτουργεί κρίσιμη μάζα από τα 16.500 VLTs που εκμεταλλεύεται ο ΟΠΑΠ έως το τέλος του έτους, αφού μέχρι στιγμής ο Οργανισμός έχει μισθώσει περί τους 40 χώρους από τους 660 που χρειάζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Για το πρώτο κύμα των VLTs, όπως τουλάχιστον είχε ανακοινώσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, θα έπρεπε να λειτουργήσουν ταυτόχρονα 250 Gaming Halls, που θα φιλοξενούν 5.000 παιχνιδομηχανές.
Οι συνεχείς αστοχίες της διοίκησης του Οργανισμού και η νέα κόντρα που ξέσπασε

Ολο το παρασκήνιο της δικαστικής διαμάχης για τα VLTs

ΤΑ VLTs ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ με βάση τη δεκαετή άδεια εκμετάλλευσης, που λήγει το 2022, την οποία χορήγησε το 2011 το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ και αφορά την αποκλειστική εκμετάλλευση 35.000 ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων αντί τέλους 560 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, του είχε χορηγηθεί δεκαετής παράταση ισχύος (από το 2020 έως το 2030) των αποκλειστικών δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση  δεκατριών τυχερών παιγνίων «με οποιοδήποτε μέσο», κατόπιν προσθήκης στη συναφθείσα το 2000 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΠΑΠ έναντι κατ’ αποκοπήν ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ και επιπρόσθετου τέλους 5% επί των μελλοντικών ακαθάριστων εσόδων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε  στις 3 Οκτωβρίου 2012 ανακοινώσει ότι εγκρίνει τη συγκεκριμένη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2012 είχε κατατεθεί καταγγελία από φορείς εκμετάλλευσης καζίνων στην Ελλάδα περί «παράνομης κρατικής ενίσχυσης»

Υποστήριζαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει ποσό μεγαλύτερο των 560 εκατομμυρίων ευρώ για τα VLTs, αν είχε χορηγήσει πλέον της μίας άδειας για την εκμετάλλευση των ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων και είχε οργανώσει διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση της. Στη συνέχεια,  οι φορείς εκμετάλλευσης καζίνων άσκησαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προσφυγή κατά της αποφάσεως της Κομισιόν. Υποστήριζαν  ότι, πρώτον, η Επιτροπή ενήργησε κατά κατάχρηση εξουσίας, μη κινώντας την τυπική διαδικασία έρευνας, δεύτερον, ότι αθέτησε την υποχρέωση της αιτιολόγησης και προσέβαλε το δικαίωμα για χρηστή διοίκηση, τρίτον, ότι παραβίασε το δικαίωμα για αποτελεσματική δικαστική προστασία και, τέταρτον, ότι δεν εκτίμησε ορθώς το ζήτημα της ύπαρξης πλεονεκτήματος για τον ΟΠΑΠ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  είχε αποφασίσει υπέρ της Κομισιόν (και εμμέσως του ΟΠΑΠ), όπως είχε ανακοινωθεί στις 8 Ιανουαρίου 2015. Υποστήριζε  ότι «η Επιτροπή είναι αρμόδια να εκδώσει, μετά το προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας, απόφαση με την οποία, ενώ διαπιστώνει τη μη ύπαρξη κρατικής ενισχύσεως, επισημαίνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το κράτος-μέλος. Η Επιτροπή  μπορεί, επίσης, να αρχίσει διάλογο με το κράτος και να προσαρμόσει τη θέση της σε σχέση με τα επιτευχθέντα αποτελέσματα, χωρίς η προσαρμογή αυτή να τεκμηριώνει την ύπαρξη σοβαρών δυσχερειών». Και το γενικό δικαστήριο κατέληγε: «Κατά  την εκτίμηση των κοινοποιηθέντων μέτρων, η Επιτροπή δεν αντιμετώπισε σοβαρές δυσχέρειες και, επομένως, δεν υποχρεούνταν να κινήσει την τυπική διαδικασία έρευνας της ενισχύσεως».
Οι διοικήσεις των ελληνικών καζίνων, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της πολυετούς κρίσης, στρέφονται  τώρα κατά της συγκεκριμένης απόφασης και με την αίτηση αναίρεσης επιμένουν ότι κακώς η Κομισιόν ενέκρινε τη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου και ΟΠΑΠ.

Αυξάνονται  έτσι οι πονοκέφαλοι της διοίκησης του τελευταίου, που εσχάτως αντιμετωπίζει βουνό προβλημάτων.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο  : «Νέα τρικλοποδιά από  τα καζίνα στα «φρουτάκια» του ΟΠΑΠ» στην πηγή :ΕΠΕΝΔΥΣΗ

του ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΡΡΑ

===========================================

phgh= https://boskotsopanhs.wordpress.com/2015/03/18/a%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%B9%CF%88%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF/?fb_action_ids=10204803202333664&fb_action_types=news.publishes&fb_ref=pub-standard

Aπορριψετε ΑΥΤΟΥΣΙΟ αυτον τον δουρειο ιππο Σχετικά με τον υπό διαβούλευση «Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ» που θα ξεκληρησει το υπαρχον δικτυο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΠΑΠ . Η πρόταση που έχει υποβληθεί για διαβούλευση στο διαδικτυακό χώρο του opengov.gr από την ΕΕΕΠ, δημιουργεί 10.000 νέα σημεία πώλησης βαφτίζοντάς τα «Πρακτορεία» με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών της ΟΠΑΠ Α.Ε. από την καζινοποίηση όλης της χώρας. Αδιαφορώντας πλήρως για τα όσα προβλέπουν οι κανόνες για την προστασία του μονοπωλίου και λησμονώντας επιλεκτικά τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008, σχετικά με τη μείωση του δικτύου, μη χορηγώντας νέες άδειες. -Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Προτίθεται να αποσύρει τον προς διαβούλευση «Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ»;

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομικών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θέμα: Σχετικά με τον υπό διαβούλευση «Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ»

Η πρόταση που έχει υποβληθεί για διαβούλευση στο διαδικτυακό χώρο του opengov.gr από την ΕΕΕΠ, δημιουργεί 10.000 νέα σημεία πώλησης βαφτίζοντάς τα «Πρακτορεία» με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών της ΟΠΑΠ Α.Ε. από την καζινοποίηση όλης της χώρας. Αδιαφορώντας πλήρως για τα όσα προβλέπουν οι κανόνες για την προστασία του μονοπωλίου και λησμονώντας επιλεκτικά τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008, σχετικά με τη μείωση του δικτύου, μη χορηγώντας νέες άδειες.

ΠΗΓΗ=

Η ΕΕΕΠ ως ανεξάρτητη αρχή έχει ως καθήκον να εποπτεύει την ΟΠΑΠ Α.Ε. Γιατί είναι απορίας άξιο πως η ΕΕΕΠ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα κείμενο που ονομάζεται «Κανονισμός Πρακτόρων ΟΠΑΠ», το οποίο καταπατά ευθέως και παραβλέπει εσκεμμένα συμβάσεις που έχουν ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους.

Ο επικείμενος νέος κανονισμός μπορεί να συντάχθηκε από τον ΟΠΑΠ, αναρτήθηκε όμως από την ΕΕΠ. Πρόκειται περί ενός κανονισμού που προωθεί τον τζόγο σε πολλαπλές μορφές υπό το κάλυμμα του υπεύθυνου παιχνιδιού (για αυτό ακριβώς επαναλαμβάνεται το υπεύθυνο παιχνίδι). Υπεύθυνο παιχνίδι, όμως, δεν είναι η εισαγωγή νέων μορφών τυχερών παιχνιδιών και κυρίως η δραματική αύξηση καταστημάτων όλων των τύπων που θα εξυπηρετούν αμιγώς ή συνδυαστικά και τυχερά παίγνια. Σύμφωνα με αντίστοιχες μελέτες, ο αριθμός των πρακτορείων ήταν αντίστοιχος και υπολογισμένος βάσει του πληθυσμού της χώρας. Είναι, μάλιστα, γνωστό στους μυημένους ότι ο αριθμός των εν λειτουργία πρακτορείων ξεπερνά ήδη τα προβλεπόμενα στις αστικές περιοχές. Με τον κανονισμό που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπεται η λειτουργία τουλάχιστον 15000 χιλιάδων πρακτορείων συνολικά, πρόβλεψη που αν εφαρμοστεί δε συμβαδίζει επουδενί με τη μη προαγωγή του τζόγου. Την ίδια στιγμή τα πρακτορεία τύπου Γ’, τα οποία είναι στην ουσία τα κλασσικού τύπου πρακτορεία προσαρμοσμένα σε εν γένει καταστήματα εστίασης, με το δικαίωμα σε αυτά να λειτουργούν μέχρι 3 «φρουτάκια» τείνουν εξόφθαλμα στην απόλυτη τζογοποίηση της χώρας. Αυτά και τα καταστήματα τύπου Δ΄ (BINGO LOTTO), αναμένεται να κλείσουν περί τις 3.000 υφιστάμενα πρακτορεία μέσα σε 2 χρόνια. Κίνδυνο αποτελεί και η αλλαγή της νόμιμης απόστασης, που περιορίζεται στα 100 μέτρα μεταξύ υφιστάμενων πρακτορείων και νέου τύπου Γ και Δ.

Επειδή σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΚΕΘΕΑ, που αφορά την τρομακτική αύξηση των εξαρτημένων από τον τζόγο, οι χρήστες έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια με το 44% να «τζογάρει» 201-1.000 ευρώ, το 23% 1.001-3.000 ευρώ, το 17% 51-200 ευρώ, το 11% 3.001 – 10.000 ευρώ και μόλις το 4% μέχρι 50 ευρώ ενώ το 1% ξοδεύει πάνω από 10.000 ευρώ τον μήνα.

Επειδή, όπως υποστηρίζουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, η νέα διοίκηση του Οργανισμού έχει στόχο να εγκαταστήσει σε αυτά τα καταστήματα νέο προσωπικό που θα τα λειτουργεί ώστε να ελέγχει πλήρως το δίκτυο και να μην καταβάλλει προμήθειες, με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο, το οποίο ουδείς γνωρίζει αν στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διάθεσης και των άλλων τυχερών παιγνιδιών προκειμένου να μειώσει το κόστος του, ενώ καταγγέλλουν ότι τα πραγματικά σχέδιά του , είναι ο διαχωρισμός των πρακτορείων σε παλαιά και νέα, ανοίγοντας τον δρόμο για να πέσει το μονοπώλιο.

Επειδή η εφαρμογή του κανονισμού που βρίσκεται σε διαβούλευση θα δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία το υπεύθυνο παιχνίδι, οι αυστηροί όροι και η εφαρμογή των νόμων θα ισχύουν μόνο για τα ‘παλαιά’ καταστήματα του ΟΠΑΠ και έξω από αυτά θα ισχύει ο νόμος της ζούγκλας.

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να αποσύρει τον προς διαβούλευση «Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ»;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης

phgh=

======================================

kάτι η κρίση, κάτι η μόδα της υγιεινής διατροφής, τα φρούτα έχουν τεράστια πέραση τελευταία. Χαμός γίνεται. Βλέπουν συνέχεια όλοι στον ύπνο τους λεμόνια, πορτοκάλια, μελιτζάνες, φράουλες κι αν δουν και κερασάκια, ποιος τους πιάνει. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα για όσους θέλουν να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τη φρουτοφαγία: Χρειάζεται να επιλεχθούν ανάμεσα στους εκλεκτούς. Στους εκλεκτούς του…ΟΠΑΠ.

ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ

Για να μπούμε και στο ζουμί της ιστορίας. Γίνεται πραγματικά χαμός στον ΟΠΑΠ από αιτήσεις για τα μηχανάκια που θα δοθούν ή, πιο σωστά, για τους νόμιμους «κουλοχέρηδες» που θα βγουν στην αγορά σύντομα. Κόσμος και κοσμάκης «στριμώχνεται» για να πάρει άδεια και μηχανάκια αντίστοιχα. Το θέμα βέβαια είναι το εξής: Ποιος θα δώσει τελικά τις πολυπόθητες άδειες; Η πιάτσα λέει πως το «χρυσό στυλό» για την υπογραφή το έχει ο Μελισσανίδης. Κι αν όχι ο «Τίγρης», ένας Μελισσανίδης, τέλος πάντων. Και επίσης λέει ότι σκοπεύει αυτό το «κλειδί» να το χρησιμοποιήσει στο έπακρον.  Μόνο που κάποιοι άλλοι επιμένουν πως τον τελευταίο λόγο δεν θα τον έχει κάποιος με το επίθετο Μελισσανίδης, αλλά με τσεχική εθνικότητα.

ΜΕ «ΚΑΠΑΡΟ»

Οι φήμες λένε ότι ορισμένοι έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πολύτιμες άδειες ή, έστω, τις έχουν «καπαρώσει» για όταν δοθούν επίσημα. Λογικά, προηγούνται οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, αλλά με αυτά που απαιτούνται στην προκήρυξη ζήτημα είναι αν θα μπορέσει έστω και ένα πρακτορείο να πάρει μηχανάκια. Τεράστιες αίθουσες, τηλεοράσεις, καφετέριες, εκπαιδευμένο προσωπικό για εξυπηρέτηση των πελατών (όχι, δεν υπάρχει δέσμευση να είναι… Τσέχες), τέλος πάντων προδιαγραφές στις οποίες κανένας πράκτορας του ΟΠΑΠ δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Οπότε μάλλον πρέπει να έχεις «προχωρημένες δυνατότητες» για να μπορέσεις να εξασφαλίσεις άδεια και, φυσικά, έναν «ικανοποιητικό» αριθμό «κουλοχέρηδων» από τον ΟΠΑΠ.

ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ

Τα πνεύματα του βουνού, που λέει και ο θείος Γιώργος κάθε πρωί, μου είπαν πάντως πως κάποιοι όχι απλώς έχουν σίγουρη από τώρα την άδεια, αλλά έχουν αρχίσει ήδη να «ετοιμάζουν τους χώρους όπου θα τα τοποθετήσουν. Κι αυτό σε μια σειρά από περιοχές της Ελλάδας. Στην Ήπειρο, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα. Μαγαζιά και κτίρια-λουκούμια νοικιάζονται ή αγοράζονται με την προοπτική να υποδεχθούν τα χρυσοφόρα μηχανάκια του ΟΠΑΠ.

phgh=