Aπορριψετε ΑΥΤΟΥΣΙΟ αυτον τον δουρειο ιππο Σχετικά με τον υπό διαβούλευση «Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ» που θα ξεκληρησει το υπαρχον δικτυο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΠΑΠ . Η πρόταση που έχει υποβληθεί για διαβούλευση στο διαδικτυακό χώρο του opengov.gr από την ΕΕΕΠ, δημιουργεί 10.000 νέα σημεία πώλησης βαφτίζοντάς τα «Πρακτορεία» με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών της ΟΠΑΠ Α.Ε. από την καζινοποίηση όλης της χώρας. Αδιαφορώντας πλήρως για τα όσα προβλέπουν οι κανόνες για την προστασία του μονοπωλίου και λησμονώντας επιλεκτικά τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008, σχετικά με τη μείωση του δικτύου, μη χορηγώντας νέες άδειες. -Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Προτίθεται να αποσύρει τον προς διαβούλευση «Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ»;

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομικών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θέμα: Σχετικά με τον υπό διαβούλευση «Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ»

Η πρόταση που έχει υποβληθεί για διαβούλευση στο διαδικτυακό χώρο του opengov.gr από την ΕΕΕΠ, δημιουργεί 10.000 νέα σημεία πώλησης βαφτίζοντάς τα «Πρακτορεία» με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών της ΟΠΑΠ Α.Ε. από την καζινοποίηση όλης της χώρας. Αδιαφορώντας πλήρως για τα όσα προβλέπουν οι κανόνες για την προστασία του μονοπωλίου και λησμονώντας επιλεκτικά τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008, σχετικά με τη μείωση του δικτύου, μη χορηγώντας νέες άδειες.

ΠΗΓΗ=

Η ΕΕΕΠ ως ανεξάρτητη αρχή έχει ως καθήκον να εποπτεύει την ΟΠΑΠ Α.Ε. Γιατί είναι απορίας άξιο πως η ΕΕΕΠ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα κείμενο που ονομάζεται «Κανονισμός Πρακτόρων ΟΠΑΠ», το οποίο καταπατά ευθέως και παραβλέπει εσκεμμένα συμβάσεις που έχουν ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους.

Ο επικείμενος νέος κανονισμός μπορεί να συντάχθηκε από τον ΟΠΑΠ, αναρτήθηκε όμως από την ΕΕΠ. Πρόκειται περί ενός κανονισμού που προωθεί τον τζόγο σε πολλαπλές μορφές υπό το κάλυμμα του υπεύθυνου παιχνιδιού (για αυτό ακριβώς επαναλαμβάνεται το υπεύθυνο παιχνίδι). Υπεύθυνο παιχνίδι, όμως, δεν είναι η εισαγωγή νέων μορφών τυχερών παιχνιδιών και κυρίως η δραματική αύξηση καταστημάτων όλων των τύπων που θα εξυπηρετούν αμιγώς ή συνδυαστικά και τυχερά παίγνια. Σύμφωνα με αντίστοιχες μελέτες, ο αριθμός των πρακτορείων ήταν αντίστοιχος και υπολογισμένος βάσει του πληθυσμού της χώρας. Είναι, μάλιστα, γνωστό στους μυημένους ότι ο αριθμός των εν λειτουργία πρακτορείων ξεπερνά ήδη τα προβλεπόμενα στις αστικές περιοχές. Με τον κανονισμό που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπεται η λειτουργία τουλάχιστον 15000 χιλιάδων πρακτορείων συνολικά, πρόβλεψη που αν εφαρμοστεί δε συμβαδίζει επουδενί με τη μη προαγωγή του τζόγου. Την ίδια στιγμή τα πρακτορεία τύπου Γ’, τα οποία είναι στην ουσία τα κλασσικού τύπου πρακτορεία προσαρμοσμένα σε εν γένει καταστήματα εστίασης, με το δικαίωμα σε αυτά να λειτουργούν μέχρι 3 «φρουτάκια» τείνουν εξόφθαλμα στην απόλυτη τζογοποίηση της χώρας. Αυτά και τα καταστήματα τύπου Δ΄ (BINGO LOTTO), αναμένεται να κλείσουν περί τις 3.000 υφιστάμενα πρακτορεία μέσα σε 2 χρόνια. Κίνδυνο αποτελεί και η αλλαγή της νόμιμης απόστασης, που περιορίζεται στα 100 μέτρα μεταξύ υφιστάμενων πρακτορείων και νέου τύπου Γ και Δ.

Επειδή σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΚΕΘΕΑ, που αφορά την τρομακτική αύξηση των εξαρτημένων από τον τζόγο, οι χρήστες έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια με το 44% να «τζογάρει» 201-1.000 ευρώ, το 23% 1.001-3.000 ευρώ, το 17% 51-200 ευρώ, το 11% 3.001 – 10.000 ευρώ και μόλις το 4% μέχρι 50 ευρώ ενώ το 1% ξοδεύει πάνω από 10.000 ευρώ τον μήνα.

Επειδή, όπως υποστηρίζουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, η νέα διοίκηση του Οργανισμού έχει στόχο να εγκαταστήσει σε αυτά τα καταστήματα νέο προσωπικό που θα τα λειτουργεί ώστε να ελέγχει πλήρως το δίκτυο και να μην καταβάλλει προμήθειες, με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο, το οποίο ουδείς γνωρίζει αν στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διάθεσης και των άλλων τυχερών παιγνιδιών προκειμένου να μειώσει το κόστος του, ενώ καταγγέλλουν ότι τα πραγματικά σχέδιά του , είναι ο διαχωρισμός των πρακτορείων σε παλαιά και νέα, ανοίγοντας τον δρόμο για να πέσει το μονοπώλιο.

Επειδή η εφαρμογή του κανονισμού που βρίσκεται σε διαβούλευση θα δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία το υπεύθυνο παιχνίδι, οι αυστηροί όροι και η εφαρμογή των νόμων θα ισχύουν μόνο για τα ‘παλαιά’ καταστήματα του ΟΠΑΠ και έξω από αυτά θα ισχύει ο νόμος της ζούγκλας.

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να αποσύρει τον προς διαβούλευση «Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ»;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης