1 εκ. 500 χιλ. χρόνια χρειάστηκαν για να σχηματιστούν οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες του σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων!…Τα περίτεχνα «αγάλματα», τα φιλοτέχνησε ο χρόνος και το νερό, και δεσπόζουν σε κάθε τους γωνιά, ενώ εξίσου εντυπωσιακός είναι ο μικροσκοπικός «ναός», με το σταυρό…

Χρειάστηκαν 1.500.000 χρόνια προκειμένου μέσα σε μία έκταση 14.800 τ.μ., να… δημιουργηθούν οι εκθαμβωτικοί σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που συγκροτούν το Σπήλαιο του Περάματος στα Γιάννινα. Μάλιστα εξακολουθεί να είναι ενεργό, δεν έχει σταματήσει να σχηματίζεται. Μέσα σε 19 μικρές και μεγάλες, αίθουσες, απλώνεται ένας υπόγειος λαμπερός πλούτος, μέτρο σύγκρισης με το μυθικό βασίλειο του Κάτω Κόσμου.

Τα περίτεχνα «αγάλματα», τα φιλοτέχνησε ο χρόνος και το νερό, και δεσπόζουν σε κάθε τους γωνιά, ενώ εξίσου εντυπωσιακός είναι ο μικροσκοπικός «ναός», με το σταυρό. Δέντρα, άνθη των σπηλαίων, νούφαρα, σιντριβάνια, κηροπήγια, η αιγυπτιακή σφίγγα, ο άη-Βασίλης, αναστάσιμες λαμπάδες, ο πύργος της Πίζας, η φάτνη του Χριστού και οι τρεις μάγοι, ο «κάτω κόσμος», το άγαλμα της ελευθερίας και πολλά ακόμη στοιχεία φαίνονται σχηματισμένα στο στο σπήλαιο του Περάματος. Βρέθηκαν, σύμφωνα με μελέτες παλαιοντολόγων, και τα οστά ενός σπάνιου είδους αρκούδας, της «σπηλαίας άρκτου», η οποία έζησε στο σπήλαιο αυτό μόλις πριν από 6.000 χρόνια.