Το εγκόλπιο που που κρέμασε στον λαιμό του Μητροπολίτη Μαξίμου δεν ήταν συνηθισμένο. Το 1816 η οικογένεια Ζωσιμάδων έδωσε παραγγελία σε τεχνίτες της Βιέννης να φιλοτεχνήσουν ένα εγκόλπιο χρυσό με πολύτιμους λίθους στο σχήμα του δικέφαλου αετού. Μόνο σε αυτή την οικογένεια είχε δοθεί το προνόμιο από το Οικουμενικό Πατριάρχειο, ως μεγάλοι ευεργέτες του, να φορά ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων το συγκεκριμένο εγκόλπιο με τον δικέφαλο σε ένδειξη τιμής για την προσφορά των Ζωσιμάδων στην Εκκλησία…

SAM 8294

SAM 8294

Γιάννενα | Αιμίλιος Πολυγένης

Ένα κειμήλιο με ιστορία δύο αιώνων παρέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο.

Το εγκόλπιο που που κρέμασε στον λαιμό του Μητροπολίτη Μαξίμου δεν ήταν συνηθισμένο.

Το 1816 η οικογένεια Ζωσιμάδων έδωσε παραγγελία σε τεχνίτες της Βιέννης να φιλοτεχνήσουν ένα εγκόλπιο χρυσό με πολύτιμους λίθους στο σχήμα του δικέφαλου αετού.

Μόνο σε αυτή την οικογένεια είχε δοθεί το προνόμιο από το Οικουμενικό Πατριάρχειο, ως μεγάλοι ευεργέτες του, να φορά ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων το συγκεκριμένο εγκόλπιο με τον δικέφαλο σε ένδειξη τιμής για την προσφορά των Ζωσιμάδων στην Εκκλησία.

«Εύχομαι αυτό το ιστορικό εγκόλπιο η Εκκλησία να το παραδώσει και στους επόμενους Μητροπολίτες ώστε να συνεχιστεί η ιστορία του», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων.