Η «ώρα της αλήθειας» – Λήγει την Κυριακή η προθεσμία για τις υποψηφιότητες…Σάββατο 3 Μαΐου 2014, κατά την οποία ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Πρωτοδικείο – Σάββατο 10 Μαΐου 2014, κατά την οποία μπορεί να υποβληθεί παραίτηση υποψηφίου – Πέµπτη 22 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο αρμόδιο δικαστήριο της, τυχόν, δήλωσης παραίτησης από την υποψηφιότητα σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας – Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο Πρωτοδικείο της δήλωσης νέου υποψηφίου δημάρχου, σε αντικατάσταση αυτού που παραιτήθηκε ή απεβίωσε . Ακόμη, οι Δηµόσιες Οικονοµικές Υπηρεσίες (∆ΟΥ) της έδρας των Πρωτοδικείων θα πρέπει να παραµείνουν ανοικτές το Σάββατο 26 και τη Κυριακή 27 Απριλίου 2014, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014 µέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα…

Τι έκαναν οι υποψήφιοι στο Δήμο Ζίτσας, που βρίσκεται ο καθένας.

Ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την κατάρτιση των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων, στο Δήμο Ζίτσας φαίνεται πως μερικοί υποψήφιοι Δήμαρχοι δυσκολεύονται να εμφανίσουν ένα «αξιοπρεπές» ψηφοδέλτιο και να ξεφύγουν αρκετά από τα ελάχιστα όρια του Νόμου. Ενώ παράλληλα κάποιοι έχουν πολύ σοβαρά ζητήματα να επιλύσουν.

Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ο Βασ. Γαρδίκος και ο Σωτ. Μανούσης.

Ο Μαν. Ματσάγκας θα έχει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε όλους τους πρώην Δήμους (εκλογικές περιφέρειες) και σε αρκετά χωριά θα κάνει την έκπληξη, παρουσιάζοντας ένα ικανοποιητικό ψηφοδέλτιο. Ο έμπειρος Χρυσ. Βούζας, χωρίς μεγάλα προβλήματα και αυτός θα εμφανίσει, πέρα από τα ως τώρα γνωστά ονόματα και κάποιες εκπλήξεις.

Ο Μιχ. Πλιάκος θα έχει μεν ψηφοδέλτιο αλλά με ουσιαστικές ελλείψεις, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, έχει όμως ιδιαίτερες δυσκολίες σε συγκεκριμένες περιοχές. Το “βέτο” του Νο2 Γ. Σταλίκα να μην υπάρξουν άλλοι υποψήφιοι στα Γραμμενοχώρια, ή αν υπάρξουν να είναι σχεδόν “μηδενικής εκλογιμότητας”, ώστε αυτός να «καρπωθεί» τους σταυρούς, προκαλεί σημαντικές εσωτερικές τριβές.

Επίσης ζήτημα έχει ο κ. Πλιάκος και με την αδυναμία του τοπικού Ελεούσας, όπου κυριαρχεί η “ανεξέλεγκτη διαμάχη” Φ. Κούργια και Τ. Αθανασίου. Ακόμη τον κ. Πλιάκο προβληματίζει η αντίδραση που συναντά για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του ατόμων της διοίκησης του ΤΟΕΒ, μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Ακόμη ζήτημα έχει και με τα άτομα του κεντρικού της Ελεούσας, όπου εκτός από την πρόεδρο της τοπικής Ν.Δ. Γιάννα Γεωργούλη, οι υπόλοιποι, αφενός θα είναι αρκετά πίσω της σε σταυρούς και αφετέρου δεν υπάρχουν εκείνα τα άτομα που σε περίπτωση εκλογής θα μπορούσαν να οριστούν σε υπεύθυνες θέσεις.

Βέβαια το ελάχιστο όριο για το Δήμο Ζίτσας, ώστε να μπορεί νόμιμα να συγκροτηθεί ψηφοδέλτιο είναι πολύ χαμηλό, αφού απαιτούνται μόλις 10 υποψήφιοι. Συγκεκριμένα απαιτούνται κατ΄ ελάχιστο 7 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και από ένας υποψήφιος σε τρία χωριά με τριμελές τοπικό. Ενώ ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων είναι 192 άτομα!!!

 

Οι προθεσμίες

Βάσει των εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των υποψηφιοτήτων, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής, 27 Απριλίου.

Μέλη παρατάξεων εκτιμούν πως τη συγκεκριμένη στιγμή θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο γύρω από τους διεκδικητές των κατά τόπους θώκων, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι δεν θα μπορέσουν συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιό τους. Περαιτέρω εκτιμούν πως ακόμα και «βαριά» ονόματα της Αυτοδιοίκησης θα «αγκομαχήσουν» έως την πλήρη κατάθεση των ονομάτων που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό τους. Όπως και να έχει, η ερχόμενη Κυριακή, για πολλούς θα είναι η «ώρα της κρίσης».

Για να εξυπηρετηθούν οι συνδυασμοί, τα Πρωτοδικεία της χώρας θα μείνουν ανοιχτά όλο το Σαββατοκύριακο. Η σχετική εγκύκλιος ορίζει ότι οι Γενικοί Γραµµατείς των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων της χώρας οφείλουν να µεριµνήσουν, ώστε τα Πρωτοδικεία της περιφέρειάς τους να παραµείνουν ανοικτά από το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα στις επόμενες εξής ημερομηνίες:

  • Σάββατο 3 Μαΐου 2014, κατά την οποία ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Πρωτοδικείο
  • Σάββατο 10 Μαΐου 2014, κατά την οποία μπορεί να υποβληθεί παραίτηση υποψηφίου
  • Πέµπτη 22 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο αρμόδιο δικαστήριο της, τυχόν, δήλωσης παραίτησης από την υποψηφιότητα σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας
  • Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο Πρωτοδικείο της δήλωσης νέου υποψηφίου δημάρχου, σε αντικατάσταση αυτού που παραιτήθηκε ή απεβίωσε .

Ακόμη, οι Δηµόσιες Οικονοµικές Υπηρεσίες (∆ΟΥ) της έδρας των Πρωτοδικείων θα πρέπει να παραµείνουν ανοικτές το Σάββατο 26 και τη Κυριακή 27 Απριλίου 2014, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014 µέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα

 

Η σύνταξη των δηλώσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί ορίζουν ότι η δήλωση του συνδυασμού συντάσσεται ατελώς σε απλό φύλλο χάρτου, που υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν, και επισυνάπτονται τα εξής δικαιολογητικά για κάθε έναν υποψήφιο:

  • Για τους Έλληνες πολίτες:

α) Πιστοποιητικό εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου που είναι υποψήφιοι,

β) Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου, με την οποία θα δηλώνεται ότι: α) δεν έχει στερηθεί κανένα πολιτικό του δικαίωμα ή ότι έληξε η πρόσκαιρη αποστέρηση των δικαιωμάτων αυτών ή θα έχει λήξει την ημέρα της εκλογής, β) δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 14 του ν. 3852/ 2010150 και γ) αποδέχεται την υποψηφιότητά του.

γ) Αποδεικτικό είσπραξης ΔΟΥ, από το οποίο θα προκύπτει ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος έχει καταθέσει το ποσό των 100 ευρώ και ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το ποσό των 50 ευρώ.

  • Οι υποψήφιοι σύμβουλοι δημοτικής κοινότητας, καθώς και οι σύμβουλοι ή ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας δεν υποχρεούνται σε κατάθεση οποιουδήποτε ποσού.
  • Σημειώνεται ότι με το άρθρο 33, παρ. 1 του ν. 4255/ 2014 έχει καταργηθεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, προκειμένου για τον υποψήφιο σύμβουλο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, στην οποία είναι υποψήφιος.
  • Στις ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις δεν απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής, εφόσον τούτο δεν προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις, ως εκ τούτου οι ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις δεν υπάγονται στις γενικές προβλέψεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

phgh=http://zitsagate.blogspot.gr/2014/04/blog-post_24.html