ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. Τηγανίτες ή σπάργανα του Χριστού… Γουρουνόπουλο γάλακτος ψητό με τραγανή πέτσα!!!

 

 

 

 

10363762_826002830775738_2828309291933141310_n

ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 

Τα Χριστούγεννα όπως και στα περισσότερα μέρη της χώρας μας έτσι και στον τόπο μας στολίζουνε το δέντρο  και φτιάχνουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Την παραμονή  τα παιδιά γυρνάνε όλα τα σπίτια του χωριού και λένε τα κάλαντα.Ανήμερα των Χριστουγέννων οι άνθρωποι θα πάνε στην εκκλησία τα χαράματα και όταν γυρίσουν θα φάνε σούπα (πατσά), χριστόψωμο και τηγανίτες.
Τα σπάργανα του Χριστού

Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παλιά χρόνια αλλά ακόμη και σήμερα στο χωριό μας έφτιαχναν τηγανίτες, τα σπάργανα του Χριστού , όπως τα λέγαν.

πηγή

Έπαιρναν μια γαβάθα , έριχναν αλεύρι, νερό και αλάτι και έφτιαχναν κουρκούτι. Μετά άναβαν φωτιά με ξύλα και έβαζαν την πυροστιά και πάνω σ΄αυτήν έβαζαν μια μαυρόπλακα.Οι πέτρες αυτές περνούσαν από ειδική διαδικασία ώστε να έχουν αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Πρώτα -πρώτα τις τοποθετούσαν σε δοχείο με νερό που τις σκέπαζε για τουλάχιστον 10 ημέρες ώστε να καθαριστούν πολύ καλά και να φύγουν τυχόν υπολείμματα που θα μπορούσαν να περάσουν στις τηγανίτες. Στη συνέχεια τις σκέπαζαν με κάρβουνα και στάχτη ώστε να αρχίσουν σιγά- σιγά να ζεσταίνονται.Την επόμενη μέρα η φωτιά δυνάμωνε ώστε σιγά σιγά να αποκτήσουν αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και να μη σπάσουν όταν ψήνονται οι τηγανίτες. Πριν αρχίσει το ψήσιμο έπρεπε να «κάψουν» πολύ καλά. Οι συγκεκριμένες πέτρες φυλάσσονταν ως κειμήλιο και σκεπάζονταν με σπάργανα(μαλακό πανί που σκεπάζουν τα μωρά) , ενώ το δέσιμο ήταν σε σχήμα σταυρού και έτσι έμεναν μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα που θα τις χρησιμοποιούσαν  ξανά.
Αφού καιγόταν η πλάκα, έριχναν μια κουταλιά κουρκούτι, το άπλωναν με τον πετρογιάρι(πλάστη) και την άφηναν να ψηθεί. Μόλις τελείωναν με το ψήσιμο , έστρωναν τις τηγανίτες σ΄ένα ταψί, έριχναν σιρόπι και καρύδια και τις άφηναν να μελώσουν. Την ημέρα των Χριστουγέννων πήγαιναν στην εκκλησία για να μεταλάβουν και το μεσημέρι όλοι μαζί τρώγανε το χριστουγεννιάτικο φαγητό και τις μελωμένες τηγανίτες.
Το χριστόψωμο

Το έφτιαχναν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Το ζύμωμα είναι μια ιεροτελεστία. Φτηνά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, νερό σουσάμι, όποιος ήθελε αλάτι και προζύμι. Ανακάτευαν τα υλικά, έκαναν ένα καλό ζύμωμα  και αφού κράταγαν λίγο στην άκρη έδιναν στο υπόλοιπο το σχήμα που ήθελαν και το άφηναν να φουσκώσει. Με το ζυμάρι που κράτησαν έφτιαχναν ένα σταυρό που τον έβαζαν πάνω από το χριστόψωμο και αφού το κεντούσαν  το έψηναν. Το έτρωγαν την ημέρα των Χριστουγέννων. Μάλιστα πριν το κόψουν το κύλαγαν πάνω στο τραπέζι. Αν έπεφτε ανάποδα η χρονιά θα πάει άσχημα, αν πέσει από την καλή θα πάει καλά η χρονιά.